Annonce
Faaborg-Midtfyn

Traditionsrig forening i gang med generationsskifte: Ny bestyrelse vil børste støvet image væk

Havnebadet er et eksempel på nybyggeri i Faaborg, der er moderne, men som i materialevalg og udformning passer godt ind i bybilledet i købstaden Faaborg, mener Martin Jonø og Christina Riis Hansen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Lokalforeningen By og Land Faaborg og Omegn hvilket af med et image om ofte at sige "nej, nej, nej", når der er nye store byggeprojekter på tegnebrættet i klokketårnsbyen. En stærkt forynget bestyrelse satser samtidig på at fordoble medlemstallet - blandt andet ved at være aktive på de sociale medier.
Annonce

Faaborg: Et generationsskifte er så småt i gang i lokalforeningen By og Land Faaborg og Omegn, og efter den seneste generalforsamling i november er der nu tre bestyrelsesmedlemmer under 45 år i den gamle forening, der har som formål at udbrede kendskabet til de kulturhistoriske og æstetiske værdier ved de lokale bygninger og landskaber.

- Det er noget, vi faktisk er ret stolte af, for det er ikke nemt for foreninger at skaffe nyt blod til bestyrelserne rundt omkring, lyder det fra Christina Riis Hansen, som overtog formandstjansen efter Flemming Brandrup sidste år.

- Vi er nu et rigtig godt miks af mere erfarne folk med masser af lokalkendskab og så nogle yngre kræfter, der byder ind med hver deres kompetencer, siger Martin Jonø, der selv er uddannet restaureringsarkitekt og beskæftiger sig med fredede og bevaringsværdige bygninger samt kirker og kirkelige anlæg i sit daglige arbejde.

Det der med titler er ellers ikke noget, formanden og næstformanden går ret meget op i, for i bestyrelsen har de nemlig indført en flad struktur, som betyder, at alle bestyrelsens medlemmer kan tegne bestyrelsen udadtil. Og håbet er at gøre op med et image, bestyrelsen af og til er stødt på:

- Nogle mener, at vi er sådan nogle, der altid siger "nej, nej, nej" hver gang, der skal bygges noget nyt i Faaborg. At vi er mere tilbageskuende end visonære og fremadrettede. Det er vi ikke. Vi skal bygge nyt i Faaborg. Og vi skal bygge moderne. Vi skal udvikle byen. Vores rolle er at påpege, hvordan der kan bygges nyt og tidssvarende på en måde, så det passer ind i en unik, gammel købstad, siger Martin Jonø.

By og Land Faaborg og Omegn

Bestyrelsesmedlemmer: Christina Riis Hansen, Martin Jonø, Peter Gabel-Jensen, Jens Peter Ohlsen, Grete Justesen og Christina Pedersen.

By og Land Faaborg og Omegn er en lokalforening under Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

By og Land Faaborg og Omegn har fokus på den gamle Faaborg Kommune og tidligere Broby Kommune.

Bestyrelsens arbejde består blandt andet i at bedømme lokalplansager, lokalplandispensationer, høringer etc. med særligt fokus på bevaringsværdige bygninger, bygningsomgivelser og by- og kulturmiljøer.

Bestyrelsen varetager også en rådgivende funktion over for private, der har gang i et byggeprojekt i forhold til bevaringsværdi og kulturhistorie.

Annonce

200 følgere på Instagram

Derudover vil foreningen også gerne sætte fokus på den stolthed, der ligger i at bo i et område med en historisk bygningsmasse og et unikt landskab.

- Vi vil gerne blande os lidt i debatten. For eksempel omkring at alt for mange af boligerne ikke skal sælges som flexboliger, så Faaborg kun bliver en by, der er liv i om sommeren, siger Martin Jonø.

Der er nemlig noget oplevelsesøkonomi i, at vi passer godt på de gamle bygninger og tænker os om, når vi bygger nye, mener de to bestyrelsesmedlemmer:

- Og så er der noget livskvalitet i at bo i en gammel bygning. Men det handler ikke om, at vi skal bo i et museum, understreger Christina Riis Hansen.

Lige nu er der 80 medlemmer i By og Land Faaborg og Omegn, men det tal skulle gerne fordobles. Og en del af de kommende medlemmer må da også meget gerne tilhøre den "yngre" aldersgruppe.

- Derfor er vi også begyndt at være meget aktive på det sociale medie Instagram. Vi har 200 følgere (@byoglandfaaborg, red.), og de kan da konverteres til medlemmer, mener Christina Riis Hansen.

Papirnyhedsbrevet er skiftet ud med et elektronisk, og så behøver generelforsamlingerne fremover ikke nødvendigvis være noget, hvor man er bænket på en stol i flere timer.

- De skal være sjove og anderledes. Vi vil rigtig gerne på nogle udflugter og tage medlemmerne med ind bag facaden nogle steder, siger hun.

Annonce

Begejstret for vinderprojekt

Noget af det, den nye bestyrelse glæder sig rigtig meget til at arbejde videre med, er udviklingen af slagterigrunden og vinderprojektet fra arkitektkonkurrencen "Vi dyrker Faaborg".

- Vi er meget begejstrede for den overordnede plan, der ligger i vinderforslaget og for historien bag det, siger Martin Jonø.

Når der kommer deciderede forslag i høring, vil By og Land naturligvis bidrage med det, foreningen kan.

- Vi skal ikke være smagsdommere på arkitekturen og kommentere på detaljer, men vi vil byde ind i forhold til det overordnede, siger han.

- Det er jo et gigantisk projekt, der kommer til at præge byens liv de næste rigtig mange år, så det kommer vi til at have et rigtig stort fokus på, siger Christina Riis Hansen.

Christina Riis Hansen og Martin Jonø er en del af det generationsskifte, der er i gang i By og Land Faaborg og Omegn. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce