Annonce
Fyn

Trods målrettet indsats for at skaffe sosu'er: Udenlandsk arbejdskraft kan blive en del af løsningen

Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, som er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, vil gerne undgå et lige så "højspændt" forhandingsorløb som i 2018. (Arkivfoto)
Arbejdet med at rekruttere og fastholde sosu'er er i fuld gang, men rækker de mange kommunale løsninger, eller skal der også skrues på lønnen og importeres arbejdskraft? Vi har spurgt formand for Løn- og Personaleudvalget i KL Michael Ziegler (V).

Hvem skal passe farmor, når antallet af ældre eksploderer, og antallet af sosu-studerende stagnerer?

- Udviklingen er kendt og identificeret, og den truer kernevelfærden på ældreområdet. Jeg kan ikke sige, at én bestemt ting kan løse problemet. Det er et langt sejt træk med mange forskellige initiativer for, at vi kan lykkes. Det kræver, at alle aktører på området tager ansvar.  Jeg er mest fokuseret på at finde løsninger i bredden. Vi skal blive bedre til at lokke flere ind i faget. Dem, der vælger faget, skal vi blive bedre til at holde på og sikre, at de arbejder på fuld tid. Når de bliver seniorer, skal vi forsøge at holde på dem i nogle flere år. Alt det stykket sammen kan give noget.

Men opgaven bliver stor. Kan kommunerne i fremtiden holde serviceniveauet i ældreplejen?

Annonce

- Ultimativt kan det selvfølgelig få den konsekvens, at vi ikke kan yde den samme service, men det er jo ikke planen. Hvis vi når der til, kræver det en klar fælles forståelse mellem regeringen, folketinget og kommunerne. Vi skal lykkes med at skaffe hænderne. Derfor har vi også arbejdet målrettet og strategisk med det her gennem flere år blandt andet gennem handlingsplaner.

Hvad tænker du om, at kommunerne, som det er nu, konkurrerer om de samme medarbejdere?

- Helt grundlæggende er konkurrence sundt, men jeg vil advare imod, at vi bruger løn til at stjæle medarbejdere fra hinanden. Det giver i sig selv ikke flere hænder til den samlede sektor og gør det i stedet dyrere for os alle sammen. Lønsporet ligger bedst ved overenskomstforhandlingerne, hvor vi allerede har sikret forbedringer på området. Men lokale tiltag, hvor man prøver at nedbringe sygefravær og forhindre frafald fra uddannelserne er ikke at kannibalisere på hinanden. Det er klogt, og det skal vi alle sammen blive dygtigere til.

Kan udenlandsk arbejdskraft blive en del af løsningen? 

-  Det kan sagtens blive et bidrag til løsningen, men det er klart, at udenlandsk arbejdskraft forudsætter sproglige kompetencer, når det handler om pleje og omgangen med ældre mennesker.

Har kommunerne brug for hjælp fra staten i den her sammenhæng?

- Som vi i KL skriver i vores seneste handlingsplan, vil vi gerne have statens og regeringens hjælp på uddannelsesområdet med nogle nye studieretninger. Vi vil også gerne have mere støtte til flersprogede elever, have penge sat af til forskning, og så forslår vi også et plejeløfte for sosu-medarbejdere.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Annonce