Annonce
Erhverv

De bor i iværksætterhuset: Tre typer virksomheder i Coworking

Coworking er på tre år vokset med 250 procent i Kochsgade, så man nu huser 100 virksomheder. Af dem er en del enkeltmandsvirksomheder. Foto: Vibeke Volder
Der er 100 startups med 300 ansatte i iværksætterhuset i Kochsgade, hvor Coworking i dag udnytter 5100 kvadratmeter. De 100 virksomheder fordeler sig primært på disse tre typer startups.

Brødtekst

Annonce
Mads Fugl viser en potentiel ny lejer rundt ved en tidligere lejlighed. En gruppe af beboerne er ejerledere. Foto: Michael Bager

1. Enkeltmandsfirmaer

Tekstforfattere, grafikere eller konsulenter. Blandt coworkerne i iværksætterhuset i Kochsgade er der en del enkeltmandsvirksomheder. De er kendetegnet ved, at de arbejder solo indenfor et afgrænset område og har en høj grad af fleksibilitet, da de kun er afhængige af sig selv. Den type virksomhed, som Unfolding events, Adri Graphic Design og Roko, er ofte ikke skalerbar og ejeren har ofte heller ikke behov eller lyst til at gå den vej.

2. Ejerledere

Da Coworking flyttede ind for tre år siden i de lokaler i Kochsgade, der tidligere husede en cykelfabrik, var de største virksomheder på 4-6 ansatte. I dag er der 10-15 ansatte og mange af dem bliver ikke større, da der er tale om ejerledede virksomheder, hvor stifteren har fingeren på pulsen og selv påtager sig et stort ansvar og en række arbejdsopgaver. Målet i de virksomheder, som for eksempel Sprogklar og Welearn, er ikke nødvendigvis en exit eller at skabe en stor international succes. De har ofte heller ikke lyst eller behovet for at få investorer med ombord, da ejerlederen selv vil bestemme udviklingen og råde over virksomheden.

Cybot er vokset markant fra en til 22 mand i Odense siden november 2017 - og samtidigt har stifter Daniel Johannsen, stående, udvidet med en lige så stor afdeling i København. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

3. Vækst-lokomotiver

Den sidste gruppe af virksomheder i Coworking udgør mellem 10 og 20 procent. Her er der tale om startups, hvor virksomheden på kort tid oplever en voldsom vækst og gerne inviterer investorer ombord for at sikre kapital til at skalere - vokse - virksomheden både nationalt og internationalt. Det er virksomheder som Cybot, der siden november 2017, hvor man flyttede ind, har oplevet så stor en vækst med sine it-løsninger, at der i dag arbejder 22 ansatte i Odense. Virksomheden har ligeledes en afdeling i København, hvor antallet af medarbejdere er det samme. En anden virksomhed i den gruppe er Quickorder, hvor ambitionen er at vokse og skalere virksomheden frem mod en million-exit om få år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce