Annonce
Odense

Tre meninger om folkeskolen i Odense: - Vi halter langt efter de andre

Odense Kommune bruger markant færre penge på folkeskoleområdet sammenlignet med de andre seks-byer. Hvad vil politikerne gøre ved det? Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vi har spurgt tre medlemmer af Børn- og Ungeudvalget, hvad de mener om de økonomiske udfordringer, folkeskolen i Odense står overfor.
Annonce

Odense: Problemet er velkendt. Der mangler penge, men de er nødvendige for at få hævet niveauet. Hvad så? Her giver tre politikere deres bud.

V - Vi skal have lavet en styrket indsats

Araz Khan (V): - Odense har i årevis nedprioriteret folkeskoleområdet, og de her tal viser, vi halter langt efter de andre seks-byer. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Selv om tallene i den nye VIVE-undersøgelse ikke umiddelbart lader sig sammenligne mellem de forskellige kommuner en-til-en, ligner seks-byerne alligevel så meget hinanden, at man godt kan tillade sig at konkludere på resultaterne, mener Araz Khan (V), som udover at sidde i Børn- og Ungeudvalget også selv er tidligere lærer:

- Odense har i årevis nedprioriteret folkeskoleområdet, og de her tal viser, vi halter langt efter de andre seks-byer. Og det har vi også gjort i de kvalitetsrapporter, der er blevet lavet i folkeskolen. Og noget tyder på, at der er en årsagssammenhæng med andre forhold i kommunen, f.eks. den høje ledighed, siger han.

Men hvad kan man så gøre ved situationen?

- Jeg synes, der kommer en masse fornemme beskrivelser, og der bliver nedsat den ene komite efter den anden, men i min optik mangler der noget realpolitik, hvor man siger: Hør her, vi skal have lavet en styrket indsats for at løfte de her børn. En styrket folkeskole betyder også noget, hvis vi skal blive bedre til tiltrække - og fastholde - de borgere, der skal til for at drifte kommunens økonomi. Og det her er ikke ligefrem tillokkende for tilflyttere, mener Araz Khan.

S - Vi er i gang med et langt, sejt træk

Tim Vermund (S): - Vi skal prioritere folkeskolen, fordi den er vores vigtigste samfundsbærende enhed. Det er her, vi for alvor kan sikre, at mennesker får en god start på livet og en god uddannelse. Privatfoto

Selv om et flertal i byrådet de seneste to år har brugt en del af indtægterne fra skattestigningen - den såkaldte velfærdsprocent - på skoleområdet, er der stadig ingen diskussion om, at Odense ligger ultra lavt, når man ser på, hvad der bliver brugt af penge på skolerne, erkender Tim Vermund, selv lærer og medlem af Børn- og Ungeudvalget:

- Problemet er, at det er så pokkers dyrt, hver gang vi skal bruge penge på skoleområdet, fordi der er så mange folkeskoler. Så for at vi rigtigt skal kunne mærke det, kræver det et langt sejt træk. Men vi skal prioritere det, fordi skolerne er vores vigtigste samfundsbærende enhed. Det er her, vi for alvor kan sikre, at mennesker får en god start på livet og en god uddannelse, siger han.

Men hvad med pengene - hvor skal de komme fra?

- Vi skal med den ene hånd forsøge at skærme området for de værste besparelser og med den anden tilføre området flere penge, når vi har mulighed for dét. Men det er ikke noget, vi kan løse med et snuptag, fordi området er så stort. Derfor er det vigtigste for mig, at bevægelsen er rigtig. Og det er den nu, siger Tim Vermund.

DF - Vi er på den rigtige sti

Pernille Bendixen (DF): - Vi har altid haltet bagefter de andre kommuner, og vi har tidligere været helt nede at skrabe bunden, så det er glædeligt, at vi bevæger os opad. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Da Pernille Bendixen begyndte som byrådspolitiker i Odense, var der ikke meget at råbe hurra for med hensyn til folkeskolen, mener hun. Og derfor er hun faktisk tilfreds med den udvikling, der er sket de seneste par år:

- Vi har altid haltet bagefter de andre kommuner, og vi har tidligere været helt nede at skrabe bunden, så det er glædeligt, at vi bevæger os opad. Men det er selvfølgelig aldrig nok, for vi skal passe godt på børnene, og vores skoleelever skal helst have den bedste faglige læring.

- Skolen er klart en betydende faktor for at tiltrække nye familier, og derfor har vi også valgt at prioritere at få renoveret skolebygningerne, som flere steder har været i en pinlig tilstand. Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og vi er heller ikke i mål endnu, men vi er på den rigtige sti, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce