Annonce
Assens

Tre ting om borgerlige vielser

En borgerlig vielse foregår relativ hurtigt. Med eller uden Batman. Foto: Kim Rune Jessen

Her er tre ting du skal huske på, hvis du skal vies på et rådhus med din udkårne.

Annonce

1. En hurtig omgang

Ved en borgerlig vielse bliver man typisk viet på rådhuset. Ofte er det overstået i løbet af nogle få minutter modsat et traditionelt kirkebryllup, og af og til med folk i "kø" alt efter årstiden.

Typisk er det borgmesteren eller en politisk stedfortræder fra kommunalbestyrelsen, eller en tredje person, som borgmesteren har givet bemyndigelse til det, der kan stå for at smede et par sammen.

Man kan frit vælge, hvilken kommune man vil giftes i. Så bor du i Assens Kommune, kan du blive viet i Mariagerfjord Kommune eller hvor, du nu vil. Det kræver blot, du bestiller en tid (med nem-id) og at der er plads i kalenderen hos den pågældende kommune. Man skal dog huske først at udfylde både en ægteskabserklæring og et tillægsskema med diverse spørgsmål. Det gør man via de respektive kommuners hjemmesider.

Vielsen foregår som regel på rådhuset, men borgmesteren kan dog sagtens tillade, at vielsen foregår et andet sted.

Efter selve vielsen og en kort tale får parret udleveret vielsesattesten, begge selvfølgelig skal underskrive, og kan forlade lokalet som ægtefolk.

2. Vidner skal med

Der skal være udpeget to vidner til en vielse, det er ren formalia. I Assens Kommune kan kommunen stille med to vidner, bare vielsen foregår fra mandag til fredag. Er der derimod tale om en vielse lørdag, skal man i Assens selv medbringe to vidner. Sådan er det typisk ikke i Københavns Kommune, her sørger rådhuset også for vidner i weekenden.

3. Tøjet bestemmer du selv

Må du komme i det tøj, du vil? Svaret er ja. Der er ingen umiddelbare krav om, hvad tøj du må have på til en borgerlig vielse. Derfor var det helt okay, at Jan Midjord fra Årslev mandag i Assens valgte at blive viet i et Batman-jakkesæt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce