x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tre nedslag i ambitiøs klimadag: Det må du ikke gå glip af

Det er gymnasiets elever, som har født idéen til en tøjbyttebørs, fortæller arrangør Mads Wulff (i midten). Foto: Kim Rune Jessen

Midtfyn: Programmet til den store verdensmålsdag på Midtfyns Gymnasium 21. marts er endnu under udvikling, og der er en masse idéer på tegnebrættet.

Gymnasielærer og arrangør Mads Wulff peger her på tre workshops, som allerede nu er på plads, og som lover godt.

1. Byt dit tøj

Elever fra Midtfyns Gymnasium arrangerer en såkaldt tøjbyttebørs. Konceptet er, at du kan tage dit brugte tøj med og bytte det til noget nyt, brugt tøj. Ingen kontanter eller Mobilepay-transaktioner er nødvendige, og du kan få genopfrisket din garderobe på bæredygtig vis.

2. Bliv en klimafamilie

Hvad kan en helt almindelig faaborg-midtfynsk familie gøre for klimaet?

Klimarådgiver Kåre Press-Kristensen fra det Økologiske Råd, kendt fra Politikens Klimafamilie og Sydfyns Klimafamilier, vil hjælpe og give inspiration til, hvordan du og din familie kan leve mere bæredygtigt og klima-venligt. Du kan for eksempel også få beregnet din egen families CO2-forurening.

3. Prøv en elcykel

Faaborg-Midtfyn Kommune har netop søsat et pilotprojekt, der måske kan løse midtfynske gymnasieelevers transportproblemer, når bussen for eksempel ikke kører efter klokken 16.

Elcykler er omdrejningspunktet i projektet, og 21. marts kan du som en af de første prøve kræfter med de til dels motordrevne cykler, der ellers først for alvor tages i brug til april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce