Annonce
Kultur

Troubaduren med meget på hjerte gæstede Teglgårdsparken: - Det er nemmere at nå de unge, når man har hul i bukserne og bonghår

Thomas Buttenschøn var booket til at medvirke til "En sindssyg god søndag". Med sine sange og sine evner til at formidle taler han gerne om tunge ting, men også at der er håb og muligheder hvis man, som ham, er HIV-smittet. Foto: Mia Harm Madsen
Sangeren Thomas Buttenschøn er en mand med meget at fortælle. Med sin musik og sit store hår kan han nå en målgruppe, der måske ellers ikke plejer at lytte til de lidt tungere budskaber. Til "En sindssyg god søndag" i Teglgårdsparken fik han brugt sine forskellige evner som formidler til at efterlade verden som et lidt bedre sted.

Middelfart: Et velkendt ansigt gæstede søndag "En sindssyg god søndag", og den glade troubadur, der både laver børne-tv og glade sange, man kan synge med på, kom til Middelfart med mere i guitarkassen.

Han har nemlig en hjertesag, han gerne formidler. For et par år siden udgav han bogen "I begyndelsen var døden", som tager læseren med ind i Buttenschøns liv som HIV-positiv. Om de tre måneder, han lå i koma som 12-årig, og hvor lægerne ikke troede, han overlevede.

Ny medicin reddede hans liv, og det har han valgt at være fuldstændig åben omkring. Åben omkring, at HIV er noget, man kan leve med og ikke dø af længere.

Annonce

Giver noget af sig selv

Til søndagens lille koncert har han endnu ikke planlagt, hvad han vil spille, da avisen møder ham omkring en time inden forestillingen. Senere på eftermiddagen skal han deltage i en debat med komikeren Dan Andersen, og her skal det blandt andet dreje sig om Buttenschøns bog.

- Jeg var lige ude på pladsen, og der var folk i godt humør, så det kan godt være, jeg skal spille nogle glade sange, siger han, selv om han ikke kun har glade sange i ærmet.

Han er ellers vant til, at man gerne må tale om det sårbare i sig selv, og måske derfor er han med på denne temadag under Trekantområdets Festuge.

- Det giver mening at give noget af sig selv, når man kan hjælpe andre. Jeg er så heldig, at jeg har flere værktøjer til at formidle. Jeg har både min musik, og så har jeg skrevet en bog, så jeg føler, det er min pligt, siger han om formidlingen af HIV-smitte med sig selv i centrum, men også som det levende eksempel på, at man med den rette medicinering kan leve et helt almindeligt liv uden at give smittem videre.

Det ved de fleste danskere godt, men Buttenschøn har brugt sine formidlingsevner i Zambia, hvor han har brugt både sin musik og sin historie til at fortælle, at man bør lade sit HIV-teste, så man man komme i den rette medicinering. Meget af dette arbejde er foregået sammen med internationale hjælpeorganisationer, der har bekæmpelse af HIV som opgave.

- Første gang, jeg lavede en koncert i Zambia, der gjorde vi sådan, at man fik en gratis koncertbillet, hvis man lod sig teste. Der fik vi testet 10.800 mennesker, og fire procent af dem var positive. Anden gang annoncerede vi i ghettoerne for at få en andet klientel ind, og der var 25 procent af de testede positive, siger han.

Annonce

Godt med bonghår

Så den 36-årige sanger er vant til at sætte sig selv forest, når han har et budskab, han vil ud med.

- Skal man nå den unge generation, så er det nemmere med hul i bukserne og bong-hår, end det er at komme i et jakkesæt, siger han og griner.

- Jeg vil gerne bruge mit virke til noget, der er større end mig selv.

Buttenschøn bruger sin egen historie som HIV-smittet og siden forældreløs, og han ved godt, at det er en livshistorie, der på hans 36 år overgår, hvad langt de fleste mennesker oplever på et helt liv.

- Min historie lyder barsk, men det er bare mit liv. Jeg har ikke prøvet andet, men med det her vil jeg gerne prøve at efterlade verden lidt bedre til mine unger, end den var til mig og mine forældre, og dertil bruger jeg mig selv om min egen historie. Og så giver det mening at spille, når man vil mere end at underholde, siger han.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce