Annonce
Erhverv

Triumf i Troense: Sydfynsk arkitektfirma vinder kæmpeprojekt i Aalborg

Ægteparret Mads Bjørn Hansens og Mette Tonys tegnestue, Praksis Arkitekter, har vundet en arkitektkonkurrence og skal tegne et kunstmuseum på havnefronten i Aalborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Når Danmarks største, fredede industriområde, Spritten i Aalborg, skal have et kunstmuseum, skal stregerne slås hos Praksis Arkitekter. Arkitektstuen i Troense vandt konkurrencen med et projekt, hvor der bliver bygget ovenpå en fredet bygning.

Troense: Hvis man vil udvide en fredet bygning og samtidig bevare dens udseende, er der kun én ting at gøre: Man må bygge ovenpå.

Det er den logik, som Praksis Arkitekter har brugt i en konkurrence, der skulle afklare, hvem der skal tegne et kunstmuseum ved navn Artcenter Spritten på havnen i Aalborg - og det har de ingen grund til at begræde i tegnestuen i Troense.

Projektet løb nemlig med sejren i konkurrence med yderligere fire projekter, og det er der glæde over på tegnestuen.

- Det er kæmpestort, synes vi. Det er en vildt spændende opgave, og vi er stolte af at have vundet en konkurrence med fem stærke teams, siger Mette Tony, der er direktør i Praksis Arkitekter.

Annonce

Det er kæmpestort, synes vi. Det er en vildt spændende opgave, og vi er stolte af at have vundet en konkurrence med fem stærke teams.

Mette Tony, direktør i Praksis Arkitekter

Facader bevares

Ifølge Mette Tony var de fem forslag voldsomt forskellige, og der var ingen, der havde valgt Praksis Arkitekters tilgang.

- Vi laver en ny bygning oven på et fredet hus, og det er meget dristigt - også ingeniørmæssigt, siger hun og oplyser, at det har nogle klare fordele at bygge på toppen af den tidligere spritfabrik.

- Det er den bedste løsning, fordi den betyder, at man berører den fredede bygning mindst muligt. Vi vil helst bevare alle dens facader, og så er den eneste mulighed at bygge ovenpå. Og så har det ydermere den fordel, at man kan få en café, hvor man kan sidde i læ og kigge ud over Limfjorden, siger Mette Tony.

Verdens største glasskulptur

Havnen i Aalborg er ved at gennemgå en større forvandling, og her spiller Tomás Saraceno en stor rolle.

Han er argentiner og kunstner og har tegnet en 30 meter høj glasskulptur, som ifølge Mette Tony bliver det største glaskunstværk i verden og i øvrigt løber op i omkring 100 millioner kroner.

- Skulpturen skal være en del af kunstcenteret, og derfor er det Tomás Saraceno, der har sat retningslinjerne, som så er givet videre til de fem tegnestuer. Og han har også siddet med i dommerkomitéen, siger Mette Tony.

Praksis Arkitekter har valgt at bygge ovenpå en del af de tidligere spritfabrikker for at bevare mest muligt af den oprindelige bygning. Dén idé faldt ikke på stenet grund i dommerkomitéen. Visualisering: Praksis Arkitekter

Ikke set før

Så der har været lidt at tænke over, mens stregerne er blevet slået, og her har Praksis Advokater imponeret.

Det oplyser Peter Spøer, som er bestyrelsesformand i Ejendomsfonden Artcenter Spritten og formand for dommerkomitéen.

- En enig dommerkomité har valgt team Praksis som vindere af konkurrencen. De har skabt en arkitektonisk løsning, der ikke er set før i forbindelse med fredede bygninger i Danmark. Mødet mellem terræn, industrikultur og Thomas Saracenos værk Cloud City er virkelig gennemtænkt, siger han i en pressemeddelelse.

Mette Tony er stolt over, at tegnestuen i Troense får lov at sætte sit præg i det nordjyske.

- Det betyder rigtig meget for os, at vi får lov at være med til at føre bygningerne fra industrianlæg over i rekreativt område og samtidig bevarer det historiske. Hvis vi skal vise vores børn og børnebørn den her type miljøer, så skal vi også passe på dem, siger hun.

Det er ambitionen, at Artmuseum Spritten skal stå færdigt i løbet af 2021, oplyser Mette Tony.

Praksis Arkitekter har lavet projektet i samarbejde med Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue i Aarhus, VMB Arkitekter i Aarhus og Henry Jensen Rådgivende Ingeniører i Odense.

Engang blev der lavet snaps, men nu skal der være kunstmuseum - og det er Praksis Arkitekter, der skal tegne det. Ilustration: Praksis Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce