Annonce
Fyn

Tre spor lige nu: Smal bro må vige for bredere motorvej

Bilister må ud på en omkørsel i weekenden, når en motorvejsbro ved Blommenslyst rives ned lørdag nat. Vejdirektoratet benytter lejligheden til også lige at lave en faunapassage.
Annonce

Blommenslyst: Fattigfirsernes spareiver er årsagen til, at et omfattende vejarbejde lukker den Fynske Motorvej i 15 timer hen over weekenden. Med start kl. 18 lørdag. Fra dette tidspunkt og 15 timer frem er det umuligt at køre på Fynske Motorvej.

I de seneste måneder har trafikanter på E20 lige øst for afkørslen ved Blommenslyst kunne følge med i, at skråningerne omkring Spedsbjergvej er blevet trimmet og træer fjernet. Nu er alt klar til, at broen kan rives ned og en ny og bredere viadukt kan bygges. Det er lige her, det tredje spor hele vejen til Fredericia til sin tid kommer til at starte. Men broen står helt bogstaveligt i vejen for, at det kan ske: - Udviklingen har overhalet broen, forklarer Robin Højen Madsen, projektleder i Vejdirektoratet. Han viser rundt under den 34 år gamle bro, hvor problemet er ret tydeligt: Begge bropiller står placeret lige midt i kommende tredje spor.

Som et levn fra energkrise og smalhals i 1980'erne står bropillerne står helt bogstaveligt i vejen for at udvide den travle motorvej med et tredje spor. Foto: Michael Bager
Annonce

Smalhals fra 80'erne

Den dødsdømte bro befinder sig på den del af motorvejen, som i midten af 1980'erne blev bygget syd om Odense. I modsætning til resten af Fynske Motorvej, som er fra 60'erne, gik man sparsommeligt til værks og byggede både motorvej og tilhørende broer smallere end tidligere.

- Strækningen er 5,5 meter smallere end øst og vest for Odense, så her er vi nødt til at udvide vejen ni meter mod kun fire meter på resten af stykket mod vest, forklarer Robin Højen Madsen.

Det bliver derfor ikke nødvendigt at fjerne andre broer mellem Blommenslyst og Ejby. Men hvis motorvejen syd om Odense en dag udvides med et tredje spor, venter der en stort og kostbar opgave med at udskifte nogle af broerne.

Annonce

Det sker der på de 15 timer

Arbejdet med at rive broen ned er forberedt i mindste detalje. Allerede fredag er selve broen blevet lukket, så asfalten på Spedsbjergvej kan blive skrællet af. Lørdag klokken 18 lukker motorvejen mellem afkørslerne 52 (Odense SV) og 53 (Odense V), hvorefter entreprenørfirmaerne M.J. Eriksson og Kingo går i gang med at lægge køreplader ud under broen.

Kort efter kører store maskiner ind, som hakker betonen itu og klipper armeringsjernene op i småstykker. Klokken 9 søndag morgen skal stedet være ryddet, så motorvejen igen kan åbnes.

En halv kilometer øst for Spedsbjergvej er alt gjort klart til at grave en faunapassage under motorvejen så snart den lukker. Det arbejde forventes at blive færdigt, inden myldretiden sætter ind mandag morgen. Foto: Michael Bager
Annonce

Omkørsel vil tage tid

Tidspunktet for nedbrydningen er ikke helt tilfældigt valgt.

- Det er her, der er mindst trafik på motorvejen. Den falder efter kl. 18 og stiger igen omkring klokken 10 søndag, lyder det fra Robin Højen Madsen.

Alligevel opfordrer han til, at man tænker sig om og kommer afsted i god tid, hvis man skal ud at køre på motorvejen eller i det vestlige Odense.

- Trafikanterne skal ud på en syv kilometer lang omkørsel gennem 15 større kryds i Odense. Og selv om Politihjemmeværnet er ude for at hjælpe med at dirigere trafikken, skal man forvente op til halvanden times forlænget rejsetid, påpeger Robin Højen Madsen.

Annonce

To fluer med ét smæk

Når nu motorvejen alligevel er lukket, bruger entreprenøren lejligheden til at få etableret en faunapassage en halv kilometer øst for Spedsbjergvej.

- Her skal vi grave tværs over motorvejen og lægge nogle 1,5 x 1,5 meter tunnelelementer. Hvis vejret er med os, når vi det hele inden mandag morgen. På den måde slår vi to fluer med et smæk, lyder det fra Robin Højen Madsen.

Arbejdet med faunapassagen betyder, at trafikken hele søndagen skal slå et lille smut omkring det nordlige spor.

Annonce

Til gene i hele byggeperioden

Ikke nok med, at det i 15 timer er til gene for bilister, der skal krydse Fyn. Arbejdet med at bygge en ny bro kommer til at være generende i hele byggeperioden for dem, der plejer at bruge Spedsbjergvej. De må væbne sig med tålmodighed i de næste syv måneder, hvor en ny og bredere bro bliver opført. Her anbefaler Vejdirektoratet, at man kører ad Ravnebjerggyden i stedet.

Brinkerne på hver side ef viadukten ved Spedsbjergvej i Blommenslyst er ryddet, så der er plads at arbejde på, når den i weekenden rives ned og en ny opføres. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce