Annonce
Odense

Trods højere pris for letbanens etape to: Borgmesteren er positivt stemt over for udvidelsen

Der er masser af fordele ved at udvide letbanen med en etape to, mener borgmester Peter Rahbæk Juel (S), men meget afhænger af, om staten vil levere penge til den, påpeger han. Foto: Michael Bager
Det afskrækker ikke borgmester Peter Rahbæk Juel (S), at letbanens etape to er blevet 290 millioner kroner dyrere. Det er forventeligt, siger han, der ser store fordele ved udvidelsen - både for klimaet og Vollsmose-omdannelsen. Men noget endeligt ja har han ikke endnu.

Odense: Han er ikke overrasket over, at prisen er steget. Og han er ikke i tvivl om, at det er realistisk at finde det kommunale millionbidrag til en udvidelse af letbanen.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) erklærer sig "grundlæggende positivt stemt" over for letbanens etape to, der skal nå gennem Vollsmose og til Seden.

- Ellers havde vi ikke drevet processen så langt. Men når vi har med så store projekter at gøre, så råber man ikke bare lige ja eller nej ud ad vinduet. Vi skylder hinanden at få sikre svar, siger han.

Annonce

Og nogle af dem har Rahbæk Juel og resten af byrådet nu fået med en opdateret udredningsrapport, der blandt andet beskriver økonomien, linjeføringen og en række tekniske forhold ved den eventuelle letbaneudvidelse.

- Rapporten bekræfter mig i de positive elementer, der er ved at anlægge en letbane i byer som Odense. Vi ved, det kan noget på klimadagsordenen, fordi det får folk fra biler og ind i kollektiv trafik, det tiltrækker også investeringer langs skinnerne, der er værdistigninger både på erhverv og private boliger, og det vil betyde meget for omdannelsen af Vollsmose, opremser Peter Rahbæk Juel.

- Letbanen transporterer ikke bare mennesker fra a til b. Den har nogle strategisk vigtige funktioner både for vores vision om at være CO2-neutral i 2030 og for Vollsmose-planen.

Men etape to er blevet 290 millioner kroner dyrere. Hvorfor afskrækker det dig ikke?

- Det er ikke overraskende, at prisen har forandret sig siden udredningsrapporten fra 2015. Det ville være en overraskelse, hvis den ikke havde ændret sig, for der er både stigninger i lønninger og materialer, og nu har vi en erfaring med letbanebyggeri, vi ikke havde tidligere.

- Samtidig har vi reageret med rettidig omhu og sparet op til etape to, og det betyder, vi er tæt på at have penge til udbetalingen, fremhæver borgmesteren.

I udredningsrapporten er der skrevet en betydelig statslig medfinansiering ind. Afhænger letbanens etape to af, om staten kommer med penge?

- Ellers ser det svært ud, det skal jeg være ærlig og sige. Så skal vi tilbage til regnebrættet.

Beslutning næste år

Det er Transportministeriets forventning, at der inden sommerferien lander en infrastrukturaftale, som flere partier på Christianborg kæmper for kommer til at indeholde statslige penge til en etape to af den odenseanske letbane.

Og inden for få uger ventes også en færdig VVM-rapport, der er en miljøvurdering af udvidelsen.

Dermed kan politikerne meget vel meget snart stå med de bestilte svar, men alligevel har byrådet besluttet, at der tidligst i efteråret i 2022 skal træffes en endelig afgørelse om mængden af letbane.

- Vi vil gerne lige se etape et i drift, før vi tager beslutningen. Det er et ønske fra flere af byrådets partier, og det har jeg valgt at lytte til, forklarer borgmesteren.

Ville det ikke være rimeligt, at vælgerne ved - inden de skal sætte krydser ved kommunalvalget i november - om du og Socialdemokratiet siger ja til en etape to?

- Jeg tror godt, vælgerne ved, hvor vi står. Og jeg tror også, der er en forståelse for, at når man står med planer om at udvikle en bys infrastruktur over et årti, så er det ikke sort-hvidt. Der må man nogle gange vente lidt med tålmodighed på at få klar besked.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Odense Bulldogs

Efter en rædselsfuld start: Bulldogs genopstod som Fugl Føniks

Odense

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Odense Håndbold

Odense Håndbold tilbage på sejrssporet - Champions League kamp blev en målrig affære

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs i hård kamp: Navne med varme numser, toppost og din stemme

Odense

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Navne For abonnenter

Har hjulpet over 1000 mennesker til selvmord: Kontroversiel læge har dødelig dosis klar til sig selv og hustruen

OB

OB-træner kender ikke til retfærdighed - nu skal defensive udfordringer løses

Annonce