Annonce
Danmark

Troels Mylenberg anmelder "Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å": Sandheden i sjov form

Livet bag Christiansborgs tykke mure er slet ikke kedeligt, hvis man skal tro ny bog af tre drevne MF'er. Collage: Gert Ejton

Ja, politikere har humor. I hvert fald har Henrik Dahl, Jakob Ellemann-Jensen og Nick Hækkerup skrevet en sjov bog om livet på Christiansborg.

Annonce

Bøger: Der tales omtrent uendeligt i disse år om manglen på tillid, som vi i folket har til dem i Folketinget. De vil og gør øjensynligt alt andet end det, som vi, der har valgt dem, ønsker. Den ene dag er de således alt for populistiske, den næste for verdensfjerne. Så er de for unge, uden rigtige erfaringer og helt konforme i deres statskundskabsantræk, for så senere at være for sognerådsagtige og alt for hårdt kæmpende for små lokale sager.

Det er ikke nemt at være hverken politiker eller vælger i disse tider, hvor kun de allermest forbenede vedbliver at stemme på samme parti valg efter valg. De fleste lader sig flytte og er blandt de evigt vandrende vælgere, men når politikerne vandrer og forholder sig retten til at blive enten klogere eller dummere, så er det også galt.

Vi - altså folket og de folkevalgte - burde måske søge terapeutisk hjælp, en samlivsterapeut kunne være vejen, hvis den endelige skilsmisse skal holdes fra døren. Dog synes der nu at være lidt hjælp at hente i en af efterårets mange politiske udgivelser. For de tre folkevalgte MF'er Henrik Dahl fra Liberal Alliance, Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre og Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet har nu udgivet et populærencyklopædisk værk, som måske kan gøre det ud for lidt kærkommen parterapi mellem vælger og valgt.

Bogen med titlen "Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å" har i sig noget af det, som måske er allermest savnet i forholdet mellem politikere og vælgere, nemlig glimt i øjet, humor og lige præcis den uselvhøjtidelighed, som i vores lille hyggeland så ofte viser sig at være det materiale, som broer over kløfter er bygget af. At man så samtidig bliver klogere på det politiske liv, hverdagen og Christiansborg er blot endnu et plus.

Egentlig kan det undre, at ikke flere har fundet frem til denne metode. Ikke mindst når man nu måske især som folkevalgt burde kende vejen til den danske folkesjæl. Udover kaffe, lidt blødt brød og måske en rullepølsemad (økologisk, konventionel eller måske endda vegansk alt efter partitilhørsforhold) er humor vist den helt rette vej at vælge. Og sjove er de tre folketingsmænd faktisk. Som når de i opslaget under P om påklædning gennemgår politikernes forandrede påklædningskodeks gennem tiden. De fleste partier holder i dag koden til enten business eller business casual, dog hedder det om Socialistisk Folkeparti, at her lyder koden enten business casual eller havearbejde. Og om Alternativet lyder påklædningskoden: fest på lærerværelset.

Bogen byder på opslag om alt fra Grebningen over Hovsaløsning til Rygter, Twitter og Ydre rum. I en underfundig tone gives et blik ind bag ved, vi hører om dobbeltmandater, dynastier om ekkokamre og Europaudvalget. Masser af indsigt er gemt i den dynamiske form. Min påstand er ligefrem, at man efter læsning rent faktisk forstår Christiansborg fra A til Å. Om det er sandheden er et åbent spørgsmål. Men det er måske også trods alt for meget forlangt. Vi har jo kun de politikere, vi har fortjent. Og tre af dem er altså beviseligt begavet med humor, tak til dem for det.

Om bogen

Henrik Dahl, Jakob Ellemann-Jensen og Nick Hækkerup: "Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å"Er udkommet på forlaget People's Press

***** (fem stjerner)

"Sandheden kort - Christiansborg fra A til Å" har i sig noget af det, som måske er allermest savnet i forholdet mellem politikere og vælgere, skriver Troels Mylenberg.
Livet bag Christiansborgs tykke mure er slet ikke kedeligt, hvis man skal tro ny bog af tre drevne MF'er. Arkivfoto: Sofie Mathiassen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce