Annonce
Fyn

Trods langt mindre trafik: Flere eneulykker og dræbte på vejene

Mængden af trafik faldt i april mellem 44 og 28 procent, men antallet af ulykker med personskade fulgte ikke med ned, viser Vejdirektoratets foreløbige tal. Arkivfoto: Michael Bager.
Der kan være sammenhæng mellem mere plads på vejene, højere hastighed og mere alvorlige ulykker, mener Vejdirektoratet.
Annonce

Fyn: I april kunne Vejdirektoratet måle en nedgang i trafikken på mellem 44 og 28 procent i løbet af måneden. Men den mindre trafikmængde førte ikke til et tilsvarende fald i antallet af personskader, viser de foreløbige ulykkestal for april 2020.

I de seneste fem år har der i gennemsnit været 11 dræbte og 235 tilskadekomne i april, og i april i år kostede trafikken 12 personer livet, og 212 personer kom til skade.

- Det kan skyldes, at mere plads på vejene skaber grobund for højere hastighed og dermed mere alvorlige ulykker med personskade. Vi har endnu ikke haft lejlighed til at analysere, hvorfor ulykkerne er sket, men der er noget, der kan indikere en sammenhæng imellem megen plads på vejene, højere hastighed og mere alvorlige ulykker, siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet.

Rådet for Sikker Trafik mistænker særligt en højere hastighed på vejene for at være årsag til det fraværende fald i antallet af personskader og dødsfald.

- Det vidner bare om, at farten er en dræber. Og nu, hvor folk har haft lidt mere frihed og så benyttet sig af det, så er det mest sandsynligt, at det er det, der er årsag til, at april 2020 har flere dødsfald end april 2019. Det er virkelig en stor overraskelse for mig, siger rådets administrerende direktør, Mogens Kjærgaard Møller, til DR.

Annonce

Flere eneulykker

Antallet af eneulykker er ligefrem steget i april i forhold til samme måned sidste år, oplyser Vejdirektoratet, som dog endnu ikke kan oplyse det præcise antal. De alvorlige eneulykker sker typisk med høj hastighed, når der er mindre trafik på vejene, forklarer Marianne Foldberg Steffensen.

En af ulykkerne skete påskedag ved Langå nordvest for Hesselager, hvor en 51-årig mand kørte galt i en svag venstrekurve. Bilen rullede rundt flere gange, og manden mistede livet. Et vidne oplyste til politiet, at manden havde overhalet med høj hastighed, inden han forulykkede.

Vejdirektoratet er også stadig i gang med at behandle data om frontalkollisioner, men tallene viser lige nu, at antallet af disse ulykker i april var på niveau med gennemsnittet for april i de foregående fem år.

Går man en måned længere tilbage, ses et tydeligere fald i både antallet af tilskadekomne, ulykker med personskade og ulykker med materielskade. Faktisk har Vejdirektoratet aldrig set så få tilskadekomne i trafikken som i marts i år, hvor 159 kom til skade. Også antallet af dræbte i trafikken faldt i marts markant - ni personer omkom, mens tallet i marts sidste år var 14.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce