x
Annonce
Fyn

Trods stor mangel og jobgaranti: Færre unge søger ind på uddannelsen som sygeplejerske

Det er en landsdækkende tendens, at færre søger ind på sygeplejerskeuddannelsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Stigningen i antallet af dem, der søger uddannelser rettet mod det private erhvervsliv på UCL. Nye tal viser også, at flere vil læse til lærer, men færre til sygeplejerske.

Fyn: 6.721 ansøgninger tikkede ind hos UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, da fristen for at søge optag på en videregående uddannelse via kvote 2 udløb forleden.

Det er et par procent flere end i 2019, og at man har kunnet holde status quo, glæder rektor på UCL Jens Mejer Pedersen.

Han hæfter sig især ved, at der er en stigning i antallet af unge, som har søgt uddannelser, der retter sig mod det private erhvervsliv.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at unge har troen på, at det er en god ide at investere i en uddannelse, som retter sig mod en karriere i det private erhvervsliv. Det er jeg selvfølgelig glad og tilfreds med, siger rektoren.

Annonce

900 procent flere

Den største procentuelle fremgang er på professionsbacheloren i IT og økonomi, hvor der i år er 800 procent flere ansøgere end for et år siden.

Stigningen dækker over, at der i 2019 var en ansøger, mens der i år er ni.

-Det en uddannelse, vi har forsøgt at få etableret nogle gange uden held, for det ikke lykkedes os at få tilstrækkeligt med ansøgere til at oprette uddannelsen.

- Men med baggrund af de ni, vi allerede har nu, er jeg fortrøstningsfuld, og jeg er sikker på, at vi kommer til at åbne uddannelsen for første gang til sommer, siger Jens Mejer Pedersen.

Sagen er nemlig den, at det tager tid at løbe en ny uddannelse i gang.

- Nogle gange er vi nødt til at acceptere, at når vi starter nye uddannelser op, må vi starte det første og andet hold med få deltagere. Det skal være med til at skabe en historie blandt de unge om, at nu er vi kommet i gang, og det er en god uddannelse. De unge er ambassadører over for potentielt nye ansøgere.

- En ting er, hvad vi skriver på hjemmesiden, men det, de unge snakker om, er rigtig vigtigt.

Flere vil være lærer

I år er der også 28 flere end sidste år, der har søgt om at komme ind på læreruddannelsen i Odense.

- Læreruddannelsen har igennem de senere år været kritiseret for ikke at tilbyde de studerende et tilstrækkeligt godt studemiljø. Vi gør meget for at øge uddannelsens attraktivitet og image og for at øge kvaliteten af de læringstilbud, vi giver de studerende. Hvis det er det, der er årsag til, at flere vælger læreruddannelsen hos os, kan vi kun være tilfredse med det, fortsætter Jens Mejer Pedersen.

- Men jeg tænker også, at regeringens måde at tale velfærdsuddannelserne op på har en betydning. Det kan også være med til at få unge til at synes, at det måske er den vej, man skal kigge.

Færre sygeplejersker

Til gengæld er der i år færre ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen.

- Det er stadig sådan, at vi har flere ansøgere end pladser, så vi får fyldt uddannelsen ud, men det ærgrer mig alligevel, at sygeplejerskeuddannelsen går tilbage i ansøgningstal. Det er også en landsdækkende tendens. Det er ikke kun hos, vi ser det.

- Jeg ved ikke, hvad de unge tænker, men nogle påpeger, at de kan have blik for, at det kan være en stresset arbejdssituation, man havner i efterfølgende. Måske er det en faktor, der gør, at færre unge vælger den uddannelse. Hvilket jeg selvfølgelig synes er rigtig ærgerligt, for det er en rigtig god uddannelse, som giver mange muligheder, siger Jens Mejer Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce