Annonce
Udland

Trump kom på uanmeldt lynvisit på FN's klimatopmøde

Carlo Allegri/Reuters
USA's præsident og vicepræsident lyttede kortvarigt med ved klimatopmøde, inden de gik til møde om religion.

USA's præsident, Donald Trump, dukkede mandag kortvarigt op til FN's klimatopmøde i New York.

Trump talte ikke selv ved mødet, men tilbragte et par minutter i salen, hvorefter han fortsatte til et møde om religionsfrihed.

Han gik glip af den indledende tale fra FN's generalsekretær, António Guterres, og den svenske klimaaktivist Greta Thunbergs følelsesladede opsang til verdens ledere.

Men han fik den tyske forbundskansler Angela Merkels tale med og klappede undervejs.

Trumps tilstedeværelse udløste en kommentar fra New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg, som talte umiddelbart efter, at Trump havde forladt salen igen.

- Tak for at være her, præsident Trump. Forhåbentlig vil vores drøftelser her være brugbare for dig, når du skal formulere en klimapolitik, lød det fra Bloomberg, der er fortaler for skrappere amerikanske klimatiltag.

Trumps korte tilstedeværelse ved klimatopmødet stod ikke opført i præsidentens officielle kalender.

Det Hvide Hus havde på forhånd meddelt, at Trump ikke ville deltage i klimatopmødet, hvor ledere fra hele verden er samlet for at drøfte, hvordan de kan bremse den globale opvarmning.

Men mødet om religionsfrihed er "vores hovedbegivenhed", siger en embedsmand i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet dpa.

Trump var i selskab med sin vicepræsident, Mike Pence. Begge har ved flere lejligheder udtrykt dyb skepsis over for, om klimaforandringerne er reelle.

Præsidenten trak i 2017 USA ud af Parisaftalen. Den blev indgået i 2015 mellem 200 lande, der forpligtede sig til at opstille nationale mål for at nedbringe udledningen af drivhusgasser.

Formelt kan USA dog først forlade aftalen i 2020.

Trump har også tilbagerullet en stor del af den lovgivning, som forgængeren Barack Obama indførte på miljø- og klimaområdet.

Trump har talt om klimaforandringer som et "kinesisk fupnummer" og i stedet arbejdet for at fremme brugen af kul og andre fossile brændstoffer.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

OB

KOMMENTAR: OB er halvvejs på vippen

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce