Annonce
Danmark

Truer med sultestrejke: Kommune vil bestemme hvor 81-årige Inga Kjeldsen skal handle

- Jeg er meget sparsommelig. Jeg laver mad, efter hvad købmanden har tilbud på. Det har jeg altid gjort, og i denne uge var der tilbud på porer og på kyllingefars, siger Inga Kjeldsen. Foto: Morten Stricker
Ældre, som har krav på hjælp til indkøb, kan ikke længere selv bestemme, hvilken købmand, de vil benytte. Inga Kjeldsen på 81 er vred og truer med at gå i sultestrejke.

Holstebro: Inga Kjeldsen plejer hver tirsdag at skrive ned på en seddel, hvad hjemmehjælperen skal handle til den kommende uge.

Men det må hjemmehjælperen ikke længere. Holstebro Kommune har regnet ud, at den kan spare årligt 750.000 kroner på, at de ældre i stedet via computer eller telefon skal bestille via Det gode Køkken, hvis chauffør bringer varerne ud. Varerne kommer fra Super Spar.

Men dét vil Inga Kjeldsen ikke være med til. Om nødvendigt vil hun overveje en sultestrejke.

- De vil have, at vi skal handle i Spar, som er så dyr. Det er noget svineri. Kommunen skal ikke bestemme, hvor vi skal handle, siger Inga Kjeldsen, der er sparsommelig og altid har lagt sine indkøb i Rema 1000.

Holstebro Kommunes myndigheds- og kvalitetschef Poula Sangill bekræfter, at visitationsenheden har fået "en del henvendelser", efter ordningen blev ændret 1. september.

- De er kede af det. Det er især dét her med, at de plejer at handle et andet sted, fortæller Paula Sangill.

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard (V), pointerer, at der ikke er nogen tvang.

- Der er ingen, der siger, at de ikke kan bestille et andet sted, hvis de vel at mærke kan få varerne bragt ud, siger Jens Kristian Hedegaard.

Men så skal den ældre jo selv betale for en hjælp, som han/hun er visiteret til og hidtil har fået leveret gratis. Kan du forstå, at der er ældre, der bliver vrede og kede af det?

- Selvfølgelig kan jeg godt forstå, at folk ikke er begejstrede over, at serviceniveauet ændres i nedadgående retning. Når det så er sagt, så har vi fået en bunden opgave med at se på vores udgiftsniveau, og argumentet for at tage denne besparelse var, at det vil gøre mindre skade end at skære i plejen, siger Hedegaard.

Han tilføjer, at i det omfang, at der kommer klager, har udvalget bedt om at få dem på skrift.

- Så vil vi kigge på det igen, men jeg lover ikke noget, siger udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce