Annonce
Odense

Transportminister besøgte letbanen: Han kan heller ikke kaste lys over, hvornår den åbner

Transportminister Benny Engelbrecht (rødt slips) besøgte fredag Odense Letbane, hvor han bl.a. fik en snak med Mogens Hagelskær, borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og letbanens bestyrelsesformand Jesper Rasmussen. Men avisens spørgsmål om, hvornår letbanen åbner, kunne ministeren ikke svare på. Foto: Michael Bager
Transportminister Benny Engelbrecht (S), som fredag besøgte letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter, kan heller ikke svare klart på, hvornår letbanen åbner. Dermed er han - med to måneder til årsskiftet - lige så uklar i mælet som letbanedirektøren og borgmesteren i Odense.

Odense: Fredag blev der afprøvet tog, og transportminister Benny Engelbrecht (S) fik også set det kontrol- og vedligeholdelsescenter, som på det seneste er blevet tilpasset, så det fungerer til netop den type tog, som Odense Letbane har indkøbt.

- Det ser ud til at fungere godt, og jeg havde mulighed for i kontrolrummet at spørge til, hvordan det er gået med dagens test, og de var forløbet godt. Det jeg jo glad for, lød det fra ministeren, da han efterfølgende mødte pressen med et smil.

Til gengæld havde han ikke meget nyt at fortælle om, hvornår letbanen åbner. Netop det emne er der på det seneste blevet rejst tvivl omkring her i Fyens Stiftstidende, efter avisen har bragt en række artikler om en mulig ny forsinkelse. Oplysninger, som er baseret på en række anonyme kilder med tæt kendskab til projektet, hvis identitet er avisen bekendt.

Annonce

Odense Letbane har indtil nu kun villet oplyse, at letbanen åbner "omkring nytår", men har afvist at gå nærmere ned i, hvilken tidsperiode det dækker over. Ifølge avisens oplysninger kan der blive tale om, at letbane først åbner måneder efter årsskiftet, men det har Odense Letbane afvist.

Spørg Odense Letbane

Forud for mødet med pressen havde ministeren - uden pressen lyttede med - haft mulighed for af få en god lang snak med både letbanens direktør Mogens Hagelskær og bestyrelsesformand Jesper Rasmussen. Men det havde åbenbart ikke bragt nyt om en mulig åbningsdato frem.

Det har været lidt svært at få klar besked om, hvad "omkring årsskiftet" betyder. Har du et bedre svar på det?

- Det synes jeg, du skal spørge Odense Letbane om. Men det er klart, at jeg synes, det er klogt, at man ikke bager kransekagen før, man faktisk ved, at man kan åbne.

Jeg synes, det er klogt, at man ikke bager kransekagen før, man faktisk ved, at man kan åbne

Transportminister Benny Engelbrecht (S)

Hvor lang tid varer et årsskifte inde i Transportministeriet?

- Altså, det er, som det nok er for alle andre, men jeg synes, du skal spørge Odense Letbane om det, lød ministerens svar.

Annonce

Testkørsel til Hjallese

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ville helst ikke tale om, hvornår letbanen åbner.

Er det i dag, du kan sige lidt mere om, hvad omkring årsskiftet betyder?

- Det må du tage med Odense Letbane. Det har jeg udtalt mig om, sagde han med henvisning til tidligere udtalelser om, at det bliver "omkring årsskiftet".

Letbanetogene er begyndt at kunne køre testkørsler ud mod Hjallese Station, men kan fortsat ikke køre gennem bymidten, fordi Banedanmark ikke har sagt god for det. Foto: Michael Bager

Men selv om både minister og borgmester henviste til letbanens adm. direktør Mogens Hagelskær, så fastholdt han ikke ville uddybe, hvad omkring årsskiftet betyder.

- Det betyder det samme, som det gjorde i marts.

Og hvad er det?

- Omkring årsskiftet.

Man kan ikke sige, om det er fire dage, fire uger eller fire måneder?

- Det er omkring årsskiftet.

Den nyhed, der dog blev serveret for de fremmødte pressefolk, var, at det i denne uge er blevet muligt at køre testkørsler på en lidt større bid af letbanen. Nemlig den del, der går fra kontrolcenteret ved Munkebjergvej og ud mod Hjallese Station.

- Det er jo dejligt, at vi har fået åbnet mere op på strækningen, lød det fra Mogens Hagelskær, som dog samtidig kunne fortælle, at der fortsat ikke er givet grønt lys fra Banedanmark til, at de forsinkede testkørsler kan gennemføres på strækningen ind gennem bymidten.

Letbanedirektøren ville kun sige, at det kan ske i løbet "af dage eller uger".

Nogle dage eller nogle uger, siger du. Det lyder lidt som "omkring årsskiftet" og kan jo være alt fra i morgen til om flere uger. Hvad betyder det mere konkret?

- Det betyder et par dage eller et par uger. Mere præcis behøver jeg ikke at være.

På spørgsmål om, hvorvidt letbanen overholder sit budget på 3,6 mia. kroner, henviste borgmester Peter Rahbæk Juel og transportminister Benny Engelbrecht begge til de forsikringer, der lyder fra Odense Letbane om, at der er styr på det.

Det til trods for, at letbaneprojektets spanske hovedentreprenør Comsa har rejst et krav, som er større end de tilbageværende reserver.

Bestyrelsesformand for Odense Letbane Jesper Rasmussen uddybede overfor avisen, at han føler sig tryg ved, at Comsa ikke får medhold i sine krav, fordi det i høj grad handler om, hvad der kan dokumenteres.

- Jeg har aldrig arbejdet med noget, der har været så veldokumenteret som Odense Letbane, lød det fra ham.

Annonce

Borgmester: Kampagnejournalistik

Benny Engelbrecht kunne også genbekræfte, at staten står klar med over en halv milliard kroner til medfinansiering, hvis byrådet i Odense beslutter at udvide letbanen med etape to til Vollsmose og Seden.

- Men det er klart, at det forudsætter selvfølgelig også, at man træffer de konkrete beslutninger. Hvordan skal linjeføringen være og så videre. Det er jo en kommunal beslutning, slog han fast.

Transportminister Benny Engelbrechts besøg varede over en time. De sidste 15-20 minutter svarede han på spørgsmål fra pressen. Foto: Michael Bager

Avisen spurgte borgmester Peter Rahbæk Juel til, hvornår der kommer et klart ja eller nej fra ham og Socialdemokratiet omkring letbanens etape to. Alle andre partier i byrådet har meldt klart ud. Partierne til venstre for S ønsker etape to sat i gang, mens alle de borgerlige er imod.

Er det i dag, at vi får et klart svar på, om etape to af Odense Letbane er noget, som du og Socialdemokratiet støtter?

- Jeg nægter at deltage i den form for kampagnejournalistik, som jeg synes, Fyens Stiftstidende lige nu kører.

Kan du så ikke bare svare på spørgsmålet, om du helhjertet støtter etape to af letbanen?

- Jo, men det er jo på Stiftstidendes og din præmis. Jeg tror, jeg adskillige gange har sagt i tidligere interview, at vi ville jo ikke kører den her proces (med undersøgelser af en mulig etape to, red.), hvis ikke vi syntes, at letbanen er en god idé og at letbanens etape to er en god idé. Det har jeg sagt flere gange. Jeg ved godt, at I bliver ved med at skrive det anderledes, men sådan kan man jo redaktionelt putte drama ind i en valgkamp efter, hvad man ønsker.

Ok, så det vil sige, at det står helt klart, at Peter Rahbæk Juhl og Socialdemokratiet støtter etape to? Det er et endegyldigt ja?

- Vi følger den beslutning, som et enigt byråd inklusive Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og alle de andre partier i byrådet har truffet. Og det er, at vi skal have finansieringen på plads, vi skal have plangrundlaget på plads, og så skal vi have kørselserfaring (letbanens etape et skal åbne og køre i noget tid, red.). Så på den måde er jeg nøjagtigt det samme sted, som alle andre partier i byrådet er.

Det er jo ikke der, hvor alle andre partier i byrådet er. Partierne til venstre for dig har jo f.eks. klart meldt ud, at de støtter etape to.

- Jo, men vi har den beslutningsproces, vi har vedtaget. Og det gør, at vi tager en endelig beslutning i efteråret 2022. Det er det, vi har aftalt med hinanden. Men vi havde jo ikke kørt den her proces i den her retning, hvis vi syntes, det var en dårlig idé.

Transportministerens besøg hos Odense Letbane varede godt én time.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce