Annonce
Nordfyn

Trine droppede bøgerne, fulgte sit hjerte og blev Danmarks første kvindelige tømrermester: - Jeg kan godt lide at udfordre folk i de kasser, de tænker i

Trine Callesen er en vaskeægte hverdagshelt, mener hendes far Hans Lærke, som er stolt over, at hans datter er den måske eneste kvindelige tømrermester i Danmark. Selv er Trine Callesen også meget bevidst om, at hun er en sjældenhed inden for byggebranchen. Så meget, at hun tidligere har været medlem af udvalg i Dansk Byggeri, der havde fokus på at få flere kvinder i byggebranchen. "Det var mig og alle pingerne. Lene Espersen, Helle Joof, direktører og så videre. Det var super spændende at være en del af at slå et slag for flere kvinder i branchen, selvom det ikke rigtig lykkedes. Jeg vil rigtig gerne vise, at der er en mulighed for kvinder og piger i den her branche også," siger hun.
Da hun var midt i 30'erne skiftede Trine Callesen kurs og skiftede de akademiske studier ud med en voksenlæreplads som tømrer. Siden blev hun, så vidt vides, landets første kvindelige tømrermester, og nu bliver hun hyldet som en af hverdagens helte.

Otterup: Trine Callesen har aldrig været bange for at skille sig ud.

- Det har været en fast bestanddel af mit liv, både på privatfronten, hvor jeg har dannet par med kvinder, og i arbejdslivet, og det har jeg det rigtig fint med. Jeg kan godt lide at udfordre folk i de kasser, de tænker i, fortæller den 48-årige tømrermester, der så vidt vides er den eneste af sin slags i landet, eller i hvert fald en af ganske få.

- Det har aldrig generet mig at være en kvinde i et mandefag. Det generer mig kun, hvis folk har en forudindtaget holdning om, at der er noget, jeg ikke kan, fordi jeg er kvinde. Men folk plejer at synes, det er sjovt og spændende, og det er også god gratis reklame for mig, for der er ingen, der er i tvivl om, hvem jeg er, siger hun.

Annonce

Sadlede om i 30'erne

Det var ellers langt fra oplagt, at Trine skulle ende i det mandsdominerede tømrerfag. Oprindeligt troede hun, at hun skulle have en klassisk akademisk uddannelse, og efter studentereksamen søgte hun ind på først etnografi og derefter antropologi.

- Men jeg gik død i det akademiske, husker hun.

På det tidspunkt havde Trine en kæreste i Amsterdam, og da kæresten skulle flytte til New York, flyttede Trine med hende. Ad omveje endte hun i staten Vermont, og her fik Trine noget af en åbenbaring.

- Den stat forelskede jeg mig bare i fuldstændig. De havde en dejlig praktisk tilgang til tingene. Jeg begyndte at gå til hånde hos en lokal tømrer, og det gjorde mig så glad. Det var dejligt at være udenfor. Det gav bare en anden tilfredsstillelse, forklarer hun.

Hjemvendt fra USA valgte Trine derfor at droppe alle tanker om en universitetsuddannelse og i stedet gå i voksenlære som tømrer midt i 30'erne.

- Jeg er jo ellers vokset op med den indstilling, at erhvervsuddannelser var for dem, der ikke var kloge nok til universitetet, så det var en verden, jeg slet ikke kendte til. Det var lidt af et skridt at tage, men jeg var ikke i tvivl om, at det skulle jeg bare, husker hun.

Annonce

En anderledes selvstændig

Det stod dog ret hurtigt klart for Trine, som var gravid, da hun blev udlært, at livet som ansat tømrer ikke kunne forenes med at være mor.

- Jeg brød mig overhovedet ikke om at arbejde som svend. Arbejdstiderne hang slet ikke sammen, for jeg kunne hverken hente eller bringe Mathilde (Trines datter, red.). Så jeg var der et år eller halvandet, før jeg besluttede at starte som selvstændig, forklarer hun.

Også i sin tilgang til livet som selvstændig skiller Trine Callesen sig ud. Hvor mange knokler langt over de 37 timer hver uge, når de har deres egen virksomhed, så har tømrermesteren en anden tilgang.

- Jeg kommunikerer med kunderne og fortæller dem, at jeg arbejder ikke som andre selvstændige. Jeg kommer først, når Mathilde er afleveret i skolen, og jeg er hjemme igen mellem 15 og 16. Det har folk heldigvis kun respekt for, siger hun og tilføjer:

- Som selvstændig har man jo pludselig noget fleksibilitet, så det har været helt perfekt. Jeg tror slet ikke, at det ville have kunnet lade sig gøre som svend at have både barn og hus og hund. Så kan jeg tjene penge, når hun engang ikke gider at være så meget hjemme mere, smiler hun.

Annonce

En hverdagshelt

Det er nu omkring syv år siden, Trine Callesen blev selvstændig tømrer, og hendes rejse har blandt andre imponeret hendes forældre. Så meget, at far Hans Lærke har indstillet hende til at modtage en kasse jubilæumsøl fra Fyens Stiftstidende, fordi han mener, at hun er indbegrebet af en hverdagshelt.

- Det er jo lidt sejt, det hun har gjort. Jeg synes, at hun kæmper godt og får det hele til at nå sammen, og det, synes jeg, er godt gået, forklarer han og fremhæver sin stolthed over, at datteren dels har fulgt sit hjerte og skiftet kurs, dels at hun på egen hånd klarer at holde styr på både hus, hund og den nu 10-årige datter Mathilde.

Den 48-årig tømrer er naturligvis glad for både ros og øl.

- Det er jeg da bare megastolt over og glad for, at de synes, at jeg gør det godt, siger hun og sender straks ros retur til forældrene.

- Min far har hjulpet mig, siden jeg startede, med at gå til hånde. Han har altid haft den fine titel af hold ved-montør. Og når jeg er alene med min datter, hus, hund og arbejde, så er det bare vigtigt, at jeg også har dem, siger hun.


Trine Callesens firma hedder det samme som hende selv, Tømrermester Trine Callesen. Og det er der en helt enkel grund til: "Firmaet har mit eget navn, for jeg vil aldrig stå i en situation, hvor folk ikke ved, at det er en kvinde, der kommer ud til dem. Det vil jeg simpelthen ikke spilde min tid på," forklarer hun. Foto: Steffen Nielsen
Foto: Steffen Nielsen


Jeg kommunikerer med kunderne og fortæller dem, at jeg arbejder ikke som andre selvstændige. Jeg kommer først, når Mathilde er afleveret i skolen, og jeg er hjemme igen mellem 15 og 16. Det har folk heldigvis kun respekt for.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Assens For abonnenter

Afledte sideeffekter af corona og brexit: Cabinplant mere end fordobler overskuddet

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce