Annonce
Udland

Trump: I dag afslutter vi Nafta-mareridtet

Jonathan Ernst/Reuters
Trump har underskrevet efterfølgeren til Nafta, som han har kaldt "den værste handelsaftale nogensinde".

USA's præsident, Donald Trump, har underskrevet den nordamerikanske handelsaftale USMCA. Det skriver avisen New York Times.

Aftalen, der blev underskrevet ved en ceremoni udenfor Det Hvide Hus onsdag aften dansk tid, erstatter Nafta-aftalen.

- I dag afslutter vi endelig Nafta-mareridtet, sagde Trump, da han satte pennen mod papiret.

Han betegner den nye aftale som "en kolossal sejr", skriver New York Times.

- USMCA er den største, mest retfærdige, mest afbalancerede og moderne handelsaftale, der nogensinde er opnået. Der har aldrig været noget lignende, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP.

Under valgkampen i 2016 var det et af Trumps centrale valgløfter at genforhandle den daværende nordamerikanske Nafta-handelsaftale. Han har kaldte Nafta "den værste handelsaftale nogensinde".

Den nye aftale, USMCA, der er indgået mellem USA, Mexico og Canada, "erstatter den job-dræbende Nafta, stopper udliciteringen af amerikanske job og investerer i den amerikanske arbejder", sagde talsmand for Det Hvide Hus Judd Deere forud for underskrivelsen.

Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel i Dansk Erhverv, påpeger, at den nye USMCA-aftale rummer nogle ændringer i forhold til Nafta, der kan berøre europæiske og danske virksomheder.

"Det gælder eksempelvis, hvis en dansk virksomhed eksporterer komponenter til bilfabrikker i Nordamerika. USMCA stiller skærpede krav til, at flere komponenter fremover skal være produceret i Nordamerika. Det kan måske få nogle nordamerikanske importører til at fravælge deres danske leverandører."

Han tilføjer dog, at det er vigtigt for danske virksomheder, der producerer og afsætter varer i Nordamerika, at efterfølgeren til Nafta nu kommer på plads.

Omkring 400 gæster er inviteret med til ceremonien, hvor Trump satte sin underskrift på den nye handelsaftale.

Blandt de inviterede var politikere fra især de dele af landet, som ventes at mærke effekten af den nye handelsaftale, samt virksomhedsledere og embedsmænd fra Mexico og Canada.

Men ingen af de demokratiske politikere, der var med til at få aftalen igennem Kongressen, er inviteret med.

Ceremonien finder sted samtidig med, at præsidentens advokater fremlægger deres forsvar for ham under den rigsretssag, der finder sted i Senatet.

Demokraterne var med til at sikre, at aftalen blev udvidet til også at omfatte spørgsmål om miljø og arbejdsforhold og en forsikring mod kraftige stigninger i medicinpriser.

Nogle republikanske politikere har kritiseret de demokratiske fingeraftryk på aftalen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den nye aftale mangler fortsat at blive endelig godkendt i Canada, inden den kan træde i kraft.

Både i USA og Mexico har de folkevalgte stemt ja til aftalen og sendt den videre til underskrivelse hos præsidenten.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce