Annonce
Sydfyn

Trafikskilte, indkøbsvogne og bundfaldne cykler: Miljøpirater samler havnens skrald foran havnekontoret

Gruppen, der brugte fire timer på at samle cykler, indkøbsvogne og trafikskilte op fra bunden af Svendborg Havn. Fra venstre er det italienske Aliche Iaedella, norske Valdemar Jørgensen, tyske Kim Tappert og danske Svend Høirup. Foto: Helene Thau Jackson
Miljøaktivister har hevet cykler og skrammel op fra Svendborg Havn, og opfordrer alle til at hjælpe til at gøre bunken større. På Svendborg Havn ærgrer man sig dog over måden, hvorpå aktivisterne er gået til værks, og fortæller, at en storstilet rengøringsdag af havnen allerede er planlagt i maj med tre lokale dykkerklubber.

Svendborg: Fire mennesker. Fire timer.

Det er ordlyden på et lille skilt, der står oven på en to meter høj og to meter bred bunke af cykler, madrasser, skilte og indkøbsvogne dækket i dyng og alger, der er stablet op foran havnekontoret i Svendborg.

For det tog fire mennesker godt og vel fire timer at hive den store bunke ragelse op fra havnen i Svendborg påskelørdag, og de fire miljøaktivister fra gruppen ArkiPirata opfordrer alle til at gøre det samme.

Ifølge Svendborg Havn er man fuld opmærksom på affaldet i havnen og har faktisk allerede planlagt en storstilet rengøringsdag i samarbejde med tre lokale dykkerklubber den 19. maj.

Annonce

Pirater på genbrugsbåde

De fire mennesker er Valdemar Jørgensen, Svend Høirup, Aliche Iaedella og Kim Tappert. De er alle i starten af tyverne og bor sammen med par håndfulde andre aktivister på både i Svendborg Havn. I november sidste år startede de aktivistgruppen ArkiPirata.

- Det er egentlig latin. Arki betyder magt og pirata er pirater, fortæller italienske Aliche Iadella, der har været en del af flåden siden sommer.

Aktivisterne kommer fra det nu ryddede "flydende by", der frem til sidste år var en flåde bestående af gamle og reparerede genbrugsbåde, der lå ved Refshaleøen i København. Nu er en del af aktivisterne flyttet til Svendborg for at reparere et gammel træskib, de har købt.

- Der er så mange gamle, forladte både, og vores projekt går ud på at "upcycle" (genbrug, red.) de her gamle både og leve et liv på vandet uden for systemet, fortæller Svend Høirup.

Opsamlingen af cykler og affald fra Svendborg Havn har været en af gruppens aktioner.

- Hvis man ser noget, der ligger og flyder, så samler man det da op, gør man ikke? Det gør man på gaden, så hvorfor ikke også gøre det på havbunden?, spørger Svend Høirup.

Lugter og generer

Det er dog ikke alle, der er lige begejstret for påskeoprydningen af havnens bund. Jacob Handrup, der er havneassistent på Svendborg Havn, mener ikke, at aktionen har været hensigtsmæssig.

- Vi værdsætter sådan set, at der er nogen, der synes, at vores havn skal være ren, men vi er kede af måden, det er forgået på, fortæller han.

- Havde man aftalt det med os, havde vi jo sat en container til rådighed. De kan jo sagtens både få budskabet ud på Facebook og samtidig få det bortskaffet og kørt væk med det samme. Det, synes jeg, er mere gavnligt for miljøet, end at lade det stå hernede og lugte og genere andre mennesker, mener havneassistenten.

Også dykker Lars Axel Andersen ærgrer sig en smule over timingen. Han er nemlig dykker og skal være med den 19. maj, når dykkerklubberne Dråben, Delfinen og Langelands Dykkerklub går sammen om at rydde havnen for affald.

- Det vigtigste er, at det bliver gjort, men selvfølgelig er jeg da lidt ked af, at det ikke er os, der får æren for det, men der er altså ikke nogle sure miner, siger han.

Lars Axel Andersen fortæller, at det indtil i år har været ulovligt for amatørdykkere at foretage såkaldte skrammel- og miljødyk, hvilket er årsagen til, at man ikke har gjort noget ved havnen før nu.

Rengøringsdagen den 19. maj er i samarbejde med Svendborg Havn. Jacob Handrup fortæller, at havnen nu har hyret en vognmand til at fjerne miljøaktivisternes påskefangt, og at de nu venter på dykkernes rengøringsdag den 19. maj.

- Og der skal de unge mennesker, der har gjort det her, være hjerteligt velkommen til at være med, fortæller han og tilføjer, at havnen også tager en snak med aktivisterne.

- Vi skal i hvert fald have gjort dem opmærksomme på, at de har brugt havnens redningsudstyr, og det synes vi er meget forkert. Redningsudstyr er beregnet til at redde mennesker og intet andet.

Redder ikke verden

De unge pirater er glade for havneassistentens invitation til den 19. maj, og de lover at dukke op. De mener dog ikke, at deres oprydning har udsat havnens redningsudstyr for overlast, eller at de har generet nogen med deres oprydning.

- Vi brugte kun redningshagerne (en lang pind, der er opsat på havnen, red.) , og hvis der var nogen, der faldt i vandet, så var vi de jo hele tiden lige i nærheden. Desuden stillede vi dem på plads efter brug, fortæller Svend Høirup.

Påskerengøring af havnen havde heller ikke haft samme effekt, hvis affaldet var fjernet med det samme, mener norske Valdemar Jørgensen, der udover at være bådsaktivist også er elev på Svendborg Søfartsskole.

- Vi ønsker ikke, at det skulle fjernes med det samme. Så ville det jo bare være ude af syn og ude af sind, og det er ikke meningen, siger han og tilføjer:

- Vi fik en virkelig god modtagelse af folk, der kom forbi. Vi ved godt, at vi ikke kan redde verden, men vi kan være med til at skabe en smule opmærksomhed på et stort problem.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce