Annonce
Nyborg

Tredje brand i haveforeninger på en måned

Natten til onsdag udbrød der brand i et kolonihavehus på Glacisstien i Grejsdalen. Huset står formentlig ikke til at rede. Foto: Kasper Riggelsen
To gange med få ugers mellemrum har der været ild i det samme kolonihavehus i Helgetoften. Natten til onsdag var turen så kommet til et hus i haveforeningen Grejsdalen lige ved siden af. De mange episoder har skabt utryghed blandt beboerne, fortæller formand.

Nyborg: - Det brænder igen. Så er det ud!

Med de ord blev en beboer i Helgetoften vækket natten til onsdag.

Cirka klokken 04.44 blev der ringet til 112, fordi der var udbrudt brand i et kolonihavehus i haveforeningen Grejsdalen, som praktisk talt er vokset sammen med Helgetoften.

- Det er tredje gang på en måned, at det brænder herude, og du kan roligt skrive, at vi er ret irriterede over, at sådan noget kan ske. Det er sgu´ikke særlig trygt, fortæller beboeren, der ikke ønsker at få sit navn i avisen.

Præcis en måned forinden udbrød der brand i et kolonihavehus i Helgetoften et lille stenkast fra, hvor han bor. Det var også ham, der i sin tid opdagede branden og slog alarm.

I weekenden var der brand igen, ovenikøbet i det samme kolonihavehus. Og med branden natten til onsdag er man altså oppe på tre tilfælde i alt. Ifølge politiet har man ikke umiddelbart fundet nogen brandårsag.

Selv er beboeren i Helgetoften dog overbevist om, at branden er påsat, og det gælder i øvrigt også for de to andre brande.

Samme konklusion er formanden for Helgetoften, Jan Jensen, fristet til at drage på baggrund af de mange episoder. I to af tilfældene har ejeren ikke været hjemme.

Den ene gang måtte han selv som formand ringe til vedkommende for at overbringe den dårlige nyhed.

- Det blev hun selvfølgelig rigtig ked af, og hun overvejer nu, om hun har lyst til at blive boende. Men det kan ikke være meningen, at man skal blive skræmt til at flytte fra en haveforening, bemærker han.

Annonce
To gange i træk har brandvæsen og politi måtte rykke ud til det samme kolonihavehus i Helgetoften. Ejerne var godt i gang med at udbedre skaderne efter den første brand, da det skete igen. Foto: Kasper Riggelsen

Bekymrede medlemmer

Formanden er ikke selv bange for, hvad der kan ske, men det er der flere af medlemmerne, som er, fortæller han.

- Husene herude ligger ret tæt på hinanden, og bekymringen går på, at ilden nemt kan sprede sig fra et hus til et andet. Derfor har jeg også hørt om flere, som er begyndt at gå ekstra ture herude om aftenen for at holde øje med, hvem der kommer og går, fortæller han.

Efter den første episode rettede foreningen henvendelse til Fyns Politi, som ifølge Jan Jensen har været flinke til at lægge vejen forbi med jævne mellemrum.

Men det har åbenlyst ikke været nok til at sætte en stopper for problemet, konstaterer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra et bestyrelsesmedlem i haveforeningen Grejsdalen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce