Annonce
Kerteminde

Tre nye bøger i jubilæumsåret

"Haven ved Havet": Larsen-parrets hjem og store have udgjorde tilsammen et "Gesamtkunstwerk" - parrets hovedværk - en oase, hvor man kunne leve det gode liv. Selvom de for længst er borte, lever deres have videre og bliver til fulde nydt af gæsterne. I en undersøgelse foretaget på alle landets museer er Larsen-parrets have ved havet udnævt til det sted i hele Danmark, hvor man bedst lader op. I bogen beskrives i øvrigt også Syberg-familiens have nogle få kilometer fra Larsen-haven.

Kertemimde: Fuglemaleren, som han blev kaldt, Johannes Larsens 150 år er blevet fejret på mange forskellige måder.

Også med udgivelsen af tre store, rigt illustrerede bøger om det spændende liv, der blev levet på Møllebakken og om Larsens kunst.

Til sammen tegner de tre bøger et facetteret billede af Johannes Larsen og hans familie, hans omgangskreds og den store og inspirerende kunstarv, han efterlod.

Annonce
"1917 en ny tid": I Alhed og Johannes Larsens have og hjem var der højt til loftet og plads til, at man kunne diskutere og bryde meninger. Både konservative og kommunister var velkomne, når blot det var ordentlige og restkafne mennesker. Og medens krigen i 1917 rasede i Europa, blev hjemmet på Møllebakken et af tidens helt centrale mødesteder for kunst og kultur: Ville man møde tidens mest interessante mennesker, ville man være der, hvor kunst og kultur blomstrede - så skulle man tage til Kerteminde, kan man læse i bogen, der bl.a. fortæller om oprettelsen af tidskriftet "Klingen".
"En vidunderlig verden": Johannes Larsens værker har fortsat noget at give til verden. I anledning af 150-året har museet i denne bog bedt 60 mennesker om at udpege deres yndlingsværk og skrive en tekst om deres forhold til maleren. Kulturminister Mette Bock har valgt akvarellerne til H. C. Andersens "Den grimme ælling", som hun har læst for både børn og børnebørn. Hun fortæller, at for hende er barndomsminderne fulde af Johannes Larsen, fordi hendes bedsteforældre flyttede fra Odense til Mølkensvej. Og kærligheden til Larsens kunst lever videre: Det er en stor lykke, at Larsen og fuglene fandt hinanden, skriver hun.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Badmintonforbund er begejstret for Odense

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce