Annonce
Odense

Tre hovedkonklusioner om elløbehjul fra Ulykkes Analyse Gruppen

Foto: Nils Svalebøg

Brødtekst

Annonce

1. 22 uheld

I perioden fra 1. juli frem til nu er der registreret 22 uheld i Odense, hvor elløbehjul har været involveret. To personer er blevet påkørt, 20 er selv kørt galt, mens de kørte på et elløbehjul. En af de mest typiske årsager til uheld er påkørsel af kantsten og i et tilfælde har der været et styr, som er knækket. Hvor mange af uheldene, der er sket på elløbehjul som er henholdvis lejet og privatejet, er ikke undersøgt.

2. Brud, sår og hjernerystelser

Blandt de skader, der er registreret, er fem-seks håndledsbrud, nogle forstuvninger og flere hjernerystelser. Og desuden diverse sårskader. - Jeg vil kalde det relativt tunge skader, men ikke meget alvorlige skader. Det ligner det, man typisk kommer galt af sted med, når man cykler, siger Niels Dieter Röck, overlæge i OUH's Ulykkes Analyse Gruppe.

3. Yngre mænd er udsatte

De tilskadekommende er overvejende yngre mænd, viser den foreløbige opgørelse over de uheld, der har været. Og uheldene sker oftest i dagtimerne. Kun én tilskadekommen ud af de 22, der har været forbi skadestuen, har været under 15 år. Der er ingen indikation af, at alkohol spiller en rolle i det uheldsmønster, Ulykkes Analyse Gruppen indtil nu har set.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce