Annonce
Fyn

Tre mænd dømt for at snyde ældre borgere for en million kroner

Tre unge mænd i starten af 20'erne blev fredag idømt fængselsstraffe på mellem et år og to et halvt år for bedragerier begået mod adskillige ældre borgere. Foto: Michael Bager
Ældre borgere er systematisk blevet snydt via forskellige metoder, som tre nu dømte mænd stod bag. Anklager advarer mod at give sine personfølsomme oplysninger til andre via telefonen.

Retten i Svendborg har fredag straffet tre unge mænd med længere fængselsstraffe for at have bedraget især ældre borgere.

Mohamed Liban Jama Hassan blev idømt to et halvt års fængsel, Khaalid Jamac to år og tre måneders fængsel, og Aldin Imamovic et års fængsel. Alle blev idømt ubetingede fængselsstraffe. Straffen til Imamovic var en fællesstraf, hvor han samtidig blev straffet for anden kriminalitet.

De tre mænd, der er i alderen 20 til 22 år, var blandt andet anklaget for over telefonen at have overtalt de ældre til at udlevere personfølsomme oplysninger, hvorefter de trak penge fra deres konti.

Det samlede beløb, som mændene har bedraget for, løber op i omkring en million kroner, oplyser anklagerfuldmægtig Lise Nielsen fra Fyns Politi.

Mere end 80 vidner er ifølge Retten i Svendborg blevet afhørt under sagen.

Lise Nielsen forklarer, at det har haft betydning for straffene, at man var flere om at begå kriminaliteten, og at der var tale om en lang gerningsperiode fra 2016 til 2019.

- Det er en skærpende omstændighed, at man havde udvalgt sine ofre og ringet til nogle, som man gik ud fra var ældre personer. Man har udvalgt en gruppe personer, der var lette at snyde, siger hun.

Gik efter ældre borgere

De tre nu dømte mænd indledte deres bedrageri med at aflure folks MobilePay-oplysninger.

Det gav dem fri adgang til personernes MobilePay. De skiftede på et tidspunkt denne metode ud med i stedet at lede på Krak efter telefonnumre, hvor navnet indikerede, at der var tale om en ældre borger, har Fyns Politi tidligere forklaret.

Den forurettede borger blev derefter ringet op af gerningsmændene, som gav sig ud for at være fra NETS eller Danske Bankers Fælles Sikkerhedssystem.

Borgeren fik at vide, at der foregik mistænkelige transaktioner på deres konto. Derfor blev de bedt om at oplyse person- og bankoplysninger.

Disse oplysninger anvendte gerningsmændene til at hæve penge på borgerens konto.

- Sagen her viser væsentligheden af, at man ikke giver sådanne oplysninger til andre over telefonen. Det er den mest effektive måde at stoppe denne form for kriminalitet, der nok er udbredt, men kan være vanskelig at efterforske. I dette tilfælde lykkedes det dog to garvede efterforskere at optrevle bedragerierne, siger Lise Nielsen.

I et enkelt tilfælde foregik der hævninger for i alt 300.000 kroner fra den samme konto, oplyser Fyns Politi.

Ifølge anklager Lise Nielsen er der tale om "små 100" forhold om databedrageri.

Retten i Svendborg oplyser på sin hjemmeside, at en af de dømte modtog dommen, mens forsvarerne for de to andre tiltalte udbad sig betænkningstid i forhold til at anke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce