Annonce
Indland

Trafikaftale: Tre spor nu - men først køreklar om fire år

Erfaringerne med anlæg af det tredje spor mellem Middelfart og Nr. Aaby får Vejdirektoratet til at skønne, at det tager mindst fire år at udvide med et ekstra spor frem til Odense Vest. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Vejdirektoratet forventer, at der vil gå mindst fire år, før det tredje spor på Fynske Motorvej kan tages i brug

Områdechef i Vejdirektoratet Søren Andersen vurderer, at der vil gå mindst fire år fra politisk beslutning til indvielse af det tredje spor på Fynske Motorvej.

Hvad sker, når I i Vejdirektoratet får officiel besked fra Christiansborg om, at det tredje spor på Fynske Motorvej skal anlægges mellem Nr. Aaby og Odense Vest?

- Det store forberedende planarbejde er gjort, da der er lavet VVM-undersøgelse af virkninger på miljøet, og anlægsloven er vedtaget (2007, red.). Vi skal dog gennemgå, om der er forhold, der har ændret sig. Det er vi allerede så småt begyndt at se på efter at have læst om aftalen i pressen.

Og hvad derefter?

- Når vi får at vide, at vi skal gå i gang, og der er sat penge af på finansloven (vedtages i december, red.), så vil vi gå i gang med vores detailprojektering, få lavet udbudsmateriale til entreprenører og få tegnet de mere detaljerede streger. Herefter kan vi via ekspropriationskommissionen gå ud og købe den jord, der skal bruges.

Annonce

Hvornår begynder I at opkøbe ejendomme og jord?

- Da vi anlagde det tredje spor mellem Middelfart og Nr. Aaby, gik der cirka to år fra hele processen begyndte, og til gravemaskinerne gik i gang. Først går et lille års tid med at lave materiale til folk, og derefter et lille års tid med at opkøbe jord. Ekspropriationsprocessen tager noget tid, fordi folk skal høres, og der skal være forretninger.

Hvor mange ejendomme vil blive berørt på de cirka 20 kilometer, hvor der skal anlægges et ekstra spor?

- Det kan jeg ikke svare på nu.

Når I har sikret jer den fornødne jord, og gravemaskinerne kan gå i gang med selve arbejdet, hvor lang tid vil der så gå, før vi kan køre på det nye spor?

- Ved første etape mellem Middelfart og Nr. Aaby tog selv anlægget cirka to år, så sammenlagt tog hele processen fire år. Vi gik i gang sidst i 2012, og åbnede det tredje spor sidst i 2014.

Hvordan vil bilisterne bliver berørt af anlægsarbejdet?

- Vi vil samle al trafikken i begge retninger i den ene side af motorvejen, så entreprenørerne kan arbejde i fred i den anden side. Det har vi gode erfaringer med. Og hastighedsgrænsen vil formentlig blive sat ned til 80 km.

Så hvornår er det tredje spor køreklar mellem Nr. Aaby og Odense Vest?

- Jeg forventer om 4-5 år.

Togfondspartierne vil anlægge en ny vestfynsk jernbane tæt på motorvejen fra 2020-2026, så der vil komme to parallelle forløb. Hvis det bliver en realitet, hvad vil det betyde?

- Det skal vi selvfølgelig tage højde for.

Hvad vil det betyde for prisen, når to så store anlæg skal foregå næsten samtidig?

- Selvfølgelig vil altid være risiko for, at prisen sættes i vejret, men omvendt ser det ud til nu, at der er kapacitet i markedet.

Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce