Annonce
Fyn

Trods valgkamp: Kamphaner kan også finde sammen i et fælles, fynsk tråd

Både Dan Jørgensen og Lars Christian Lilleholt har en svaghed for den fynske nationalkage, brunsvigeren. De er også begge ambassadører for den, og Lars Christian Lilleholts hustrus opskrift på den vil være at finde på hans valg-flyers. Foto: Sugi Thiru
Når Socialdemokratiets Dan Jørgensen og Venstres klimaminister Lars Christian Lilleholt mødes, er det som regel iført jakkesæt til politisk tvekamp. En solbeskinnet dag midt i april mødtes de to i en anden form for kampens hede – På motionscykler i motionscentret Johnson Instituttet i det sydlige Odense.

Dan Jørgensen (S) er i valgkamp. For socialdemokratens vedkommende indebærer det blandt andet små videoer med politikere fra nogle af de andre partier. Foruden en snak med Lars Christian Lilleholt, har Dan Jørgensen stukket hovedet sammen med Karsten Hønge (SF), Alex Ahrendtsen (DF), Camilla Hersom (R) og Carsten Bach (LA).

Og hvorfor så egentlig det?

- Jeg vil gerne vise, at i en valgkamp, hvor der er fokus på konflikt og splittelse, er der altså mange ting, vi er enige om. Og det, vi er enige om, er det, vi kan gennemføre, forklarer Dan Jørgensen.

Er det ikke mere relevant for vælgerne at vide, hvor I rent politisk adskiller jer fra hinanden?

- Det skal de nok finde ud af. Og selvom jeg godt ved, at et af nyhedskriterierne er konflikt, går langt det meste af tiden på Christiansborg med kompromisser, siger Dan Jørgensen, og Lars Christian Lilleholt supplerer:

- Hvis man ikke har evnen til at samarbejde på trods af forskelle, kan man heller ikke skabe politiske resultater.

Begge politikere fremhæver udvidelsen af den fynske motorvej som et projekt, der har været et politisk ønske om at fuldføre på tværs af partiskel.

Annonce
Dan Jørgensen (S) spørger her klimaministeren, om han ved, at styrketræning er det mest effektive, hvis man gerne vil tabe sig. Foto: Sugi Thiru

Stemmer til salg

Mens kameramanden iler frem og tilbage mellem lamper og kameraer for at gøre klar til at optage valgvideoen, tager de to fynske politikere sig en kop kaffe. En ældre herre, der træner i centret, henvender sig drillende med konstateringen:

- I kommer ikke i form af at sidde dér.

Dan Jørgensen er i dagens anledning iført gule sneakers, sorte træningsbukser og en mørk t-shirt, mens Energi, - Forsynings- og Klimaministeren er trukket i et par sorte shorts og en blå t-shirt.

Den ældre herre spørger, om de to er ude at hverve stemmer.

- Det er vi altid, siger Lars Christian Lilleholt, mens Dan Jørgensen spørger, om herren da har én til salg.

- Den er fandme dyr, lyder det prompte og med et smil.

Op på jernhesten

Med udsigt til den spirende bøgeskov klatrer de to fynboer ombord på hver sin motionscykel. At dagens møde foregår på Johnson Instituttet er ikke tilfældigt.

- Lars Christian og jeg trækker begge to med jævne mellemrum i træningstøjet, og mødes sommetider i træningscentret på Christiansborg, siger Dan Jørgensen.

Lars Christian Lilleholt træner tre gange om ugen, og når han er hjemme på Fyn, foregår træningen i Johnson Instituttet, hvor han igennem den seneste tid har smidt lige i underkanten af 20 kilo.

Mens de to i roligt tempo træder i pedalerne, fortæller Dan Jørgensen, at han på et tidspunkt deltog i et arrangement med Christian Bitz (ernæringsekspert), hvor der var flere hundrede tilskuere. Her blev de to udfordret på, hvem der kunne tage flest armbøjninger, og socialdemokraten ville vinde. Og det gjorde han.

- Men jeg sprang et eller andet i min skulder, så i et halvt år efter kunne jeg ikke tage armbøjninger, griner han.

Dan Jørgensen og Lars Christian Lilleholt mødtes på motionscyklerne for at få en snak om det, der samler dem, snarere end hvad der adskiller dem. Foto: Sugi Thiru

Fyn er fin

Når nu fokus er på, hvad der samler snarere end adskiller de to herrer, er der næppe en større, forenede faktor end at både Dan Jørgensen og Lars Christian Lilleholt er stolte fynboer. De er begge fra henholdsvis Morud og Odense. De er begge to ambassadører fra brunsvigeren, og ryger ud i en kort diskussion af, hvordan u’et i brunsviger skal udtales.

Dan Jørgensen beretter, at han forsøger at få sin københavnske omgangskreds til at værdsætte rygeosten. Dog uden det store held.

- Min svigerfar ryger selv sin rygeost, fortæller Lars Christian Lilleholt

- Gør han det? Hvorfor har jeg ikke smagt den?, lyder det undrende fra Dan Jørgensen.

En smagsprøve kan arrangeres, bliver de enige om.

Dan Jørgensen roser ministeren for, at han, selvom han naturligvis skal varetage hele landets interesser, er god til at bringe fynske sager på den politiske dagsorden. De to har et fælles ønske om at løfte de mindre bysamfund på Fyn.

- De små lokalsamfund skal være attraktive. Udkantsområderne på Fyn har brug for, at der sker noget mere, konstaterer Lars Christian Lilleholt.

Til trods for deres fælles begejstring for det fynske, kulinariske køkken og deres tro på kompromisets kunst, er der ingen tvivl om, hvor forskellene sætter ind.

- Vi er uenige. Du er en rød socialdemokrat, og jeg er blå venstremand. Du synes, Mette Frederiksen skal lede landet, siger Lars Christian Lilleholt, inden Dan Jørgensen rejser sig op i cykelsædet og grinende siger:

- Nu accelererer jeg fra dig.

- Og jeg synes, Lars Løkke er den bedste til at løfte den opgave, afslutter Lars Christian Lilleholt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce