Annonce
Kerteminde

Tre nye bøger i jubilæumsåret

"Haven ved Havet": Larsen-parrets hjem og store have udgjorde tilsammen et "Gesamtkunstwerk" - parrets hovedværk - en oase, hvor man kunne leve det gode liv. Selvom de for længst er borte, lever deres have videre og bliver til fulde nydt af gæsterne. I en undersøgelse foretaget på alle landets museer er Larsen-parrets have ved havet udnævt til det sted i hele Danmark, hvor man bedst lader op. I bogen beskrives i øvrigt også Syberg-familiens have nogle få kilometer fra Larsen-haven.

Kertemimde: Fuglemaleren, som han blev kaldt, Johannes Larsens 150 år er blevet fejret på mange forskellige måder.

Også med udgivelsen af tre store, rigt illustrerede bøger om det spændende liv, der blev levet på Møllebakken og om Larsens kunst.

Til sammen tegner de tre bøger et facetteret billede af Johannes Larsen og hans familie, hans omgangskreds og den store og inspirerende kunstarv, han efterlod.

Annonce
"1917 en ny tid": I Alhed og Johannes Larsens have og hjem var der højt til loftet og plads til, at man kunne diskutere og bryde meninger. Både konservative og kommunister var velkomne, når blot det var ordentlige og restkafne mennesker. Og medens krigen i 1917 rasede i Europa, blev hjemmet på Møllebakken et af tidens helt centrale mødesteder for kunst og kultur: Ville man møde tidens mest interessante mennesker, ville man være der, hvor kunst og kultur blomstrede - så skulle man tage til Kerteminde, kan man læse i bogen, der bl.a. fortæller om oprettelsen af tidskriftet "Klingen".
"En vidunderlig verden": Johannes Larsens værker har fortsat noget at give til verden. I anledning af 150-året har museet i denne bog bedt 60 mennesker om at udpege deres yndlingsværk og skrive en tekst om deres forhold til maleren. Kulturminister Mette Bock har valgt akvarellerne til H. C. Andersens "Den grimme ælling", som hun har læst for både børn og børnebørn. Hun fortæller, at for hende er barndomsminderne fulde af Johannes Larsen, fordi hendes bedsteforældre flyttede fra Odense til Mølkensvej. Og kærligheden til Larsens kunst lever videre: Det er en stor lykke, at Larsen og fuglene fandt hinanden, skriver hun.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce