Annonce
Livsstil

Tre vine til minde om prins Henrik

Arkivfoto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Prins Henrik nød somrene på Château de Cayx, som han og dronningen erhvervede i 1974. Prinsen forpagtede i 2015 slottets produktion af vin til det franske firma Vinovalie.

Annonce

Champagne Grande Réserve Brut, André Clouet, Bouzy, Frankrig (12 procent) - Leisnervine.dk: 299 kroner

Foto: Kenneth Klingenberg

Det siges, at stilen i Clouets Grande Réserve deler champagnedrikkere i to lejre: Dem der går udenom - og så os andre. Er man i humør til den rene, skarptskårne vin med stor syre og mineralitet, er det ikke her, man finder lykken.

Men en gang imellem har man også bare lyst til at blive strøget med hårene. Det gør denne vin, og den gør det med så stor elegance, at det er svært ikke at blive en lille smule glad.

Bred, næsten svulstig pinot-domineret frugt, en underliggende frugtsødme og en moderat syre gør denne vin meget tilgængelig og let at drikke. Ikke kedelig, for der er god længde på smagen og tilstrækkelig syre til at holde smagen i balance.

Denne champagne har endnu ikke skuffet mig. Fire store stjerner.

2006 Gewürztraminer Kitterlé Grand Cru, Schlumberger, Guebwiller, Alsace (13 procent) - Vildmedvin.dk: 385 kroner

Foto: Kenneth Klingenberg

Smuk gylden farve med fløjlsblød duft af abrikos, lidt bergamotte og med luft i glasset en mineralsk tone med salt og en snert af røg. Denne vin dufter simpelthen af elegance, og har et fundamentalt anderledes udtryk end en ung gewürztraminer, som kan ose af litchi og roser i bedste/værste håndsæbestil.

Mundfornemmelsen er smørblød, men vinen har syre, som vokser til et moderat niveau i smagen og står fint op mod den frugtsødme, som selvfølgelig præger smagen. Her er stadig en flig af litchi i smagen, også abrikos og dåsepære, og frugten rundes af med en lille bitterhed.

Prisen for sådan en ældet sag er ikke for alle og enhver, men omvendt er den ikke dyrere end en god, hvid bourgogne. På grund af prisen bliver vi dog på fire stjerner.

2017 Pure Malbec, Trapiche, Valle de Uco, Mendoza, Argentina (13,5 procent) - Føtex: 109/2 for 120 kroner

Foto: Kenneth Klingenberg

Mørk granatrød i glasset, hvor farven hænger i tynde striber. Dyb duft af mørke bær, bagte peberfrugter og et drys mørk kakao og sort peber. Saftig sag som aktiverer mundvandet og smaske-refleksen.

Slank og frisk-frugtig i smagen med røde, let syrlige bær, som får modspil af jordbærmarmelade-sødme og tanniner, der er blevet tæmmet. En vin helt uden overflødigt fedt; den har heller ikke den imponator-effekt og power, som fyld af vaniljefad kan give. Og man savner det ikke. Tilbudsprisen bærer fire stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce