Annonce
Fyn

Trailere og campingvogne vælter på broerne: Men færdselsloven siger intet om at køre over i blæsevejr

Sådan så det ud søndag ved 17-tiden, hvor en trailer blev blæst omkuld på Lillebæltsbroen. Forinden havde Vejdirektoratet advaret vindfølsomme køretøjer mod at køre over broen i uvejret. Foto: Nana Hanghøj.
Søndag gik det flere gange galt på Lillebæltsbroen i det stormfulde vejr. Først væltede en campingvogn, og siden fik blæsten også ram på to trailere. Det er dog sjældent, at trafikanterne bliver straffet for at vælte på vejene på grund af blæst, fortæller Fyns Politi.

Færdselsloven nævner mange ting, man enten skal eller ikke må. Men blæsten kan man ikke få at se blandt lovens bogstaver og paragraffer.

Søndag formiddag væltede kraftige vindstød en campingvogn, som efterfølgende spærrede for to vognbaner på Lillebæltsbroen til gene for trafikken mod Fyn fra Jylland. Senere gik det også galt for to trailere, som blæste omkuld.

Det er imidlertid sjældent, at der rejses sager mod trafikanter, der kommer i vejen for trafikken med påhængsvogne, som forulykker i stormfuldt vejr. Kommunikationskonsulent ved Fyns Politi Sunniva Pedersen-Reng oplyser, at det ikke er direkte ulovligt at køre over broerne med anhængere i blæst.

- Man overtræder ikke som sådan nogen lov. Der vil dog kunne rejses tiltale for fareforvoldelse, hvis vi vurderer, der er grundlag for det.

Straffelovens paragraf 252 giver mulighed for fængselsstraf til personer, der for eksempel ved grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for andres liv eller førlighed.

Kommunikationskonsulenten fortæller dog, at det ikke umiddelbart har været muligt at finde sager hos Fyns Politi, hvor den bestemmelse er blevet brugt i forbindelse med, at et køretøj eller en anhænger er væltet på grund af blæst.

De aktuelle færdselsuheld på broen søndag hører under Sydøstjyllands Politi, hvor vagtchefen mandag ikke havde nogen kommentarer til hændelserne.

Inden trailerne væltede, havde myndighederne frarådet at køre over broen i vindfølsomme køretøjer. Alligevel er det ikke ulovligt at gøre det, for der er kun en tale om en vejledning.

Myndighederne kan også vælge helt at lukke broer, som det skete på Øresundsbroen søndag aften.

Annonce

Regler om vejr og anhængere

Færdselsloven nævner ikke blæst direkte, men vejret er omtalt i paragraf 41 om at tilpasse hastigheden efter forholdene. Det gælder vejen, vejret og sigtbarheden, ligesom man også skal tage køretøjets tilstand og belæsning i betragtning, når man træder på speederen.

Paragraf 67 dikterer blandt andet, at føreren af et køretøj skal sikre sig, at et påhængskøretøj er i forsvarlig stand, og at det kan styres og bremses. Man skal også sikre, at lygter og blinklys fungerer.

Og selv om kørsel med vindfølsomme køretøjer i blæst ikke er reguleret i færdselsloven, er der blevet plads til andre meget specifikke forbud. Ifølge paragraf 6 er det forbudt at spænde en slæde, trækvogn eller lignende efter et køretøj. Man må heller ikke stå på ski, skøjter eller rulleskøjter, mens man bliver trukket af et køretøj.

Kørsel med trailer, campingvogn eller lastbilanhænger i blæst kan dog høre ind under paragraf 3. Bestemmelsen siger, at trafikanter som grundregel skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller ulempe for andre, og så færdslen ikke hindres eller forstyrres unødigt.

Overtrædelse af dette kan straffes med bøde.

Brancheorganisationerne Dansk Industri Transport og DTL - Danske Vognmænd udtalte sig i januar sidste år positivt om et forbud mod at køre over Storebæltsbroen i vindfølsomme køretøjer i stærk blæst. Debatten opstod, efter en lastbil med en tom anhængervogn væltede på broen og lammede trafikken i fire timer, efter myndighederne havde advaret om risikoen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce