Annonce
Nordfyn

Trods afvisning fra planstyrelsen: Byudvikling på borgmester-brors jord får en ny chance

Det er på området her ved Gyldensteen Strand, hvor politikerne gerne vil udlægge et nyt boligområde på lidt mere end 20 hektar. Foto: Thomas Gregersen
I sit udkast til en ny kommuneplan har Nordfyns Kommune ønsker om at udlægge et nyt boligområde tæt ved Gyldensteen Strand, men efter en meget tydelig indsigelse fra Bolig- og planstyrelsen er området nu taget ud af kommuneplanen for at blive vurderet nærmere af et eksternt firma.

Bogense: Der skal ikke læses meget mellem linjerne for at finde ud af, hvad Bolig og Planstyrelsen mener om Nordfyns Kommunes planer om at udvikle Bogense østpå langs kysten mod Gyldensteen Strand.

"Et meget sårbart landskab, hvor der er store interesser på spil tæt på kysten", lyder vurderingen fra Miljøstyrelsen af det område, hvor Nordfyns Kommune i sit seneste udkast til en kommuneplan ønsker at udvikle et nyt boligområde.

Men selvom budskabet fra styrelserne står ret klart, stemte Venstre, Konservative og DF alligevel for, at smide et sekscifret antal skattekroner efter en landskabsanalyse.

Annonce

Arealet på lidt mere end 20 hektar ligger mellem Stegøvej mod nord og Gyldensteensvej mod syd og omfatter flere matrikler tæt på både kysten, vådområdet Østre Enge og den følsomme kystlagune ved Gyldensteen Strand.

Det er netop på grund af placeringen indenfor kystnærhedszonen og at området af kommunen selv er vurderet som et bevaringsværdigt landskab, at Bolig- og Planstyrelsen samt Miljøstyrelsen har gjort indsigelse mod planen og har udbedt sig en række svar og uddybninger fra Nordfyns Kommune.

Debat på sociale medier

De kommunale planer har givet anledning til en heftig debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi borgmester Morten Andersens (V) bror er den ene af lodsejerne.

- Jeg vil ikke kommentere det politiske i sagen, fordi jeg jo netop er inhabil og heller ikke deltog i behandlingen. Men det er korrekt, at årsagen til min inhabilitet er, at min bror ejer en del af jorden. Kommunen ejer også et stykke og så er der vist to - tre andre lodsejere, så vidt jeg husker, fortæller Morten Andersen.

Jeg vil ikke kommentere det politiske i sagen, fordi jeg jo netop er inhabil og heller ikke deltog i behandlingen. Men det er korrekt, at årsagen til min inhabilitet er, at min bror ejer en del af jorden. Kommunen ejer også et stykke og så er der vist to - tre andre lodsejere, så vidt jeg husker

Borgmester Morten Andersen

Indsigelsen betyder, at den nye kommuneplan ikke vil kunne vedtages og derfor er boligområdet indtil videre taget ud, så resten af planen kan køres igennem.

Annonce

Grænser op til Natura 2000 område

Ifølge direktør for Teknik, Erhverv og Kultur, Henrik Boesen, er der ikke noget usædvanligt i forløbet.

- Det er en helt almindelig proces, når vi fremlægger forslag til en ny kommuneplan. Så får vi en indsigelse fra Bolig- og Planstyrelsen, hvis der er noget de ikke kan godkende. Vi var blandt andet igennem et lignende forløb med Åbakkevænget i Morud og ådalen i Bredbjerg. I Morud fik vi tilpasset planerne, så udvidelsen kunne gennemføres og i Bredbjerg var der nogle specielle hensyn til istidslandskabet, som betød, at det ikke kunne lade sig gøre, fortæller Henrik Boesen.

Et eventuelt kommende boligområde vil grænse direkte op til det Natura 2000 område, der følger den nordfynske kystlinje og blandt andet omfatter Æbelø.

Bolig- og Planstyrelsen vurderer, at det vil være i strid med de nationale interesser i kystnærhedszonen og det hovedprincip, at en udvidelse af kystbyer skal ske bag den eksisterende by og ikke foran mod kysten eller ud til siderne.

Ifølge Henrik Boesen har det været et stærkt politisk ønske at udvide Bogense langs kysten på dette sted. Både for at skabe et attraktivt område, men også for at få et mere samlet byområde.

Annonce

Først imod - og så for

Anders Thingholm, der er formand for teknik- og miljøudvalget, stemte i første omgang imod forslaget i udvalget efter at Bolig- og Planstyrelsen havde udtalt sig ret utvetydigt om mulighederne for at byudvikle langs kysten.

Men i anden omgang stemte han for at få lavet en landskabsanalyse sammen med Venstre og Dansk Folkeparti, fordi han efter eget udsagn ønskede at få sagen undersøgt til bunds.

- Jeg har ikke ændret mening, men jeg synes det kunne være relevant at få lavet en landskabsanalyse fordi et eller andet sted skal sagen også afklares, så vi ikke bliver ved at have den her debat. I svaret fra Bolig- og Planstyrelsen står jo, at det ikke er belyst tilstrækkeligt endnu fra kommunens side. Og jeg tror da på, at en analyse vil sætte en streg under pointerne i indsigelsen. Men, som det lød fra de andre partier, synes heller ikke, at man bare kan lade udviklingen falde kun på grund af en kystnærhedszone. Den er jo tre kilometer bred og så kan man i princippet slet ikke udvikle Bogense, siger Anders Thingholm.

Bolig- og Planstyrelsen gør i sin indsigelse opmærksom på, at uanset udfaldet af en eventuel landskabsanalyse og en eventuel tilpasning af vurderingerne af landskabet, så vil projektet stadig være i strid med de nationale interesser.


Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Faaborg-Midtfyn

Minibus kørte i grøften med flere passagerer: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Annonce