Annonce
Kerteminde

Troldmanden og hans lærling tager fat: Der sker ikke en skid, hvis vi ikke gør det selv

Poul Erik Grønfeldt og Allan Thomsen ved stolpemarkeringen af et af de vikingehuse, der blev bygget i Bytoften for 1000 år siden (sådan cirka). Det er udskiftning af 200 af de stolper, Foreningen Bytoften har brug for hjælp til. Foto: Helle Nordström
- Hvis vi ikke selv tager fat og skubber på, så sker der ikke en sk.., siger Poul Erik Grønfeldt. Han er idemanden bag Foreningen Bytoften, der vil skabe liv og aktivitet i Bytoften, hvor man kan gå tur i 9000 års historie

Langeskov: Har du tid, kræfter og lyst, så er der brug for din hjælp i Langeskovs fantastiske, historiske åndehul Bytoften. Her skal "Foreningen Bytoften" den 26. og 27. oktober have hevet cirka 200 gamle stolper op og sat 200 nye ned i stedet. For i Bytoften er der spor efter knap 20 huse, så det har været en hel lille landsby for sådan rundt regnet 1000 år siden.

- Vi fik et tilbud på at få arbejdet udført, men det var så dyrt, at bestyrelsen selv trak i arbejdstøjet, men vi kan altså godt bruge nogle hjælpende hænder, forklarer Poul Erik Grønfeldt, der er formand for "Foreningen Bytoften"

Stolperne, der skal udskiftes, markerer, hvor der engang i fortiden stod huse, hvor vore fjerne forfædre levede. Netop i området Bytoften kan man gå tur i 9000 års historie, og det er en arv, der er værd at værne om, mener medlemmerne af "Foreningen Bytoften".

Af skiltet ved indgangen til Bytoften fremgår det, at der er fundet spor efter huse lige fra yngre bronzealder til middelalderen. Foto: Helle Nordström

- Vi synes, det er vigtigt at bevare historien, og så er det vigtigt bare at bruge det her helt fantastiske sted og den skønne natur, forklarer Allan Thomsen, byrådsmedlem og aktiv i BR66.

- Og jeg ved, at der er stor interesse for stedet, for efter at vi har stiftet foreningen har jeg fået mange tilkendegivelser fra folk, der er glade for det, vi gør. Nu skal vi bare have frisket stedet op.

Allan Thomsen kalder sig med et grin for Troldmandens lærling. For selvom han selv gør en stor indsats, så er det Poul Erik Grønfeldt, der er initiativtager og idemand til foreningen. Han er kendt for sin evne til at holde fast i en ide. For eksempel om at få togstation til Langeskov igen - den kamp kæmpede han i 30 år.

Annonce

Samarbejde med museet

- Det var en sej kamp at få bygget et nyt vikingehus, efter at det gamle brændte. Da det så endelig kom op, følte vi, at der ikke skete en sk..., fortæller Poul Erik Grønfeldt om initiativet til en forening.

- Vi skal selv tage fat og skubbe på, for at der sker noget, og det har hjulpet meget, at vi har fået en museumsmand med i foreningens bestyrelse. Claus Sørensen er virkelig en gevinst, og vi har fået et fantastisk samarbejde.

Poul Erik Grønfeldt har været interesseret i Bytoften, siden der blev gravet ud til motorvej sidst i 70-erne og blev gjort nogle fantastiske fund - blandt andet en meget stor guldskat. Og en høvdingegrav fra omkring år 950. Han har masser af ideer til, hvad man kan med Bytoften. Og til et navn til vikingehuset.

Annonce

Asgots hus

- Vi har jo den store runesten i Rønninge kirke, der er rejst efter Aslog Rødskjolds søn Elef, og det kan da sagtens have en sammenhæng, siger Poul Erik Grønfeldt. Han mener derfor, at det store vikingehus, der er bygget i Bytoften skal hedde Asgots hus, opkaldt efter den første kendte høvding på egnen.

- Nu hedder det madpakkehuset, men det er der ikke meget historie i, og stedet her er jo fuld af historie fra stenalder hen over jernalder, vikingetid og middelalder.


Jeg drømmer om, at vi en dag kan samle borgerforeningen, spejderne og en hel masse andre til en stor aktivitetsdag,

Poul Erik Grønfeldt, formand for Foreningen Bytoften


Foreningen har mange planer for området. Blandt andet skal der bygges primitive legeredskaber, der skal stilles bænke og borde op, og Poul Erik Grønfeldt drømmer om at lave en beskrevet tur, man kan hente ind på sin mobiltelefon.

- Der er så mange mennesker, der allerede bruger stedet: hundeluftere, Ældresagen, Bibliotekets Venner, børnehaver og så alle dem, der bare gerne vil nyde naturen i fred og ro, fortæller Poul Erik Grønfeldt.

- Men der er plads til endnu flere, de skal bare gøres opmærksom på, at det er her.

- Det var egentlig meningen, at vi ville have indviet vores store hus med et stort Sankt Hansbål, men så kom coronaen i vejen, sukker Allan Thomsen.

- Jeg drømmer om, at vi en dag kan samle borgerforeningen, spejderne og en hel masse andre til en stor aktivitetsdag, siger Poul Erik Grønfeldt.

- Ja, svarer Allan Thomsen, - der er masser af muligheder og ingen begrænsninger.

Men først og fremmest skal de have fjernet alle de gamle, frønnede stolper og sat nogle nye op. De, der er kede af, at de ikke kan være med, fordi det er en mandag og tirsdag, skal ikke fortvivle. Der bliver andre opgaver at hjælpe med i arbejdsweekender.

Foreningen Bytoften er først lige begyndt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Nordfyn For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Annonce