Annonce
Odense

Tre dages gratis fest: Havnekulturfestival vil gøre odenseanerne nysgerrige

Havnekulturfestivalen byder igen i år på masser af aktiviteter. Og man kan også gå på vandet igen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Der vil være masser af gratis aktiviteter på Odense Havn i weekenden, hvor festivalens tema lægger op til mødet med andre kulturer og en mulighed for at prøve nye ting. De musikalske hovednavne er Katinka og Love Shop.

Maria Friis er projektleder for Odense Havnekulturfestival. Hun håber mange odenseanere vil tage temaet nysgerrighed til sig.

Årets tema på Odense Havnekulturfestival er nysgerrighed. Hvorfor?

- Nysgerrighed er et rigtig godt ord, og vi vil gerne have folk til at være nysgerrige på hinanden, nysgerrige på forskellige kulturer og nysgerrige på at opleve noget nyt. I Gyda’s Have har vi for eksempel en nysgerrighedstest for de helt små, og vi har et internationalt telt med mange forskellige kulturer repræsenteret. Man kan også være nysgerrig på den færøske kultur og sømandslivet ovre ved Nordatlantisk Hus, hvor der kommer otte store sejlskibe.

Hvor mange gæster forventer I, at der kommer?

- Når det har været godt vejr, så har der de sidste par år været omkring 25.000-30.000 mennesker. Vejrudsigten ser fin ud, for det holder tørt med en blanding mellem sol og overskyet.

Hvad er ”det nye” i forhold til de andre år?

- Vi har selvfølgelig nogle nye hovednavne, hvor Katinka spiller fredag aften, Love Shop spiller lørdag aften og Kristian fra Ramasjang spiller for børnene om søndagen.

Derudover er det helt store i år fejringen af 100-året for det færøske flag, og der vil blandt andet være en scene med optrædende færøske kunstnere. Dynamo præsenterer også en helt ny cirkusforestilling på en båd.

Hvad kan de forskellige målgrupper – familier, unge, voksne – ellers opleve på Havnekulturfestivalen?

- For børnene har vi en legerute med aktiviteter for de helt små, som kan ses i vores program. For eksempel har vi om lørdagen en gadeteater-forestilling ”Jekyll on ice” på Havnepladsen med en rigtig sjov klovn, og om søndagen optræder et spilleoptog, der hedder Æsken. For de unge vil de fleste aktiviteter være omkring Byens Ø, som er et område med blandt andet skatere, parkour, streetdance, workshops og hiphop fra lastbilscenen. Og så har vi alle vores vandaktiviteter, hvor man blandt andet kan prøve kanoer, kajakker, waterbubbles og vandscootere.

- Det voksne publikum kan for eksempel smage gode ting i gourmetbaren, hvor Albani har disket op med en masse lækkerier. Der skal høres god musik på Havnepladsen, og man kan gå på oplevelse i madboderne i Storms Pakhus, hvor der vil være jazz- og bigbandmusik. I Gyda’s Have kan det lidt ældre publikum finde ro i den lille oase, hvor trioer spiller musik. Man kan opleve rigtig mange ting – uden at blive lænset på pengepungen. Alting er gratis, selvfølgelig med undtagelse af mad og drikke.

Se hele programmet på www.havnekulturfestival.dk/program

Annonce
Maria Friis er projektleder for Odense Havnekulturfestival, og hun håber på godt vejr og mange nysgerrige gæster. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Annonce