Annonce
Indland

Tre gode råd: Sådan hjælper du bedst en nær, der er ramt af hjernerystelse

Ronni Lykke Bødker er landformand i Hjernerystelsesforeningen.

Det kan som pårørende være svært at vide, hvordan man bedst hjælper en nær, der døjer med senfølger af en hjernerystelse. Her er tre gode råd.

Hjernerystelsesforeningens landsformand, Ronni Lykke Bødker, giver her tre konkrete anvisninger på, hvordan man som pårørende bedst hjælper en person, der har fået en hjernerystelse, og som stadig har følger af den.

1. Tålmodighed og forståelse

- Tålmodighed og forståelse, eller det jeg også vil kalde accept, er en rigtig vigtig ting. Det er usynlige symptomer, så det er svært at se, hvordan den ramte egentlig har det. Hvis en ramt den ene dag er frisk nok til at tage med til familiefest, kan man ikke regne med, at det samme gælder dagen efter. Så det handler om at acceptere, når den ramte ikke kan mere.

2. Sæt dig ind i hjernerystelser

- Det er vigtigt, at man som pårørende forsøger at sætte sig ind i, hvad en hjernerystelse er og læser op på, hvilke symptomer der kan være. Det kan man gøre sammen med den ramte og i fællesskab prøve at finde ud af, hvad det er, der kan være udfordringen nu. Det er også med til at give en bedre mulighed for accept som førnævnt. For hvis du ikke ved, hvad det er, der er sket, er det også sværere at acceptere.

3. Hjælp med struktur

- Det handler om at hjælpe til med at strukturere hverdagen for den ramte. Hvis man er en familie, handler det blandt andet om at snakke om rollefordeling. Før var det måske mor og far, men nu er far ramt, og så må mor tage lidt mere af det huslige. Derudover handler det også om at hjælpe med at sige: Du skal ikke gå til den her koncert, for det hjælper dig ikke. Det er måske rigtig træls, men det er bedst sådan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce