Annonce
Assens

Trods modstand: Udvalg bakker op om solcellepark

Fra Øksnebjerg Mølle bliver vil der blive udsigt over solcelleparken, som, hvis den realiseres, kommer til at brede sig på den modsatte side af Odensevej. Arkivfoto: Kim Rune
Trods stor modstand fra flere naboer fastholder Miljø-, Teknik- og Planudvalget, at Better Energy skal have love at lave en solcellepark nord for Ebberup. Det bliver dog med krav om en større respektafstand til de omkringboende.

Øxnebjerg: Miljø-, Teknik- og Planudvalget var på udflugt forleden. Det tog til Øxnebjerg og gjorde holdt på Odensevej, Thinggyden, Bryllegyden og Ravnebjergvej, som tilsammen omkranser de marker, hvor firmaet Better Energy gerne vil etablere en 70 hektar stor solcellepark, for at danne sig et indtryk af de konsekvenser, den vil få for de omkringboende.

Der var også lejlighed til at få en snak med repræsentanter for modstanderne i Øxnebjerggruppen, der dukkede op.

Tilbage på rådhuset så politikerne på visualiseringer i stort format med og uden randbeplantning.

Grundholdningen, blev der ikke ændret på. Et enigt udvalg siger fortsat ja til solcelleparken. Lidt kommer det dog de kritiske naboer i møde, idet det indstiller, at der skal være en såkaldt respektafstand på 100 meter mellem naboer og solceller. Respektafstanden kan man dog søge dispensation fra.

Annonce

Lærer af andre

Forud for beslutningen har udvalget også skelet til, hvad man gør i andre kommuner.

Eksempelvis Guldborgsund, der foreløbig har sagt ja til fem solcelleparker alle på størrelse med anlægget i Øxnebjerg. Heller ikke her har man indarbejdet placering af solcelleparker i kommuneplanen, men man har nogle retningslinjer som respektafstanden på 100 meter.

- Jeg tror, det er væsentligt, at man også uden retningslinjer ved, hvad man har at forholde sig til, siger udvalgsformand Dan Gørtz (V).

- Vi er godt klar over, at det optimale ville være at finde et areal, der ligger lavt og uden naboer, der bliver berørt. Der ville så også være udfordringer med manglende sol, men vi synes, at vi med respektafstanden på 100 meter reducerer det visuelle meget i forhold til en beliggenhed på Odensevej. I stedet for to meter høje vil solcellerne ved at flytte dem til en afstand af 100 meter kun rage en halv meter op. Vi håber, de (naboerne, red.) har forståelse for, at det er en væsentlig ændring, siger udvalgsformand Dan Gørtz (V).

Fra sag til sag

- Fortryder I, at I har valgt, at der ikke skal være en plan for solcelleanlæg?

- Vi har vendt det i dag (i tirsdags, red.) og vi vil ikke lægge op til en generel plan. Vi skal have generelle retningslinjer, men vi vil, både når det gælder solceller, biogasanlæg og vindmøller, tage det fra sag til sag, om det er et projekt, vi vil gå videre med.

- Det sker med høj hastighed i øjeblikket. Vi har en-to nye henvendelser om solcelleparker liggende. Det giver ikke mening at bruge tid på at lede efter, hvor de skal stå. Det får vi en del assistance til af projektudviklerne. Det ville være at skyde spurve med kanoner i en kommune, hvor vi skal spare på de administrative resssourcer, derfor vælger vi at sige, at vi hurtigt og effektivt forholder os til de sager, der kommer op. Vi ved også, at udpeger vi nogle steder, åbner vi op for en uro for noget, der måske aldrig realiseres.

Som ejendomsmægler vil Dan Gørtz ikke at udtale sig om et eventuelt værditab på ejendomme, der bliver naboer til solcelleanlægget. Men han understreger, at hvis samfundet synes, der skal sættes solceller op, og man fra uvildig side kan godtgøre, at der vil være et værditab, så mener han også, der bør være en erstatning.

Det har nogle af naboerne på Ravnekærvej opnået efter at have været i dialog med Better Energy. Øxnebjerggruppen har derimod afvist at tale med firmaet.

Direktør hos Better Energy, Anders Nielsen, siger til avisen, at respektafstanden på 100 meter ikke får konsekvenser for firmaets ønske om at realisere projektet, selv om strømproduktionen dermed vil bliver mindre.

- Hvis det er sådan, det er, så må vi rette til efter det, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce