Annonce
Kerteminde

Tre meninger om restaurant-genåbning: - Jeg tager ikke lige armene op over hovedet og siger: "Hallo, det er pissegodt gjort"

Snart kan der igen serveres mad på cafeer og restauranter i Danmark. Arkivfoto: Kim Rune
Coronavirussen tvang dem til at lukke helt ned eller tænke i alternative løsninger med takeaway. Nu må cafeer og restauranter igen åbne 18. maj, men alligevel er der ikke helt jubelstemning at spore hos alle.

Meldingen var længe ventet. 18. maj må restauranter og cafeer i Danmark igen åbne efter corona-nedlukningen. Det kunne statsminister Mette Frederiksen (S) meddele i haven ved Marienborg torsdag aften. Men selv om det er en en dato, de har ventet på med længsel, var det ikke kun glæde og jubel, Fyens Stiftsidendehar mødte, da vi talte med tre forskellige indehavere af restauranter og cafeer i Kerteminde Kommune, der hver især har været nødt til at holde helt lukket eller skrue ned for blusset.

Annesofie Melgaard Pasfall, Brasserie Langegade nr. 2, Kerteminde

Annesofie Meldgaard Pasfall, Brasserie Langegade Nr. 2, Kerteminde. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- På sin vis er det jo glædeligt, at jeg nu må åbne, men nu venter jeg på de endelige restriktioner, for hvis vi kun kan have 10 personer, tror jeg ikke, at der er ret mange restauranter, der åbner.

- Lige nu ser det jo ud til, at vi kun må have 10 personer inde. Fra den 8. juni kan vi så have op til 30-50 personer. Lige nu forlænger det faktisk bare restaurationsbranchen nedlukning en måned mere. Og det er et problem. Men der, man kan sige, hvor jeg har held, er, at jeg har to udeterrasser, som betyder, at jeg også kan have gæster siddende udenfor. 10 på hver terrasse. Dog er det bare stadig for koldt i Danmark til, at man kan sidde ude om aftenen.

- Lige nu overvejer jeg at tage flere seats ind. Ment på den måde, at jeg tager reservationer ind, hvor jeg siger til gæsterne, at vi kun kan have 10 personer af gangen i en bestemt tidsperiode, inden der så kommer nye gæster, men det sætter også sine begrænseringer, for hvis jeg får en reservation på ni personer inde i brasseriet, kan jeg jo ikke have flere inde, og hvor fedt er det også for ni personer at sidde alene i et brasserie. Derfor har jeg altså ikke lige nu armene op over hovedet og siger: "Hallo, det er pissegodt gjort."

- Men når det er sagt, så forventer jeg at åbne tirsdag 19. maj, men så vil jeg nok lave mit menukort om, så det er mere brasserie-tænkende. Der vil ikke være nogen to-retters menu, men det vil være lette retter, så det er lidt hurtigere. Hvis der ikke er mulighed for at tage mere end 10 personer, vil jeg også lave nogle tilbud om, at man kan tage hele mit brasserie-kort som takeaway om aftenen, hvor man kan købe en flaske vin at få med.

Michael Nielsen, Hos Michael, Langeskov

Michael Nielsen, Hos Michael, Langeskov. Arkivfoto: Peter Ammitzbøll

- Jeg har det fantastisk med, at jeg nu kan åbne, men jeg havde da håbet, at jeg kunne være med på mandag, hvor Langeskov Centret også kan åbne. Jeg blev lidt ked af, at vi ikke kan åbne det hele samtidigt. Jeg synes, at vi er klar. Et eller andet sted har vi jo forberedt os i otte uger på, at vi skulle åbne igen under en eller anden form for restriktion. Det betyder, at vi er superfleksible. Vi har tænkt alle scenarier igennem, og derfor forstår jeg ikke helt, at vi så skal vente en uge mere, men når det så er sagt, er jeg glad for, at der nu er en dato på, hvornår vi kan åbne for at få nogle kunder ind og sidde både inde og ude.

- Fordelen lige nu for mig ved at ligge i et center er, at jeg har utrolig meget udendørsplads til rådighed, som næsten uanset, hvordan vejret er, kan komme i spil. For jeg gætter på, at jeg ikke får lov til at have så mange til at sidde indenfor. Jeg har 42 pladser inde nu, og mit bud er, at jeg maks vil kunne have en 15-20 stykker siddende med de restriktioner, der formentlig kommer. Vi kender dem jo ikke, men jeg har en idé om, hvad de nok kommer til at lyde på.

- Fakta er, at jeg er mindre sårbar end andre og er så heldig, at jeg ikke er nødt til at have en belægningsprocent på over 50, som der er andre, der er. Jeg har en del takeaway i forvejen, men jeg elsker jo at have kunder i restauranten. Det er det med at have liv omkring mig, der er drivkraften. Jeg satser på, at der kommer lidt mere elastik i det med, hvor mange personer, der må være i restauranten, for ellers kan det blive svært for andre, der ikke har de muligheder, jeg har.

Rikke Steffensen, Lulu's Café og Boutique, Kerteminde

Rikke Steffensen, Lulu's Café og Boutique, Kerteminde. Arkivfoto: Mette Louise Fasdal

- Jeg glæder mig virkelig til at få min hverdag tilbage, men jeg kan synes, at det kan blive svært, hvis jeg kun må have 10 personer inde. Dog har jeg så mulighed for at have folk siddende udenfor. Jeg har lige fået dispensation fra kommunen til, at jeg kan få lidt mere plads, så jeg har mulighed for at sætte borde op. På den måde har jeg også mulighed for at samle folk i grupper på 10 og sørge for, at der er god plads mellem dem udenfor, men hvis det bliver dårligt vejr, kan jeg blive udfordret inde.

- Jeg har holdt åben for takeaway de sidste weekender, og det er gået rigtigt godt. Jeg har eksempelvis solgt mere interiør, end jeg plejer, men det har også kun været mig, der har været her. Og jeg har haft travlt. Jeg har fået lidt hjælp af min datter ind i mellem, men nu glæder jeg mig virkelig også til at få mit personale tilbage.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Stor mystik om politiaktion: Efterforsker mistænkeligt forhold

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Faaborg-Midtfyn

Faaborgs fede folkefest: Vild trængsel på havnen - både til lands og til vands

Nyborg

Charlotte og Poul var tæt på krigen, men oplevede den ikke på tæt hånd: - Det var som 1001 nats eventyr

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Sydfyn For abonnenter

Foråret var skidt, sommeren er god, og i år kan Langeland følge med de mange turister

Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Assens

Frivillige søreddere måtte rykke ud midt i fredagshygge og EM-kamp: - Det viser, at der har været et stort behov for os

Odense For abonnenter

Magiske somre i Odense: Euforisk EM-finale på Rudolf Steiner-lejr

Navne

Mindeord: Søster blev kendt da hun satte millionær til at skrælle kartofler

Annonce