x
Annonce
Fyn

Troede der blev skudt ude på vandet: Det var bare torden og lyn

Der kan ifølge DMI torsdag formiddag godt blive brug for en paraply flere steder på Fyn, men fra middagstid ser vejrudsigten ud til solskin. Arkivfoto: Jens Thaysen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Står du op torsdag morgen og er lettere groggy efter endnu en varm nat i sengen er du næppe alene. Allerede fra den tidligere morgenstund var der 19 graders varme efter en regnfuld nat.

Har du også vendt og drejet dig i sengen natten til torsdag på grund af varmen er du næppe alene om det. For allerede ved fem-tiden var temperaturen på Fyn 19 grader og den stiger op ad dagen.

Og netop varmen og fugten, som Danmark har haft i mange dage sydfra, gav også pæne mængder nedbør i nattens løb, og hos Fyns Politi opkald af den mere usædvanlige slags.

- Vi havde opkald fra Nyborg om, at nogen skød ude på vandet, fortæller vagtchef Torben Jakobsen, Fyns Politi.

Angiveligt mente en borger helt seriøst, at det, han hørte ude fra Storebælt ved sin bolig i Nyborg, var skud. Det var det ikke, for det var torden og lyn som følge af lummervarmen.

Selv om det har regnet de fleste steder på Fyn i løbet af natten har der dog ikke været tale om skybrud, sådan som det var tilfældet natten til onsdag.

I Danmark defineres skybrud som en nedbør på mere end 15 millimeter på 30 minutter, og det skete natten til onsdag 15 gange, men ikke natten til torsdag.

Har man vovet at lade vasketøjet hænge ude i nat er det med stor garanti blevet vådt, men så lad det hænge, for ifølge DMI klarer det op i løbet af morgenen og der kommer solskin resten af dagen. Og ingen varsler om skybrud eller torden.

Om temperaturen natten til torsdag har været oppe at ramme 20 grader et sted i Danmark er endnu for tidligt at sige for DMI. Netop 20 grader om natten er definitionen på en tropenat, og det oplevede flere danskere forrige nat.

- Tropenætter forekommer meget sjældent i Danmark, og at der forekommer en så sent på sommeren, er helt usædvanligt, sagde klimatolog Mikael Scharling, DMI, onsdag eftermiddag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce