Annonce
Assens

Trods sparebudget: Udvalg får eftergivet gæld

Assens Kommunes økonomi for 2020 og de følgende tre år faldt på plads lørdag sidst på eftermiddagen efter mere end 20 timers forhandling fordelt på to dage. Venstre, Socialdemokratiet, SF, Konservative og Radikale står bag aftalen. Arkivfoto: Kim Rune
På trods af besparelser for i alt 38 millioner kroner har V, S, SF, K og R også fundet penge til at eftergive de politiske udvalgs gæld og opprioritere nogle områder. Samtidig bliver der sat penge af til rengøring hver tredje uge.

Timevis af forhandlinger fordelt over to dage var, hvad der skulle til, før alle brikkerne i Assens Kommunes budget for 2020-23 lørdag sidst på eftermiddagen faldt på plads.

Her kunne Venstre og borgmester Søren Steen Andersen melde, at han havde lukket en aftale med Socialdemokratiet, SF, Radikale og Konservative. Dansk Folkeparti og Enhedslisten kunne derimod ikke skrive under på den endelige aftale.

Grundstenen i aftalen er et budget i balance oven på de seneste par års store økonomiske udfordringer og besparelser i klassen med to-cifrede millionbeløb.

Og budgettet markerer samtidig en ny start for udvalgene, fortæller Søren Steen Andersen.

- Det er lykkes os at nulstille udvalgenes underskud. Det har vi sat penge af til, så for 2020 er de hjemme. De starter fra nul, siger han.

Det vil sige, at merforbruget for 2018 på 62 millioner er dækket, lige der også er dækning for de 46 millioner, som risikerer at blive minusset i 2019.

Skulle underskuddet vise sig at blive mindre, vil de penge, der er sat af, blive ført over i kassebeholdningen.

Det glæder Charlotte Vincentz Petersen (S).

- Vi har på sin vis slået en streg i sandet ved, at vi har eftergivet gælden på alle udvalgene. Det betyder, at vi igen kan begynde at tænke politisk og i visioner. På nogle af områderne har vi haft en følelse af, at det udelukkende har handlet om at finde besparelser, siger hun.

Annonce

Biblioteker holdes åbne

På baggrund af et meget lille anlægsbudget på 45 millioner kroner, et udvalg af de de råderumskataloger (det vil sige spareforslag), som alle udvalg skulle finde før sommerferien, og udmøntningen af nogle af de beslutningsblokke (det vil sige spareforslag), som revisionsfirmaet BDO kom med efter en kulegravning af kommunens økonomi, er der fundet besparelser for 38 millioner kroner på næste års budget.

De er fundet på blandt andet det administrative område, hvor der skal spares 5,4 millioner i 2020, på special- og LKT-klasserne, hvor der skal frigøres 1,6 millioner kroner, hjemmeplejen effektiviseres for fem millioner, og sygeplejen skal spare 1,3 millioner.

På det kulturelle område holdes alle seks biblioteksafdelinger åbne, men der skal på bibliotekerne findes besparelser for to millioner, lige som der spares 800.000 kroner på kulturinstitutionerne (såsom Tobaksgaarden, Terrariet, Fuglezoo og Museum Vestfyn) og 200.000 på Assens Musikskole.

Omfordeling

Men der er i budgettet også fundet økonomisk run til at flytte midler fra et område til et andet, fordi Assens Kommune har fået forskellige tilskud fra staten.

På den konto er der i alt kommet 63 millioner kroner.

Derfor er det muligt at sætte flere penge af til nogle områder.

Det gælder ekspempelvis hjælpemiddelområdet, som får 5,6 millioner kroner næste år, mens det specialiserede voksenområde får 17,5 millioner mere at gøre med, og beskæftigelsesområdet tilføres 54,2 millioner kroner.

Desuden er der fundet 2,4 millioner kroner til at genindføre rengøring hver tredje uge i hjemmeplejen. Det er den eneste ønskeblok på driftsområdet, som der kunne blive penge til.

I alt er der flyttet 37,5 millioner kroner, mens det er lykkedes at holde sparekniven fra plejecentrene og det almene skoleområde.

Samtidig skal kassebeholdningen øges, så den 2023 er på minimum 50 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce