Annonce
Assens

Trods modstand: Udvalg bakker op om solcellepark

Fra Øksnebjerg Mølle bliver vil der blive udsigt over solcelleparken, som, hvis den realiseres, kommer til at brede sig på den modsatte side af Odensevej. Arkivfoto: Kim Rune
Trods stor modstand fra flere naboer fastholder Miljø-, Teknik- og Planudvalget, at Better Energy skal have love at lave en solcellepark nord for Ebberup. Det bliver dog med krav om en større respektafstand til de omkringboende.

Øxnebjerg: Miljø-, Teknik- og Planudvalget var på udflugt forleden. Det tog til Øxnebjerg og gjorde holdt på Odensevej, Thinggyden, Bryllegyden og Ravnebjergvej, som tilsammen omkranser de marker, hvor firmaet Better Energy gerne vil etablere en 70 hektar stor solcellepark, for at danne sig et indtryk af de konsekvenser, den vil få for de omkringboende.

Der var også lejlighed til at få en snak med repræsentanter for modstanderne i Øxnebjerggruppen, der dukkede op.

Tilbage på rådhuset så politikerne på visualiseringer i stort format med og uden randbeplantning.

Grundholdningen, blev der ikke ændret på. Et enigt udvalg siger fortsat ja til solcelleparken. Lidt kommer det dog de kritiske naboer i møde, idet det indstiller, at der skal være en såkaldt respektafstand på 100 meter mellem naboer og solceller. Respektafstanden kan man dog søge dispensation fra.

Annonce

Lærer af andre

Forud for beslutningen har udvalget også skelet til, hvad man gør i andre kommuner.

Eksempelvis Guldborgsund, der foreløbig har sagt ja til fem solcelleparker alle på størrelse med anlægget i Øxnebjerg. Heller ikke her har man indarbejdet placering af solcelleparker i kommuneplanen, men man har nogle retningslinjer som respektafstanden på 100 meter.

- Jeg tror, det er væsentligt, at man også uden retningslinjer ved, hvad man har at forholde sig til, siger udvalgsformand Dan Gørtz (V).

- Vi er godt klar over, at det optimale ville være at finde et areal, der ligger lavt og uden naboer, der bliver berørt. Der ville så også være udfordringer med manglende sol, men vi synes, at vi med respektafstanden på 100 meter reducerer det visuelle meget i forhold til en beliggenhed på Odensevej. I stedet for to meter høje vil solcellerne ved at flytte dem til en afstand af 100 meter kun rage en halv meter op. Vi håber, de (naboerne, red.) har forståelse for, at det er en væsentlig ændring, siger udvalgsformand Dan Gørtz (V).

Fra sag til sag

- Fortryder I, at I har valgt, at der ikke skal være en plan for solcelleanlæg?

- Vi har vendt det i dag (i tirsdags, red.) og vi vil ikke lægge op til en generel plan. Vi skal have generelle retningslinjer, men vi vil, både når det gælder solceller, biogasanlæg og vindmøller, tage det fra sag til sag, om det er et projekt, vi vil gå videre med.

- Det sker med høj hastighed i øjeblikket. Vi har en-to nye henvendelser om solcelleparker liggende. Det giver ikke mening at bruge tid på at lede efter, hvor de skal stå. Det får vi en del assistance til af projektudviklerne. Det ville være at skyde spurve med kanoner i en kommune, hvor vi skal spare på de administrative resssourcer, derfor vælger vi at sige, at vi hurtigt og effektivt forholder os til de sager, der kommer op. Vi ved også, at udpeger vi nogle steder, åbner vi op for en uro for noget, der måske aldrig realiseres.

Som ejendomsmægler vil Dan Gørtz ikke at udtale sig om et eventuelt værditab på ejendomme, der bliver naboer til solcelleanlægget. Men han understreger, at hvis samfundet synes, der skal sættes solceller op, og man fra uvildig side kan godtgøre, at der vil være et værditab, så mener han også, der bør være en erstatning.

Det har nogle af naboerne på Ravnekærvej opnået efter at have været i dialog med Better Energy. Øxnebjerggruppen har derimod afvist at tale med firmaet.

Direktør hos Better Energy, Anders Nielsen, siger til avisen, at respektafstanden på 100 meter ikke får konsekvenser for firmaets ønske om at realisere projektet, selv om strømproduktionen dermed vil bliver mindre.

- Hvis det er sådan, det er, så må vi rette til efter det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce