Annonce
Kultur

"Transfervindue": Suverænt værk om at dø

Maria Gerhardt: "Transfervindue" Foto: Politikens Forlag

Boganmeldelse: Maria Gerhardt: "Transfervindue"

Annonce

Bøger: Når man taler om "transfervindue", er man i sportens verden, men når Maria Gerhardt lader dette ord udgøre titlen på sin nye bog, handler det ikke om sportsfolks bevægelser fra en klub til en anden. Den flytning, der her er tale om, er en langt alvorligere, nemlig en truende og måske uundgåelig bevægelse fra liv mod død.

Man vidste det jo godt, for forfatteren Maria Gerhardt har allerede fortalt om sin uhelbredelige kræftsygdom i medierne. Derfor kommer det heller ikke bag på læseren, at hovedpersonen og beretteren i den denne bog desværre hedder Maria.

"Transfervindue" består af mange kortere tekster, tanker og observationer nedfældet i løbet af det hospiceophold, som Maria må gennemleve. Det, der præger teksterne, er de utallige stemningsskift, som hun må igennem. De går fra aggression og vrede til grin og fnis og troen på miraklet. Hun ser sammen med sin patientven Mikkel med misundelse på dem "uden for muren", og sarkasmen er ikke til at overse, når hun beskriver en uge "på juice og en stjålen appelsin" eller andre mærkværdige healingsmetoder.

Bevægende er det at følge hendes forhold til partneren og især til den "han", som må være hendes søn. Et barn, sygdommen forhindrer hende i at give, hvad hun gerne vil, men ikke magter.

Først og fremmest er Maria Gerhardts bog et digterværk. Hendes sprog dækker på formidabel vis det mylder af stemninger, hun oplever og udtrykker. Teksten bliver aldrig rørstrømsk. Og hun behersker alle tonelejer, også de tyste, som når hun giver os andre patienters ubærlige lidelser.

Hvis denne bog skulle afslutte et forfatterskab, hvad ingen ønsker, så sker det med manér. Maria Gerhardts værk er i superligaen. Maria Gerhardt: "Transfervindue", 96 sider, 200 kroner, Politikens Forlag

Maria Gerhard debuterede i 2014 som skønlitterær forfatter med romanen "Der bor Hollywoodstjerner på vejen" . Foto: Melissa Kühn Hjerrild
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce