Hvem skal passe farmor, når antallet af ældre eksploderer, og antallet af sosu-studerende stagnerer?
- Udviklingen er kendt og identificeret, og den truer kernevelfærden på ældreområdet. Jeg kan ikke sige, at én bestemt ting kan løse problemet. Det er et langt sejt træk med mange forskellige initiativer for, at vi kan lykkes. Det kræver, at alle aktører på området tager ansvar. Jeg er mest fokuseret på at finde løsninger i bredden. Vi skal blive bedre til at lokke flere ind i faget. Dem, der vælger faget, skal vi blive bedre til at holde på og sikre, at de arbejder på fuld tid. Når de bliver seniorer, skal vi forsøge at holde på dem i nogle flere år. Alt det stykket sammen kan give noget.
Men opgaven bliver stor. Kan kommunerne i fremtiden holde serviceniveauet i ældreplejen?
- Ultimativt kan det selvfølgelig få den konsekvens, at vi ikke kan yde den samme service, men det er jo ikke planen. Hvis vi når der til, kræver det en klar fælles forståelse mellem regeringen, folketinget og kommunerne. Vi skal lykkes med at skaffe hænderne. Derfor har vi også arbejdet målrettet og strategisk med det her gennem flere år blandt andet gennem handlingsplaner.
Hvad tænker du om, at kommunerne, som det er nu, konkurrerer om de samme medarbejdere?
- Helt grundlæggende er konkurrence sundt, men jeg vil advare imod, at vi bruger løn til at stjæle medarbejdere fra hinanden. Det giver i sig selv ikke flere hænder til den samlede sektor og gør det i stedet dyrere for os alle sammen. Lønsporet ligger bedst ved overenskomstforhandlingerne, hvor vi allerede har sikret forbedringer på området. Men lokale tiltag, hvor man prøver at nedbringe sygefravær og forhindre frafald fra uddannelserne er ikke at kannibalisere på hinanden. Det er klogt, og det skal vi alle sammen blive dygtigere til.
Kan udenlandsk arbejdskraft blive en del af løsningen?
- Det kan sagtens blive et bidrag til løsningen, men det er klart, at udenlandsk arbejdskraft forudsætter sproglige kompetencer, når det handler om pleje og omgangen med ældre mennesker.
Har kommunerne brug for hjælp fra staten i den her sammenhæng?
- Som vi i KL skriver i vores seneste handlingsplan, vil vi gerne have statens og regeringens hjælp på uddannelsesområdet med nogle nye studieretninger. Vi vil også gerne have mere støtte til flersprogede elever, have penge sat af til forskning, og så forslår vi også et plejeløfte for sosu-medarbejdere.