Annonce
Odense

Tre ting du skal vide om den nye varmestue i Bolbro

Det er huset her på Stadionvej 47, som efter planen skal indrettes til ny varmestue i Bolbro. Det kræver dog, at politikerne finder 6,5 mio. kroner ekstra i forhold til de penge, som er sat af til opgaven. Foto: Ulrik Sass
Annonce

Bolbro er et af de fattigste områder på Fyn, men også et område, hvor mange er engageret i frivilligt socialt arbejde.

For at give de udsatte bedre forhold skal der laves en ny varmestue i området. Her er tre ting, du skal vide om den nye varmestue:

Varmestuen i Bolbro

Hvis politikerne kan finde pengene, skal den nye varmestue i Bolbro indrettes i den kommunalt ejede bygning på Stadionvej 47 i Bolbro.

Ifølge en beregning fra By- og Kulturforvaltningen koster det 9,5 mio. kroner at bygge stedet om til en velfungerende varmestue. Selv om politikerne tidligere har bevilget penge til opgaven, mangler der lige nu 6,5 mio. kroner for, at det kan lade sig gøre.

Odense Kommune har lavet en aftale med Kirkens Korshær, som skal stå for driften. Stedet ledes af Kaj Skjølstrup, som også leder Kirkens Korshærs varmestuer i Nørregade i Odense og i Svendborg. I øjeblikket er der ansat to medarbejdere, men når varmestuen kommer op i fuld drift, er planen, at der skal være fire ansatte.

Annonce

1: Placering betyder alt

Der foregår salg af hårdere stoffer omkring hellestederne i Østergade og Nørregade, der begge ligger tæt på Kirkens Korshærs varmestuer her. De mest belastede holder til omkring Østergade, hvor der også ligger et stofindtagelsesrum, men også Nørregade har en del trafik.

Den nye varmestue i Bolbro bor lige nu i værestedet Mælkevejens gamle lokaler på Højstrupvej, tæt på Rismarksvej. Men den placering er ikke særlig god, pointerer leder Kaj Skjølstrup fra Kirkens Korshær, for de fleste brugere bor et stykke derfra.

- Ser du det fra deres perspektiv, skal de gå næsten lige så langt for at komme til os, som de skal for at komme ind til Nørregade, hvor der sker mere. Mit håb er, at når vi får en bedre placering, vil vi få en meget bedre kontaktmulighed til dem, der bor i området. De gode og attraktive rammer er med til at skabe værdighed, og så betyder det også noget, at letbanen ligger tæt ved, så det er nemt at komme til og fra stedet.

Samtidig vil varmestuen nødigt genere sine naboer unødvendigt. Ejendommen på Stadionvej er i den henseende et godt valg, da den har et hellested på sin ene side og en transformatorstation på den anden - og bag den ligger Fakta.

Annonce

2: Undgå amputeringer

Kaj Skjølstrup har i de snart 35 år, han har arbejdet med udsatte i Odense, set mange, der har fået amputeret tæer og fingre og kender også et par stykker, der har fået amputeret et ben, fordi de ikke i tide fik kontakt til sundhedsvæsenet.

Men folks sundhedstilstand er netop noget af det, varmestuerne i dag har fokus på.

- Vi ved, at mange tidligere hjemløse får en ny bolig i Bolbro, fordi det er et af de få steder i byen, hvor der er billige lejligheder. En del af dem ville have gavn af en varmestue med sundhedstilbud, mulighed for at købe billig mad og få kontakt med en socialrådgiver. Vi håber, vi kan blive til gavn og glæde for nogle af dem, som forhåbentlig får en styrket livskvalitet, siger han.

Det kan fx handle om at få behandlet sår, infektioner eller lungebetændelse i tide.

Kaj Skjølstrup er leder af den nye varmestue i Bolbro: - Når vi får en bedre placering, håber jeg, vi vil få en meget bedre kontaktmulighed til dem, der bor i området. Og så er gode og attraktive rammer med til at skabe værdighed, siger han. Arkivfoto:
Annonce

3: Behandlingstilbud på stedet

Kirkens Korshærs varmestue har også et samarbejde med både Alkoholbehandlingen i Bjerggade og Behandlingscentret i Grønlandsgade om fremskudt behandling.

- Vi har lige nu 12 personer, som er i misbrugsbehandling og får deres medicin og samtaler i varmestuen. Det giver god mening for dem, der ønsker at få lidt mere ro på deres liv, at de ikke skal ind til byen. Det kræver, at de har lidt mere styr på tingene, men dem har vi altså også, fortæller Kaj Skjølstrup.

- Vi kan hjælpe folk med struktur og med at samle op, når der er noget, der går galt for dem. Jo tættere vi er på, jo hurtigere kan vi hjælpe med at rettet op på noget af det, som er ved at gå skævt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce