Annonce
Danmark

Troels Mylenberg anmelder "Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å": Sandheden i sjov form

Livet bag Christiansborgs tykke mure er slet ikke kedeligt, hvis man skal tro ny bog af tre drevne MF'er. Collage: Gert Ejton

Ja, politikere har humor. I hvert fald har Henrik Dahl, Jakob Ellemann-Jensen og Nick Hækkerup skrevet en sjov bog om livet på Christiansborg.

Bøger: Der tales omtrent uendeligt i disse år om manglen på tillid, som vi i folket har til dem i Folketinget. De vil og gør øjensynligt alt andet end det, som vi, der har valgt dem, ønsker. Den ene dag er de således alt for populistiske, den næste for verdensfjerne. Så er de for unge, uden rigtige erfaringer og helt konforme i deres statskundskabsantræk, for så senere at være for sognerådsagtige og alt for hårdt kæmpende for små lokale sager.

Det er ikke nemt at være hverken politiker eller vælger i disse tider, hvor kun de allermest forbenede vedbliver at stemme på samme parti valg efter valg. De fleste lader sig flytte og er blandt de evigt vandrende vælgere, men når politikerne vandrer og forholder sig retten til at blive enten klogere eller dummere, så er det også galt.

Vi - altså folket og de folkevalgte - burde måske søge terapeutisk hjælp, en samlivsterapeut kunne være vejen, hvis den endelige skilsmisse skal holdes fra døren. Dog synes der nu at være lidt hjælp at hente i en af efterårets mange politiske udgivelser. For de tre folkevalgte MF'er Henrik Dahl fra Liberal Alliance, Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre og Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet har nu udgivet et populærencyklopædisk værk, som måske kan gøre det ud for lidt kærkommen parterapi mellem vælger og valgt.

Bogen med titlen "Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å" har i sig noget af det, som måske er allermest savnet i forholdet mellem politikere og vælgere, nemlig glimt i øjet, humor og lige præcis den uselvhøjtidelighed, som i vores lille hyggeland så ofte viser sig at være det materiale, som broer over kløfter er bygget af. At man så samtidig bliver klogere på det politiske liv, hverdagen og Christiansborg er blot endnu et plus.

Egentlig kan det undre, at ikke flere har fundet frem til denne metode. Ikke mindst når man nu måske især som folkevalgt burde kende vejen til den danske folkesjæl. Udover kaffe, lidt blødt brød og måske en rullepølsemad (økologisk, konventionel eller måske endda vegansk alt efter partitilhørsforhold) er humor vist den helt rette vej at vælge. Og sjove er de tre folketingsmænd faktisk. Som når de i opslaget under P om påklædning gennemgår politikernes forandrede påklædningskodeks gennem tiden. De fleste partier holder i dag koden til enten business eller business casual, dog hedder det om Socialistisk Folkeparti, at her lyder koden enten business casual eller havearbejde. Og om Alternativet lyder påklædningskoden: fest på lærerværelset.

Bogen byder på opslag om alt fra Grebningen over Hovsaløsning til Rygter, Twitter og Ydre rum. I en underfundig tone gives et blik ind bag ved, vi hører om dobbeltmandater, dynastier om ekkokamre og Europaudvalget. Masser af indsigt er gemt i den dynamiske form. Min påstand er ligefrem, at man efter læsning rent faktisk forstår Christiansborg fra A til Å. Om det er sandheden er et åbent spørgsmål. Men det er måske også trods alt for meget forlangt. Vi har jo kun de politikere, vi har fortjent. Og tre af dem er altså beviseligt begavet med humor, tak til dem for det.

Om bogen

Henrik Dahl, Jakob Ellemann-Jensen og Nick Hækkerup: "Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å"Er udkommet på forlaget People's Press

***** (fem stjerner)

"Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å" har i sig noget af det, som måske er allermest savnet i forholdet mellem politikere og vælgere, skriver Troels Mylenberg.
Livet bag Christiansborgs tykke mure er slet ikke kedeligt, hvis man skal tro ny bog af tre drevne MF'er. Arkivfoto: Sofie Mathiassen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce