Annonce
Udland

Trump afviser at høre pinefuld optagelse af drab på Khashoggi

Ifølge Tyrkiets forsvarsminister kan det parterede lig af Jamal Khashoggi være bragt ud af landet skjult i diplomatkufferter. Saudi-Arabiens offentlige anklager bekræftede torsdag, at liget blev delt i flere stykker, men sagde, at det derefter blev overdraget til en uidentificeret "lokal samarbejdsperson". Foto er fra en symbolsk begravelsesceremoni for Khashoggi i Istanbul den 16. november.

Lydoptagelse af Jamal Khashoggis sidste minutter på konsulat er ganske forfærdelig, siger Trump i interview.

- Jeg ønsker ikke at høre optagelsen. Der er ingen grund for mig til at høre båndet. Det var meget, meget brutalt og forfærdeligt.

Det siger USA's præsident, Donald Trump, i et interview med Fox News søndag. Ordene falder som et svar på, om han personligt har hørt en lydoptagelse af drabet på Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Khashoggi blev meldt savnet, efter at han trådte ind på konsulatet den 2. oktober. Kort derefter meddelte tyrkiske myndigheder, at de var i besiddelse af en lydoptagelse af drabet på ham.

Og den er tilsyneladende ubærlig at høre. Trump begrunder over for Fox News således sin modvilje med, at Khashoggis sidste minutter ifølge optagelsen er særdeles pinefulde.

- Det er en lidelsesfuld optagelse. Det er en forfærdelig optagelse. Jeg er blevet fuldt ud orienteret om det, siger præsidenten.

Trump meddelte i weekenden, at den amerikanske regering tirsdag vil offentliggøre en rapport om drabet på Jamal Khashoggi.

Saudiaraberen Khashoggi var fra sit eksil i USA og som klummeskriver for avisen The Washington Post en af de største kritikere af regimet i Saudi-Arabien.

Og især af kronprins Mohammed bin Salman, som reelt menes at lede kongedømmet.

Saudi-Arabien har konsekvent benægtet, at kronprinsen på nogen som helst måde er involveret i drabet på Khashoggi.

Men den påstand er den amerikanske efterretningstjeneste CIA tilsyneladende ikke enig i.

Fredag citerede The Washington Post anonyme kilder for, at CIA's egen undersøgelse peger direkte i retning af Mohammed bin Salman, som manden, der beordrede drabet udført.

Donald Trump betegnede dog i weekenden CIA's konklusioner som "meget forhastede" ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig dukker der fortsat nye teorier op om bortskaffelsen af Khashoggis lig, der endnu ikke er fundet.

Senest søndag lød det, at Khashoggis drabsmænd muligvis har fragtet liget tilbage til Saudi-Arabien.

- De kan have bragt Khashoggis parterede lig ud i bagage uden at støde på problemer på grund af deres diplomatiske immunitet, sagde Tyrkiets forsvarsminister, Hulusi Akar, søndag til tv-stationen CNN Türk ifølge The Guardian.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce