Annonce
Sydfyn

Tre gode råd til at leve mere klimavenligt: Start med at prøve en elbil

Klimarådgiver, Kåre Press-Kristensen, giver et par gode bud til, hvordan man kan reducere sit CO-udslip. Privatfoto.
De fire sydfynske klimafamilier, som i løbet af 12 uger har kastet sig ud i at leve mere klimavenligt, kommer ikke til at stå alene med udfordringen. Klimarådgiver fra Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, er klar til at hjælpe og rådgive, og til at begynde med har han tre konkrete råd til, hvordan familierne - og andre for den sags skyld - kommer godt i gang.
Annonce

1) Prøv en elbil

Foto: Peter Leth-Larsen.

- Nummer et er at prøve en elbil, så man kan se, om den i virkeligheden ikke kunne erstatte deres daglige bilkørsel langt hen ad vejen. Så de - såfremt det er økonomisk overkommeligt - kan skifte over til en elbil næste gang, de køber en bil.

- På den måde ville man høvle klimabelastningen ned til en tredjedel eller ned til 0 alt afhængigt af, hvordan man udregner det. Derfor er det en super god ide at skifte.

2) Køb genbrug

Foto: Lasse Hansen

- Det andet råd er: Køb så meget genbrug som overhovedet muligt. Det er alle vores ting lige fra pc'er, boremaskiner og græsslåmaskiner til tøj. Jo mere genbrug man køber, jo mere reducerer man CO2-udledningen. Så det er også en rigtig god idé.

- Og det gælder ikke kun familier, da man også i grundejerforeninger kunne tale om at gøre det og sige: "Behøver vi egentlig alle sammen at have en græsslåmaskine? Eller kunne vi have en til deling?"

3) Mindre streaming, flere brætspil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Det tredje er, at man skal prøve at streame (at afspille tv, film, musik og lignende fra digitale tjenester, red.) mindre. Streaming sker nemlig via nogle meget store datacentre, og nogle af centrene er placeret i lande, hvor energien til at drive dem er kulsort. Så når vi sidder i Danmark, er det ikke strømforbruget på vores Ipad, der betyder noget. Det er mere, at det, vi streamer, ligger i de her datacentre rundt om i verden.

- Prøv derfor at streame mindre og erstat det med brætspil. Altså Matador, Ludo og Whist. Og prøv at se, om ikke det er mindst lige så sjovt - eller sjovere - at gøre det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce