Annonce
Nyborg

Trods talfusk: Nyborg klar til Tour de France

De faktuelle superlativer var lige i overkanten, da borgmester Kenneth Muhs (tv) og løbsdirektør Christian Prudhomme i februar præsenterede Nyborg som målby for en Tour de France-etape i 2021.Foto: Kim Rune
Opblæste seertal og tvivlsom reklameværdi rokker ikke ved Nyborg Kommunes beslutning om at investere 15 millioner skattekroner i den anden Tour de France-etape i 2021.

Nyborg: Godt er det ikke. Men Nyborg havde under alle omstændigheder sagt ja til at lægge by og målstreg til Tour de France.

Det fastslår Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), efter dagbladet Politikens afdækning af de i bedste fald fejlbehæftede - og i værste fald manipulerende - salgstaler, der blev holdt i forbindelse med præsentationen af de tre etaper af verdens største cykelløb, der skal køres i Danmark i 2021.

Etapen, der skal køres fra Roskilde over Storebæltsbroen og hen til målstregen på Storebæltsvej i Nyborg, blev præsenteret på et pressemøde på Hotel Sinatur i slutningen af februar.

Og som det havde været tilfældet forinden i København - og senere også blev det i Sønderborg - blev der ikke sparet på superlativerne.

Der vil, hed det sig, være 3,5 milliarder seere, som følger de tre Tour de France-etaper i Danmark.

Og den samlede reklameværdi vil løbe op i ikke mindre end 3,3 milliarder kroner.

Annonce

Forkerte tal

Men som Politiken kan dokumentere, er begge tal forkerte.

De 3,5 milliarder tv-seere - der svarer til sådan cirka halvdelen af hele jordens befolkning - stammer fra en engelsk artikel på en fransk hjemmeside og har intet med de reelle seertal at gøre.

De ligger ifølge forskere, som Politiken har talt med, snarere på 10-20 millioner til hver Tour de France-etape.

Og hvad reklameværdien angår, er den angivet til at være knap 750 millioner kroner højere end i den rapport, den er hentet fra.

- Det er beklageligt. For selvfølgelig skal der bruges så retvisende tal som muligt. Men de nye oplysninger ændrer ikke på, at Tour de France-etapen i 2021 vil give os helt nye og helt enestående muligheder for at brande Nyborg både før, under og efter cykelløbet, siger Kenneth Muhs.

- Godt nok dumt

Sonja Marie Jensen, der ud over at være Socialdemoratiets borgmesterkandidat i Nyborg også sidder i kommunes centrale økonomiudvalg, ærgrer sig også over de misvisende oplysninger om Tour de France.

- Det er godt nok dumt, at man ikke faktatjekker den slags tal, før man går ud med dem. Men det ændrer ikke på, at Tour de France i Danmark er en stor mulighed for både Nyborg og hele Fyn. Jeg er sikker på, det bliver en kæmpe folkefest, tilføjer hun.

Nyborg Kommune har betalt 10 millioner kroner for at få status som målby i 2021. Dertil kommer fem millioner kroner, som er sat af til de øvrige udgifter, kommunen får i forbindelse med cykelløbet.

Der ventes mellem 50.000 og 100.000 tilskuere alene i målområdet ved Storebæltsvej, mens det ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger fortsat er uafklaret, om publikum også vil få adgang til at overvære afslutningen på etapen fra hele eller dele af Storebæltsbroen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce