Annonce
Odense

Tre foreninger der gør en forskel - kun en vinder Ildsjæleprisen

Bydelssøstre fra Vollsmose er en af de tre finalister til Ildsjæleprisen. Billedet her er taget på valgdagen, da flere af søstrene var aktive for at få folk til at stemme til folketingsvalget. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Odense Kommunes Ildsjælepris uddeles ved den årlige frivillige-gallafest 27. september. Nu er de tre finalister fundet.

Odense Kommune uddeler Ildsjæleprisen til en frivillig social forening eller organisation, som har været med til at yde en særlig indsats for socialt udsatte og sårbare. Kandidatfeltet er nu kogt ned til tre finalister:

Annonce

1: Bydelssøstre fra Vollsmose

Bydelssøstre er kvinder, som gør en frivillig indsats i Vollsmose for at støtte andre kvinder, som ofte lever isoleret, og som det etablerede system har svært ved at nå.

Bydelssøstrenes vigtigste opgave er at lytte og bygger bro mellem kvinden og det sted, som bedst kan hjælpe hende videre. Organisationen, der tæller 22 frivillige kvinder af dansk og anden etnisk herkomst, har fokus på at styrke kvinderne, så de kan hjælpe sig selv, deres børn og familie.

2: Værket under Røde Kors

Værket hedder et initiativ under Røde Kors, der samler folk i grupper med 10 til 12 voksne, typisk mellem 30 og 60 år.

Gruppernes mødes med frivillige om at lave forskellige aktiviteter og øvelser med det formål at få folk til at tale sammen, udveksle erfaringer og give dem redskaber til at håndtere deres ensomhed. Idéen er på den måde at være med til at give deltagerne et nyt netværk.

3: Peer to Peer for psykisk sårbare

Peer to Peer Odense er oprettet af Stoppestedets frivilligkoordinator Camilla Hviid i samarbejde med frivillige, der selv har en psykisk sårbarhed, som de ønsker at bruge konstruktivt til at hjælpe og inspirere andre.

Som ung med psykisk sårbarhed kan man nemlig godt miste troen på, at livet kan blive meningsfuldt, men med inspiration fra en anden, der har været i en tilsvarende situation - en peer - kan man få mod og troen på at kunne bo i egen bolig, komme ud af ensomheden og få et arbejde eller en uddannelse.

Ildsjæleprisen

Hvert år fejrer Odense Kommune det frivillige sociale arbejde ved uddelingen af de fem Ildsjælepriser:

Ildsjæleprisen er hovedprisen og gives til en frivillig social forening eller organisation, der har udmærket sig særligt i det seneste år.

Kickstarteren belønner nytænkning og iværksætterånd.

Den Bæredygtige sætter fokus på den bæredygtige tankegang, der tænker i langsigtede og ansvarlige løsninger.

Holdspilleren fejrer det gode samarbejde mellem foreninger og med virksomheder og kommune.

Stjernen hylder en enkelt person for en mangeårig frivillig social indsats.

Frivillige sociale foreninger/organisationer kan vinde priserne Ildsjæleprisen, Kickstarteren, Den bæredygtige og Holdspilleren, mens Stjernen er en ærespris som uddeles til én person.

Kilde: Odense Kommune

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn

Her er de fynske jobtal: Fynske kommuner indtager top- og bundplaceringer på landsplan

Annonce