Annonce
Debat

Trump er ikke et eksempel til efterfølgelse

Trump: John Jensen fra Svendborg har skrevet et forsvarsindlæg for Donald Trump i avisen Danmark forleden.

Til det har jeg følgende at sige:

1. Op til det amerikanske præsidentvalg viste opinionsmålingerne ganske tæt løb - hvilket også blev valgresultatet. I visse områder var det med ganske få stemmer valget blev afgjort. Medierne var således ganske præcise - og indenfor fejlmargenen for sådanne målinger. Men derfor var valget selvfølgelig overraskende alligevel!

Der er formentlig mange forklaringer på, at valget faldt ud til Trumps fordel.

Det kunne være den lave valgdeltagelse.

Det kunne være det amerikanske valgsystem, med valgmænd, som afgør præsidentvalget!

For at sige, at det var det amerikanske folk, der valgte Trump, er en overdrivelse, idet han fik tre millioner færre stemmer end nummer to - og han blev valgt af ca. 26 pct. af de mulige vælgere, hvilket er mindre end 20 pct. af hele befolkningen. Gallup måler løbende Trumps "job approval" - og den ligger for det meste omkring 40 pct.

2. At aviserne dagligt kritiserer Trump, skyldes det simple faktum, at der er noget at kritisere. The Washington Post har opgjort, at manden i gennemsnit har løjet syv gange hver dag, siden han tiltrådte. Han skifter ustandselig standpunkt og respekterer ingen andre end sig selv. Han har rekord i udskiftning af personale, som jo ikke holder mange øjeblikke efter, at mr. Trump anser dem for at have optrådt illoyalt - idet han glemmer, at det er landet han tjener - ikke sig selv.

3. Trumps vælgere er tilfredse, mener John Jensen - og det er rigtigt! Men de udgør altså ikke nogen stor gruppe i det amerikanske samfund som helhed. Til gengæld er deres problemer jo reelle nok - Trump løser dem bare ikke! Og det opdager de nok inden så længe!

4. At Trump meldte USA ud af klimaaftalen var dumt! For den største umiddelbare gevinst ved denne aftale er, at for første gang nogensinde har hele verden fundet sammen om en aftale. Nu bryder det officielle USA ud af denne enestående bedrift! Heldigvis vil flere enkeltstater fortsat arbejde i klimaaftalens regi.

5. Angående EU, så er der da mange problemer, der står hindrende i vejen. Men at tro, at man løser nogle af disse ved at indsætte folk, der som Trump ingen demokratisk forståelse har - ja, det tror jeg ikke er løsningen på noget som helst. Og at påstå, at Storbritannien "flygter fra tosseanstalten", som hr. Jensen skriver, er nok dagens overdrivelse.

Selvklart er indvandringen af de store befolkningsgrupper, som vi har oplevet især i 2015 og 2016 et stort problem, der skal løses. Så de medlemslande, som John Jensen mener "klogeligt har hegnet sig ind bag pigtråd", er jo faktisk de lande, der stærkest forhindrer en fælles løsning - og det er trist!

Den eneste politiker i Europa, der for alvor tog ansvar i de tumultariske perioder i 2015 var kansler Merkel. Det lastes hun nu for af både den tyske befolkning og andre, der ikke selv ønskede at medvirke til at finde en fælles løsning på et akut problem. Det er urimeligt og uretfærdigt.

6. At tro, at Trump passer på USA og resten af verden, er formentlig den største usandhed i John Jensens indlæg. Trump har ikke lavet andet end så mistillid, mistro og forvirring, siden han tiltrådte. Den eneste, der har fået ubetalelig reklame, er Kim Jong Un fra Nordkorea. Ingen siddende amerikansk præsident har tidligere villet give denne diktator dette privilegium med et direkte møde uden først at opfylde betingelser for et sådant møde.

Trump stillede blot op - og har helt som ventet intet fået ud af det. Han har generet diverse statsoverhoveder samt Londons borgmester.

Politisk har han kun opnået en sejr, nemlig skattereformen - og den er lånefinansieret. Det betyder, at den i forvejen astronomiske statsgæld i USA vokser betydeligt. Underskuddet på statsbudgettet forventes i 2019-20 at nå 1 trillion $!

Så du har ret i, at journalisterne måske skulle vende blikket mod Europa - for USA er ikke noget eksempel til efterfølgelse lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-vægter kritiserer vinderforslag: - Skal der liv i Faaborg, skal vi have en bedre vej til Odense

Annonce