Annonce
Livsstil

Tre tip til huskøb på landet

Fanny Møller er flyttet fra København til Broby for at være selvforsynende med et lille øko-landbrug. Foto: Michael Bager
Fanny Møller og hendes eksmand er ved at skabe et hus til tre generationer i en 200 år gammel gård på Midtfyn. Her er hendes råd til byboere, der har drømmen om at skabe nye rammer for familien på landet.

1 Opstil prioriteter for det rette hus

- Man skal give sig tid til at finde det rigtige sted. Flytter man på landet, skal man ikke tro, at det er et investeringsprojekt, som man måske kender det fra den lejlighed, man ejer i en større by. Til gengæld skal man give sig god tid til at finde det rigtige sted, og det gør man blandt andet ved at opstille prioriteter for, hvad der er vigtigt for en og ens familie. Er det vigtigt, at det er tæt på vandet, indkøbsmuligheder, offentlig transport eller en skole. Laver man en prioriteret liste, er det meget nemt at hive den frem, når man finder et hus, man synes om. Og når man finder et hus, man eksempelvis synes er tilstrækkeligt tæt på en skole, bør man besøge skolen, snakke med rektor, se på faciliteterne og mærke stemningen.

2 Mærk stedet og giv det tid

- Folk vil ofte ændre mange ting, når de flytter i et nyt hus. Som landskabsarkitekt oplever jeg mange, der som det første fælder hele haven. Alle de store træer skal væk for at få mere sol. Mit råd er, at man bor i huset et år og mærker alle sæsoner. Så finder man ud af, hvordan man bruger huset, og man bruger en terrasse, inden man fælder de 100 år gamle træer, som også tager 100 år om at komme igen. Det kan betale sig at mærke huset og naturen omkring det. Måske der er bygninger, krat og træer, som giver en rigtig god, vindstille krog, man ikke havde forventet at finde.

- Mit forhold til gården er som et partnerskab. Når det blæser, kan jeg høre, om krogen er gået af min halmlem i gavlen, og jeg spidser ører, fordi jeg ved, at når vinden kommer fra en bestemt side, har lemmen en tendens til at springe op. Giver man sig tid til at være til stede og mærke huset og omgivelserne, får man meget igen.

3 Vigtigt med mulighed for at trække sig tilbage

- På sigt kommer vi til at have det sådan, at alle har eget badeværelse og køkken. Nu har vi to køkkener og to badeværelser, men på sigt tilføjer vi et ekstra af hver. Det gør vi, fordi man skal have mulighed for at tage nogle dage, hvor man lukker døren og hviler sine ører.

- Vi har været i gang med dette projekt i to et halvt år, og vi har været mere integrerede som en helhed, end vi havde troet i begyndelsen, men nu er tiden kommet, hvor vi glider lidt fra hinanden igen. Vi har haft et tæt kollektiv, og nu har vi brug for at finde ind til roden af os selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce