Annonce
forside

Troense får igen en købmandsbutik

Troense Beboerforening forsøger at købe den gamle købmandsbutik, der har været lukket i årevis for at åbne med dagligvarer igen.

Troense: I 12 år har Troenses borgere været uden lokal købmandsbutik, men nu er der chance for, at der snart kan købes dagligvarer i byen igen.

Og det endda i det tidligere "Storms Hjørne", som har været købmandsbutik i over 100 år - til den lukkede i 1983, fordi købmand Henning Storm gik på pension.

Nu har selvsamme Storm, der i dag er 100 år, sat bygningen til salg, og Knud Helles og Thomas Dam Jensen ser en mulighed for at slå til.

Hvilket skal ske hurtigt, inden en anden køber kommer dem i forkøbet.

- Vi kæmper mod tiden, men vi kan allerede se, at interessen fra Troenses beboere er stor, siger Knud Helles.

- I løbet af den seneste uge har vi fået forhåndstilsagn fra omkring 100 beboere om at købe borgeranparter á 5000 kroner. Vi er allerede oppe på at have lovning på 500.000 kroner, og der kommer stadig flere til hver dag, supplerer Thomas Dam Jensen.

Kriteriet for, at de to en af de nærmeste dage går i banken og beder om medfinansiering, er tilsagn om køb af anparter for cirka 600.000 kroner, og det tror de på, kan nås.

- Der er kun gået en god uge, så mange kan endnu nå at melde sig til. Der er også flere, der har sagt, at vi bare skal sige til, så vil de godt købe endnu flere anparter. Der er folk, der gerne vil være med, selvom de ikke bor her, blandt andet lystsejlere, der kommer her hver sommer, siger Thomas Dam Jensen.

Og netop Troenses 2000 gæstesejlere og de andre turister, som kommer cyklende eller i busser, spiller en stor rolle.

- Vi oplever et stort behov for sommersalg af bagerbrød, købmandsvarer og is til turisterne. Man ser dem gå den lange tur til Sundhøj eller Vindeby for at handle. Jeg synes, det er flovt, at vi ikke kan tilbyde dem noget, så jeg har nogle gange lånt min bil ud, eller taget nogen med, når jeg selv skulle ud og handle, siger han.

Han og Knud Helles forestiller sig, at ejendommen, der i dag består af privatbeboelse plus butiksdelen, der rummer et galleri, kan få mange funktioner som samlingssted for Troenses beboere, men primært som købmand, siger Knud Helles.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce