Annonce
Indland

Tre bankchefer dømmes til at betale 150 millioner

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
I en dom på 999 sider får statens selskab delvist medhold i sag mod chefer i færøske Eik Banki.

En direktør og to ledende bestyrelsesmedlemmer af den færøske Eik Banki dømmes mandag til at erstatte tab for 150 millioner kroner.

Retten på Færøerne har dermed givet det statslige selskab Finansiel Stabilitet (FS) delvist medhold efter en langvarig retssag.

De tre skal hver betale en tredjedel, fremgår det af dommen, som er på 999 sider.

Derimod er en fjerde mand, der også var sagsøgt, blevet frifundet for at skulle betale erstatning.

Han havde også titel af direktør, men havde ikke et overordnet ansvar for kreditsagsbehandlingen og deltog heller ikke i de konkrete engagementer, som sagen har drejet sig om, fastslår retten.

Eik Bankis ledelse udviste ikke tilstrækkelig omhu og forsigtighed i forbindelse med nogle konkrete lån.

Banken påtog sig en overhængende risiko for tab, men undlod at sørge for, at bevillingerne blev tilrettelagt således, at risikoen blev elimineret, hedder det i dommen.

Alle de dispositioner, som de tre er dømt for, foregik efter finanskrisens indtræden og frem til 2010, da banken gik ned. Derfor havde de "i særlig grad" grund til at være opmærksomme på risikoen.

De dømte er den tidligere administrerende direktør Peter Marner Åge Jacobsen, den tidligere bestyrelsesformand Frithleif Olsen og den tidligere næstformand i bestyrelsen Odd Arild Bjellvåg.

Retten fastslår, at de tre er erstatningsansvarlige for tab dels på et engagement med FDI-koncernen, som havde investeret i indkøbscentre i Tyskland. Og dels på det hidtil største byggeprojekt på Færøerne med Valbjørn Dalsgaard, som ville opføre 268 boliger i Torshavn.

Tabene er opgjort til henholdsvis 129 millioner kroner og 27 millioner kroner.

Desuden gik direktøren og de to ledere i bestyrelsen også for langt med hensyn til en bevilling på 70 millioner kroner til selskabet Sydporten, som blev styret af spekulanten Vagn William Andersen, en tidligere læge og hashsmugler.

Men de tre er ikke dømt til at betale for dette tab. Forklaringen er blandt andet, at det er sandsynligt, at tabet kunne være undgået i forbindelse med Eik Bankis salg af engagementet.

Under retssagen krævede statens selskab, altså Finansiel Stabilitet, 150 millioner kroner, hvilket også er blevet det endelige resultat.

Men statens selskab påstod, at der var sket langt større ansvarspådragende tab på i alt fire engagementer - nemlig 469 millioner. Imidlertid har retten kun givet medhold for 33,3 procent af de samlede tab. Derfor skal Finansiel Stabilitet og de dømte selv betale deres omkostninger til egne advokater.

Undervejs i retssagen opgav FS i øvrigt kravet mod revisionen. Man lagde også andre oprindelige påstande i skraldespanden.

Eik Banki var moderselskab i forhold til Eik Bank Danmark. Ledelsen her er ligeledes sagsøgt i en anden retssag. Her blev staten tilkendt næsten 29 millioner kroner af Østre Landsret i oktober sidste år.

En af de dømte i den sag var i øvrigt også Peter Marner Åge Jacobsen, som i datterbanken var bestyrelsesformand.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce