Annonce
Fyn

Tre måneders arbejde til 45 mand gik på grund med norsk skoleskib

Assens Skibsværft har gjort renovering af skoleskibet til et af sine specialer - og det er værftet blevet kendt for. Her er det Georg Stage, som har været på værftet i flere omgange. Arkivfoto: Kim Rune
Assens Skibsværft har svært ved at fylde ordrebøgerne efter fuldriggeren "Sørlandet", der stod værftet i en ordre på cirka 15 millioner kroner - men aldrig kom.
Annonce

Assens: Sommeren er stille på Assens Skibsværft.

Dokken skulle have været fyldt af det norske skoleskib "Sørlandet", og  ifølge værftsejer Erling Pedersen ville reparationen og overhalingen af fuldriggeren have givet arbejde til cirka 45 mand hele sommeren - tre måneder.

Sørlandet skulle have anløbet Assens 8. juni, men ind fra højre buldrede coronakrisen, og Sørlandet anløb ikke Danmark, men sejlede i stedet hjem til Norge, hvor det nu er ved at blive repareret på et norsk værft.

Tilbage står Assens Skibsværft med en ordrebog, der er så godt som tom og svær at fylde i en tid med meget lidt arbejde.

- Vi har haft svært ved at finde noget andet at lave i stedet for Sørlandet. Vi arbejder på livet løs på at få noget hjem, men en af udfordringerne er, at der er meget få reparationer at byde på. Der er simpelt hen langt mellem udbuddene, konstaterer Erling Pedersen, der ikke kan lade været med at tænke på ordrer, han har afvist.

- Vi har sagt nej til en masse andet arbejde for at få plads til Sørlandet - det er nok det, der irriterer mig mest at tænke på lige nu. Og man skal tænke på, at det ikke kun er ordren, man går glip af - der følger meget andet med f.eks et skoleskib - når folk ser og hører, at vi er gode til at renovere dem - så får vi også andre forespørgsler. Det bringer ting med sig.

Annonce

Undgår helst at fyre

Værftsejeren anslår ordren på Sørlandet til cirka 15 millioner kroner, men i stedet for at have et værft, der summer af arbejde og travlt mandskab, er en stor del af personalet hjemme på ferie og afspadsering. Der er ikke delt fyresedler ud, og Erling Pedersen vil gøre alt, hvad han kan for at undgå det.

Erling Pedersen kender op- og nedturene i værftsbranchen, og selv om den nuværende coronakrise er barsk ved værftet og ved værftsbranchen i det hele taget, har han til dato altid holdt fast på at beholde sine medarbejdere. - Vi skal være en stabil arbejdsplads, understreger han. Arkivfoto: Kim Rune

- Vi plejer ikke at fyre folk. Det kan blive aktuelt, hvis det fortsætter sådan her, men vi vil  virkelig helst ikke fyre - vi skal være en stabil arbejdsplads, og vi sørger også for at lave de reparationer internt, som vi kan lave. Der skal altid repareres nogle dokke og laves andet vedligehold, og vi arbejder også på andre ting, der kan give lidt beskæftigelse, siger Erling Pedersen.


Vi har sagt nej til en masse andet arbejde for at få plads til Sørlandet, og det er nok det, der irriterer mig mest at tænke på lige nu.

Erling Pedersen, værftsejer, Assens Skibsværft


Hjælpepakker har Assens Skibsværft til dato sejlet uden om.

- Det kan godt være, vi skulle søge om et eller andet, men jeg foretrækker at klare mig igennem uden. Vi har oplevet op- og nedgangstider i 15 år, og sidst, der var nedgangstider, investerede vi næsten 30 millioner kroner på at bygge ud, konstaterer Erling Pedersen.

Assens Skibsværft

  • Assens Skibsværft er ejet af Erling Pedersen
  • Værftet både reparerer og nybygger skibe
  • Reparation og renovering af skoleskibe er et af værftets specialer
  • Skoleskibet Georg Stage er blevet totalrenoveret i Assens
  • Assens Skibsværft havde i regnskabsåret 2018/19 en bruttofortjeneste på 30,1 millioner kroner og et resultat før skat på 6,3 millioner kroner.

Han har også i øjeblikket udbygningsplaner for et tocifret millionbeløb på tegnebrættet og ingen planer om at skrotte dem.

- Vi skal nok klare tingene - det har vi altid gjort, lyder det fra værftsejeren, hvis eneste store kunde lige nu er...et skoleskib.

Georg Stage, som Assens Skibsværft har renoveret fra top til bund, er et smut i det vestfynske for at få lavet et eftersyn.

Georg Stage, som skibet så ud, da det var på Assens Skibsværft og var splittet i tusindvis af dele. Indmaden i skibet lå fordelt på tre forskellige lokationer i Assens, mens de blev restaureret og dernæst fandt plads i skibet igen. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce