Annonce
Odense

Tre forklaringer: Derfor er fællesskaber så vigtige

Hans Henrik Knoop: - Hvis vi ikke tilhører et fællesskab, er vi bange - og i skolen vil elever derfor have svært ved at lære noget, fordi de oplever det som om, at der er fare på færde. Privatfoto
Lektor Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet forsker i elevernes fællesskaber og trivsel i skolen. Her fortæller han, hvorfor fællesskaber er så vigtige og potentielt farlige for os.
Annonce

Hvorfor er der så stor fokus på fællesskaber i øjeblikket? Lektor Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet gør os klogere her:

1: Fællesskaber er livsvigtige

Vi er fra naturens side udviklet til at påskønne fællesskaber.

- Menneskebarnet har den længste barndom af alle dyrearter med den længste afhængighed af voksne. Hvis man i stenalderen ikke tilhørte et fællesskab - hvis de voksne ikke passede en - så overlevede man ikke, og derfor reagerer vi meget stærkt på selv de mindste tegn på fælles social udstødelse. Selv om det ikke længere er livsfarligt her i vores velfærdssamfund, har vi stadig en biologi, der gør, at vi reagerer voldsomt, hvis vi står udenfor. Så vi er alle optimeret til at søge, påskønne og være i fællesskaber, forklarer Hans Henrik Knoop.

2: Afgørende for læring

Den oplevelse får selvsagt stor betydning for børn skolegang og læring.

- Hvis vi ikke tilhører et fællesskab, er vi bange - og i skolen vil elever derfor have svært ved at lære noget, fordi de oplever det som om, at der er fare på færde. Potentielt social udstødelse er farlig for os, så hvis kammeraterne ikke kan lide dig, eller du er ved at blive mobbet, er det typisk det eneste, der fylder. Derfor er det vigtigt, at en skole kan håndtere det og arbejder med fællesskabet, siger Hans Henrik Knoop.

Man kan også have et godt forhold til en eller flere af sine lærere, men forskerne afdækkede for et par år siden, at omkring 25.000 elever i folkeskolen hverken havde kontakt med voksne eller kammerater, som de kunne bruge til noget. De havde derfor mere ondt i maven og i hovedet, de var mere mistrøstige og mindre optimistiske, og de klarede sig dårligere fagligt.

3: Frihed og fællesskab hænger sammen

Det er ikke kun fællesskaber, som er vigtige for vores trivsel - det er frihed også, forklarer Hans Henrik Knoop:

- Folk tænker det typisk som modsætninger, men hvis man kigger på det forskningsmæssigt og sundhedsmæssigt, ser man, at ingen fungerer uden fællesskaber og heller ikke uden frihed.

- Du kan sige, at et godt fællesskab er kendetegnet ved, at det fremmer individets frihed. If You Love Somebody Set Them Free, som Sting synger. Fællesskaber uden frihed opleves som totalitære og er ikke sjove at være en del af. Men det går også den anden vej - god frihed er kendetegnet ved at være ansvarlig. At man bruger sin frihed til ikke mindst at tage vare på fællesskabet fremfor at være kynisk og egoistisk. Og med det in mente er der kun godt at sige om at styrke fællesskaberne.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce