Annonce
Udland

Tre australiere fængslet i Iran - mistænkt for spionage

Atta Kenare/Ritzau Scanpix
Iran fængslede tre australske statsborgere for spionage, da Australien sendte skib mod Den Persiske Bugt.

Iran bekræfter tirsdag for første gang, at det tilbageholder tre australske statsborgere, som myndighederne i Teheran mistænker for at have bedrevet spionage.

To af de tilbageholdte skal have taget fotos af militære anlæg i Iran ved hjælp af en drone, mens anklagerne mod den tredje er mere uklare.

Den tredje er akademikeren Kylie Moore-Gilbert, som er specialist i Mellemøstpolitik, og som har været tilbageholdt i "et antal måneder".

De australske myndigheder gjorde det først for en uge siden klart, at tre af landets statsborgere er fængslet i Iran.

De to andre fængslede er parret Jolie King og Mark Firkin fra Perth, som har dokumenteret deres rejse fra Australien til Storbritannien på sociale medier.

- Parret har været tilbageholdt i et antal uger, siger Australiens udenrigsminister, Marise Paynest. Hun siger, at de australske myndigheder gør, hvad de kan for at sikre, at de tilbageholdte bliver godt behandlet.

Payne siger, at diplomati er den bedste mulighed for at sikre en løsladelse af de tilbageholdte.

De tre australiere blev tilbageholdt i Iran, efter at den australske regering i Canberra havde meddelt, at det ville støtte en amerikanskledet beskyttelsesmission ved Den Persiske Bugt ved at sende en fregat og et overvågningsfly.

Australiens regering advarede i sidste uge befolkningen om, at de skulle være særligt forsigtige med at foretage rejser til Iran.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce