Annonce
Odense

Tre hovedkonklusioner om elløbehjul fra Ulykkes Analyse Gruppen

Foto: Nils Svalebøg

Brødtekst

Annonce

1. 22 uheld

I perioden fra 1. juli frem til nu er der registreret 22 uheld i Odense, hvor elløbehjul har været involveret. To personer er blevet påkørt, 20 er selv kørt galt, mens de kørte på et elløbehjul. En af de mest typiske årsager til uheld er påkørsel af kantsten og i et tilfælde har der været et styr, som er knækket. Hvor mange af uheldene, der er sket på elløbehjul som er henholdvis lejet og privatejet, er ikke undersøgt.

2. Brud, sår og hjernerystelser

Blandt de skader, der er registreret, er fem-seks håndledsbrud, nogle forstuvninger og flere hjernerystelser. Og desuden diverse sårskader. - Jeg vil kalde det relativt tunge skader, men ikke meget alvorlige skader. Det ligner det, man typisk kommer galt af sted med, når man cykler, siger Niels Dieter Röck, overlæge i OUH's Ulykkes Analyse Gruppe.

3. Yngre mænd er udsatte

De tilskadekommende er overvejende yngre mænd, viser den foreløbige opgørelse over de uheld, der har været. Og uheldene sker oftest i dagtimerne. Kun én tilskadekommen ud af de 22, der har været forbi skadestuen, har været under 15 år. Der er ingen indikation af, at alkohol spiller en rolle i det uheldsmønster, Ulykkes Analyse Gruppen indtil nu har set.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce