Annonce
Sydfyn

Tre gode råd til at leve mere klimavenligt: Start med at prøve en elbil

Klimarådgiver, Kåre Press-Kristensen, giver et par gode bud til, hvordan man kan reducere sit CO-udslip. Privatfoto.
De fire sydfynske klimafamilier, som i løbet af 12 uger har kastet sig ud i at leve mere klimavenligt, kommer ikke til at stå alene med udfordringen. Klimarådgiver fra Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, er klar til at hjælpe og rådgive, og til at begynde med har han tre konkrete råd til, hvordan familierne - og andre for den sags skyld - kommer godt i gang.

1) Prøv en elbil

Foto: Peter Leth-Larsen.

- Nummer et er at prøve en elbil, så man kan se, om den i virkeligheden ikke kunne erstatte deres daglige bilkørsel langt hen ad vejen. Så de - såfremt det er økonomisk overkommeligt - kan skifte over til en elbil næste gang, de køber en bil.

- På den måde ville man høvle klimabelastningen ned til en tredjedel eller ned til 0 alt afhængigt af, hvordan man udregner det. Derfor er det en super god ide at skifte.

2) Køb genbrug

Foto: Lasse Hansen

- Det andet råd er: Køb så meget genbrug som overhovedet muligt. Det er alle vores ting lige fra pc'er, boremaskiner og græsslåmaskiner til tøj. Jo mere genbrug man køber, jo mere reducerer man CO2-udledningen. Så det er også en rigtig god idé.

- Og det gælder ikke kun familier, da man også i grundejerforeninger kunne tale om at gøre det og sige: "Behøver vi egentlig alle sammen at have en græsslåmaskine? Eller kunne vi have en til deling?"

3) Mindre streaming, flere brætspil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Det tredje er, at man skal prøve at streame (at afspille tv, film, musik og lignende fra digitale tjenester, red.) mindre. Streaming sker nemlig via nogle meget store datacentre, og nogle af centrene er placeret i lande, hvor energien til at drive dem er kulsort. Så når vi sidder i Danmark, er det ikke strømforbruget på vores Ipad, der betyder noget. Det er mere, at det, vi streamer, ligger i de her datacentre rundt om i verden.

- Prøv derfor at streame mindre og erstat det med brætspil. Altså Matador, Ludo og Whist. Og prøv at se, om ikke det er mindst lige så sjovt - eller sjovere - at gøre det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Biludstyr stjålet

Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce