Annonce
Assens

Trods startvanskeligheder: FGU er kommet godt fra land

Der var mange besøgende, da FGU Fyn Assens - tidligere Fugleviglund Produktionsskole - bød på julemarked lørdag. Foto: Christian Nordholt
Tilbage i august blev Fugleviglund Produktionsskole i Vissenbjerg omdannet til en FGU. Til trods for nogle startvanskeligheder går det over forventning, og skolelederens tidligere bekymringer er gjort til skamme. Fyens Stiftstidende var forbi, da der lørdag var åbent hus og julemarked på skolen.

Vissenbjerg: For 35. år i træk er der julemarked på Fugleviglund Produktionsskole, for traditionerne skal holdes ved lige.

Ved første øjekast er alt, som det plejer. Og så alligevel.

Én ting er nemlig anderledes sammenlignet med sidste år. Fugleviglund Produktionsskole er ikke længere navnet.

I august blev den gamle produktionsskole lavet om til en forberedende grunduddannelse og blev derfor omdøbt til FGU Fyn i Assens.

Og selvom den nye uddannelsestype har bragt nogle udfordringer med sig, går det ifølge Sally Strate, der er leder af afdelingen i Vissenbjerg, over al forventning.

- Vi er nået meget længere, end vi havde troet, fortæller hun.

- Det har jo nok været den største systemreform nogensinde, da seks forberedende uddannelser er lagt sammen til én, men omstillingsprocessen er gået rigtig godt.

Den største udfordring indtil videre har dog været ude af deres hænder.

- Der har været nogle landsdækkende it-udfordringer med skoleydelserne, men det kan vi jo ikke gøre så meget ved, fortæller hun.

Sådan er FGU bygget op

FGU står for forberedende grunduddannelse. Uddannelsen er bygget op omkring følgende tre indgange:

Almen grunduddannelse (AGU): 1/3 praksis og 2/3 teori. Teorien kan for eksempel være dansk og matematik.

Produktions-grunduddannelse (PGU): 2/3 produktion og 1/3 teori. Teorien kan for eksempel være dansk og matematik.

Erhvervs-grunduddannelse (EGU): 2/3 praktik og 1/3 skole med relevant faglig undervisning.

Undervisningen bygges op omkring faglige temaer og almene fag. De faglige temaer på FGU Fyn i Vissenbjerg er:

Handel og kundeservice, Kommunikation og medier samt Industri.

De to sidstnævnte findes også på FGU Fyn i Glamsbjerg, hvor der også kan vælges:

Omsorg og sundhed, Mad og ernæring samt Byg, bolig og anlæg.

Det er kommunen, der skal visitere eleverne til FGU. Man kan komme på FGU, hvis man er vurderet ikke-uddannelsesparat til erhvervsskolen eller gymnasiet.

Kilde: FGU Fyn

Bekymringer gjort til skamme

- Jeg var bekymret for, hvilken effekt det ville få på elevtallet, men de bekymringer er gjort fuldstændig til skamme, siger Inger Poulsen, der er skoleleder for FGU Fyn i Assens.

Før sommerferien forudsagde hun, at skolens elevtal måske ville falde fra 130 til 110 elever på de to afdelinger i Vissenbjerg og Glamsbjerg, men det har ikke været tilfældet.

Inger Poulsen er ligesom Sally Strate positiv efter uddannelsens første fem måneder, og hun kalder uddannelsen for mere målrettet nu.

- Vi er blevet taget godt imod af kommunen, og vi oplever meget interesse fra lokalområdet, fortæller hun og oplyser, at der de seneste år har været 400-500 besøgende til julemarkedet, men at hun ikke ved, hvor mange der dukker op denne gang.

- Jeg er også vildt imponeret over nogle af de lærere, der var med på produktionsskolen før. Deres omstilling har været rigtig god, siger hun.

En stor del af ændringen kommer især til udtryk i antallet af boglige timer på skolen. De fylder nu enten to tredjedele eller en tredjedel af undervisningen alt efter, hvilken indgang man vælger. Samtidig skal eleverne nu til eksamen, når de er klar til det. Det skulle de ikke med den gamle struktur. De første elever skal op til eksamen i løbet af december.

Annonce

Navnet hænger ved

Selvom skolen officielt ikke længere hedder Fugleviglund, hænger det gamle navn stædigt ved.

- Vi gør meget for ikke at bruge Fugleviglund-navnet, for skolen hedder jo FGU Fyn nu, fortæller Inger Poulsen og tilføjer:

- Men den vil nok altid hedde Fugleviglund i folkemunde. Bare i dag har der været flere og spørge ind til navnet. Så folk skal vænne sig til, at vi ikke længere hedder Fugleviglund.

På julemarkedet kunne man se nogle af de ting, som eleverne har arbejdet med. Der var blandt andet tøj, som dem der har arbejdet med "handel og kundeservice" har sørget for at købe ind eller fremstille, mens eleverne fra "kommunikation og medier" fremviste kalendere til svagtseende blandt andre ting.

Inger Poulsen (th), skoleleder FGU Fyn Assens, er godt tilfreds med overgangen fra produktionsskole til FGU. Foto: Christian Nordholt
Der var mange besøgende, da FGU Fyn Assens - tidligere Fugleviglund Produktionsskole - bød på julemarked lørdag. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Sport For abonnenter

Landsholdets mangeårige massør har haft pacemaker i 27 år: Han tænker ikke på den, men tænker meget på Christian Eriksen

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Se videoen: Da kampuret slog 10 sendte barndomsbyen klapsalver af sted til Eriksen

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce