Annonce
Erhverv

Triumf i Troense: Sydfynsk arkitektfirma vinder kæmpeprojekt i Aalborg

Ægteparret Mads Bjørn Hansens og Mette Tonys tegnestue, Praksis Arkitekter, har vundet en arkitektkonkurrence og skal tegne et kunstmuseum på havnefronten i Aalborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Når Danmarks største, fredede industriområde, Spritten i Aalborg, skal have et kunstmuseum, skal stregerne slås hos Praksis Arkitekter. Arkitektstuen i Troense vandt konkurrencen med et projekt, hvor der bliver bygget ovenpå en fredet bygning.

Troense: Hvis man vil udvide en fredet bygning og samtidig bevare dens udseende, er der kun én ting at gøre: Man må bygge ovenpå.

Det er den logik, som Praksis Arkitekter har brugt i en konkurrence, der skulle afklare, hvem der skal tegne et kunstmuseum ved navn Artcenter Spritten på havnen i Aalborg - og det har de ingen grund til at begræde i tegnestuen i Troense.

Projektet løb nemlig med sejren i konkurrence med yderligere fire projekter, og det er der glæde over på tegnestuen.

- Det er kæmpestort, synes vi. Det er en vildt spændende opgave, og vi er stolte af at have vundet en konkurrence med fem stærke teams, siger Mette Tony, der er direktør i Praksis Arkitekter.

Annonce

Det er kæmpestort, synes vi. Det er en vildt spændende opgave, og vi er stolte af at have vundet en konkurrence med fem stærke teams.

Mette Tony, direktør i Praksis Arkitekter

Facader bevares

Ifølge Mette Tony var de fem forslag voldsomt forskellige, og der var ingen, der havde valgt Praksis Arkitekters tilgang.

- Vi laver en ny bygning oven på et fredet hus, og det er meget dristigt - også ingeniørmæssigt, siger hun og oplyser, at det har nogle klare fordele at bygge på toppen af den tidligere spritfabrik.

- Det er den bedste løsning, fordi den betyder, at man berører den fredede bygning mindst muligt. Vi vil helst bevare alle dens facader, og så er den eneste mulighed at bygge ovenpå. Og så har det ydermere den fordel, at man kan få en café, hvor man kan sidde i læ og kigge ud over Limfjorden, siger Mette Tony.

Verdens største glasskulptur

Havnen i Aalborg er ved at gennemgå en større forvandling, og her spiller Tomás Saraceno en stor rolle.

Han er argentiner og kunstner og har tegnet en 30 meter høj glasskulptur, som ifølge Mette Tony bliver det største glaskunstværk i verden og i øvrigt løber op i omkring 100 millioner kroner.

- Skulpturen skal være en del af kunstcenteret, og derfor er det Tomás Saraceno, der har sat retningslinjerne, som så er givet videre til de fem tegnestuer. Og han har også siddet med i dommerkomitéen, siger Mette Tony.

Praksis Arkitekter har valgt at bygge ovenpå en del af de tidligere spritfabrikker for at bevare mest muligt af den oprindelige bygning. Dén idé faldt ikke på stenet grund i dommerkomitéen. Visualisering: Praksis Arkitekter

Ikke set før

Så der har været lidt at tænke over, mens stregerne er blevet slået, og her har Praksis Advokater imponeret.

Det oplyser Peter Spøer, som er bestyrelsesformand i Ejendomsfonden Artcenter Spritten og formand for dommerkomitéen.

- En enig dommerkomité har valgt team Praksis som vindere af konkurrencen. De har skabt en arkitektonisk løsning, der ikke er set før i forbindelse med fredede bygninger i Danmark. Mødet mellem terræn, industrikultur og Thomas Saracenos værk Cloud City er virkelig gennemtænkt, siger han i en pressemeddelelse.

Mette Tony er stolt over, at tegnestuen i Troense får lov at sætte sit præg i det nordjyske.

- Det betyder rigtig meget for os, at vi får lov at være med til at føre bygningerne fra industrianlæg over i rekreativt område og samtidig bevarer det historiske. Hvis vi skal vise vores børn og børnebørn den her type miljøer, så skal vi også passe på dem, siger hun.

Det er ambitionen, at Artmuseum Spritten skal stå færdigt i løbet af 2021, oplyser Mette Tony.

Praksis Arkitekter har lavet projektet i samarbejde med Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue i Aarhus, VMB Arkitekter i Aarhus og Henry Jensen Rådgivende Ingeniører i Odense.

Engang blev der lavet snaps, men nu skal der være kunstmuseum - og det er Praksis Arkitekter, der skal tegne det. Ilustration: Praksis Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];