Annonce
Odense

Trods protester: Politikere klar til vejlukning i farligt vejkryds

For butikkerne på Tagtækkervej - f.eks. Harald Nyborg - vil en lukning af vejen betyde, at de får adresse på en blind vej. Frygten er, at det koste kunder og betyde faldende ejendomsværdier. Foto: Rune H. Blichfeldt
Odenses farligste kryds med 23 uheld inden for de seneste fem år skal nu sikres. By- og Kulturudvalget hælder til at lukke Tagtækkervej ud mod Rødegårdsvej - trods protester fra erhvervslivet i området.

Ingen formel beslutning er endnu truffet. Men meget tyder på, at Tagtækkervej i Odense fremover bliver en blind vej ud mod Rødegårdsvej.

Flere partier ytrer efter et møde tirsdag i By- og Kulturudvalget opbakning til tanken om at lukke vejen, således det ikke længere bliver muligt at køre ned ad Tagtækkervej fra Rødegårdsvej i det såkaldte "Harald Nyborg-kryds". Derved øges sikkerheden for cyklister, mens bilerne i stedet skal ledes ud til Rødegårdsvej via Børstenbindervej, hvor der samtidig etableres lyskryds.

Stemmer i erhvervslivet har ellers protesteret, fordi der er en frygt for, at vejlukingen kan koste omsætning for butikkerne i området og betyde lavere ejendomsværdier.

Men det er sekundært hensyn, lyder det fra Socialdemokraternes udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen.

- Hvis man skal vælge mellem, at der bliver slået cyklister ihjel - eller om bilisterne må leve med en lille omvej - så er valget ikke så svært.

Han mener, at tallene taler sit tydelige sprog. 23 trafikuheld er registreret de seneste fem år. I 21 tilfælde er det gået ud over cyklister.

- Der sker simpelthen for mange ulykker i det kryds der. Vi kan jo ikke se hinanden i øjnene, hvis vi ikke har gjort noget, og der så bliver kørt en cyklist ihjel, lyder det fra Berthelsen.

Annonce

Rådmand: Sikkerhed kommer først

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) siger, hun "sagtens kan se dilemmaet" mellem på den ene side erhvervslivets interesser og på den anden side trafiksikkerheden.

Hun er dog ikke i tvivl om, hvad der bør prioriteres.

- Sikkerhed kommer først. Vi er nødt til at gøre, hvad vi kan for at sikre, at færrest muligt kommer til skade, siger hun og kalder lukningen af Tagtækkervej, der er vurderet til at koste 4,1 mio. kroner, for en "realistisk løsning".

Kristian Guldfeldt (K) er enig i, at trafiksikkerhed står øverst.

- Vi har med Odenses farligste kryds at gøre. Det er vi nødt til at tage seriøst, siger han.

En endelig politisk afgørelse om, hvad der skal ske i krydset, ventes truffet i løbet af efteråret, når de kommende anlægsbevillinger besluttes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce